Hlavní obsah
Rodina a děti

Dilemata naší doby: Boj o život Indi Gregory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek: Novorozeně a matka.

Vrcholí v těchto dnech, a to doslova. Indi je britské miminko narozené letos 24. února. Bohužel s fatálním zdravotním problémem. Degenerativním genetickým onemocněním – mitochondriální poruchou.

Článek

Což v praxi znamená, že nepřežije bez podpůrných přístrojů, jmenovitě jde o plicní ventilaci (nasotraechální intubace). Minimální šanci má ale i s ní. Měla by ale být od přístrojové podpory odpojena, nebo na ní ponechána?

Lékaři v nemocnici, kde je hospitalizována (Queen´s Medical Center v anglickém Nottinghamu) říkají, že další podpůrná léčba nemá z medicínského hlediska smysl a rodičům sdělili, že bude odpojena. To se rovná blízké smrti.

Rodiče (matka Claire Staniforthová a otec Dean Gregory) jsou kategoricky proti. I když jsou si plně vědomi toho, že Indi je kriticky, tedy nevyléčitelně postižené dítě, chtějí jí dát šanci žít, dokud to půjde.

Střet mezi názorem odborníků a rodičů tak zákonitě skončil u soudu. Nastala právní bitva, která se přelila i za hranice Spojeného království a kterou by nikdo z rodičů nechtěl zažít. Také proto, že ke všemu dosavadnímu trápení Claire a Deana přibylo další: anglická justice se postavila na stranu nemocnice, resp. střechové organizace Nottingham University Hospitals NHS Trust, jejíž je nemocnice součástí. První Jobova zpráva přišla 13. října. Soudce Vrchního soudu Robert Peel rozhodl, že Indi může být odpojena. A pak už v tomto příběhu sledujeme další a další údery vůči psychice rodičů.

24. října soudkyně Eleanor Kingová nepřipustila možnost odvolání proti Peelovu verdiktu. O dva dny později podal právník rodičů žádost k Evropskému soudu pro lidská práva (ECHR). Chtěl, aby soud ve Štrasburku vydal předběžné opatření, které by zabránilo nemocnici miminko od přístrojů odpojit. Téhož dne, 26. října, ECHR sdělil, že se touto kauzou zabývat nebude.

S každým takovým sdělením víc a víc erodovala naděje, že o milovanou dceru tak brzy nepřijdou. Zoufalá situace.

Jako pozitivní zlomový moment se mohla jevit zpráva z 30. listopadu. Dětská nemocnice Bambino Gesú v italském Římě, spadající pod jurisdikci Vatikánu, Britům nabídla, že převezme Indi do speciální péče, přičemž náklady bude hradit italská vláda. Léčebný plán zahrnoval 1) stentink výtokového traktu pravé srdeční komory (tento zákrok vycházel z předpokladu, že Indi může trpět Fallotovou tetralogií, komplexní srdeční poruchou mající vliv na okysličení krve – laicky řečeno, 2) pokračování v experimentální medikaci, 3) pokračování v život udržující léčbě a paliativní péči. Rodiče měli zajistit a financovat převoz dcerky z Nottinghamu do Říma leteckou zdravotní službou.

Současně byl 30. říjen stanoven nottinghamskou nemocnicí jako poslední termín pro umístění Indi v hospici.

Na jedné straně – šance na léčení v Římě, na druhé – nemocnice trvala na tom, že Indi odpojí; 31. října řekl lékař jejímu otci: „Dnes ji musíme extubovat“ (odstranit intubační mechanismus podporující dýchání). Ještě předtím se ale mělo konat před soudcem Robertem Peelem další slyšení ve věci převozu Indi do Itálie. Krutý verdikt byl oznámen 2. listopadu: Zamítnuto. Do 14 hodin místního času v pátek 3. listopadu byla prodloužena lhůta, po níž měla lékaři Indi extubovat. Lhůta byla po dalším úsilí rodičů a právníka prodloužena o 72 hodin (do pondělí 6. listopadu).

Pak přišel blesk z čistého nebe. Šestého listopadu zasedla v Římě vláda a rozhodla, že Indi Gregory udělí italské občanství. Ve snaze usnadnit její léčbu v nemocnici Bambino Gesú. Premiérka Meloniová na síti X napsala, že i když Indi nemá velkou naději, až do konce udělá vše, co bude v její moci, aby bránila život miminka a právo maminky s tatínkem udělat pro něj všechno, co bude možné.

Zářivé světlo na konci tunelu nemělo dlouhého trvání. Samotné udělení italského občanství není pro úřady v Británii závazné. Po dalším odvolacím stání bylo v pátek 10. listopadu oznámeno, že anglický soud odmítl italský návrh na léčbu Indi v Římě a nařídil bezodkladné odpojení od podpory dýchání. Místo (nemocnice či hospic, žádost rodičů, aby se tak stalo doma byla rovněž zamítnuta) ani čas nebyly upřesněny.

.

Přípravu tohoto článku jsem dokončil odpoledne v sobotu 11. listopadu. Pak už jsem jen čekal, jaké bude mít tento příběh pokračování. A kladl si otázku, proč ten spěch s ukončením života bezbranné lidské bytosti. Že by byly opět peníze až na prvním místě? Nechci nikoho z ničeho obviňovat, nemám na to právo ani relevantní informace. Jen si myslím, že na tak nevratný krok, jakým je zbavení života nevinného člověka, v tomto případě dítěte, je vždycky dost času. Pokud je vůbec nutné, aby to udělali lidé, nota bene přes výslovný odpor rodičů. Ano je to dilema, proto o příběhu Indi píšu.

Jedenáctého jedenáctý odpoledne informoval server Vatican News, že římskokatolický papež František „objímá rodinu malé Indi Gregory, jejího otce a její matku; modlí se za ně i za ni“.

Je ještě naděje na změnu?

ODKAZY

Zpracováno podle serveru Christian Concern - ZDE

Video na YouTube: Indi v nemocnici - ZDE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz