Hlavní obsah
Právo a státní správa

Finsko: Pozitivní posun v kauze stíhané političky Päivi Räsänenové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eetu. Wikimedia Commons-Licence CC BY-SA 4.0

Helsinky. Budova finského Nejvyššího soudu.

Žaloba stáhla jedno ze tří obvinění. Není to mnoho, ale ani málo. Vzhledem k tomu, jak absurdní celé to justiční divadlo je.

Článek

Připomeňme si její příběh. Vlastně nejen její. Ve Finsku probíhá od začátku roku 2022 soudní proces, v jehož rámci usedla na lavici obžalovaných Päivi Räsänenová spolu s luterským biskupem Juhanem Pohjolou. Co spáchali? Zastávají v záležitosti homosexuálního intimního styku biblické stanovisko – že takovéto sexuální aktivity jsou podle Bible ohavností a hříchem. Kvůli tomu je státní zastupitelství obvinilo z nenávistné agitace proti minoritní skupině občanů (homosexuálům).

P. Räsänenová je dlouholetou poslankyní parlamentu. V minulosti zastávala post ministryně vnitra a byla šéfkou křesťanských demokratů. Občanským povoláním lékařka. Věřící křesťanka protestantského (luterského) vyznání. Jako taková bere vážně Bibli a její zvěst. Zastává stejný názor na homosexuální praktiky jako desítky milionů věřících na celém světě, kteří se hlásí v této věci k biblickému křesťanství. K případné námitce, že některé křesťanské denominace zastávají ve vztahu k homosexuálním praktikám tolerantní či souhlasný postoj, lze říci jediné: bez ohledu na to, jak to zdůvodňují, jsou v rozporu s biblickým učením.

Paní poslankyně na tento rozpor v případě své, tedy finské luterské církve upozornila, a to se stalo podkladem pro jedno ze tří obvinění, kterým u soudů čelí. V červnu 2019 zveřejnila na svém Twitteru (dnes síť X) příspěvek, v němž dotazem reagovala na skutečnost, že její církev se stala oficiálním partnerem pochodu homosexuálních aktivistů „Helsinki Pride 2019“. Ptala se, jak může být učení církve založené na Bibli v souladu s tím, že hanba a hřích jsou stejnou církví považovány za věc hrdosti. K tweetu připojila snímek jednoho biblického oddílu, konkrétně šlo o verše 24 až 27 z úvodní kapitoly epištoly Římanům. V něm se apoštol Pavel, závazná autorita pro všechny křesťany bez rozdílu vyznání, vymezil k homosexuálním praktikám jednoznačně kriticky.

Druhé obvinění je za obsah brožury „Jako muže a ženu je stvořil“ (z roku 2004). Vydal ji Juhana Pohjola, biskup Finské evangelické luterské misijní diecéze, a proto i on stanul na lavici obžalovaných. Také v této publikaci vydané primárně pro vnitřní potřebu misijní diecéze zastává P. Räsänenová výše uvedený biblický postoj.

Třetí obvinění souvisí s vyjádřením P. Räsänenové v rozhlasovém rozhovoru „Co by si Ježíš myslel o homosexuálech“, který byl odvysílán v roce 2019 finským veřejnoprávním rozhlasem v satirické relaci Yle Puhe moderátora Rubena Stillera.

JAK ŠEL ČAS

V roce 2019 proběhlo policejní vyšetřování P. Räsänenové, a přestože policie měla dost moudrosti na to, aby doporučila případ odložit, žaloba (státní zástupkyně) trvala sveřepě na svém – soudit. Proto se kauzou zabýváme ještě dnes, v lednu 2024! V první instanci se konala dvě stání: První 24. ledna 2022, druhé 14. února téhož roku. Verdikt byl vynesen 30. března 2022. Zněl: P. Räsänenová a biskup Pohjola jsou nevinní. Zproštěni v plném rozsahu obžaloby. Státní zástupkyně se ale odvolala a další dvě stání se konala až v roce 2023: 31. srpna a 2. září. Rozsudek odvolacího soudu byl vynesen 14. listopadu 2023 a nelišil se od předchozího. Všechna obvinění proti P. Räsänenové byla zamítnuta. Totéž platí i pro biskupa Pohjolu.

Tím ovšem nesmyslný právní cirkus neskončil. Státní zastupitelství mělo možnost odvolat se k Nejvyššímu soudu – a to také 12. ledna 2024 udělalo. Pokud Nejvyšší soud bude odvolání akceptovat (může, ale nemusí), čeká Räsänenovou i biskupa Pohjolu další soudní martyrium.

V mezičase, kdy nejen oni dva, ale všichni, kdo v celém světě tento nepochopitelný proces sledují, čekají na rozhodnutí Nejvyššího soudu, případně na termín odvolacího stání, přišla dobrá zpráva. Jak 19. ledna 2024 informoval server CNE News [1], státní zastupitelství ve svém odvolání k Nejvyššímu soudu stáhlo bez uvedení důvodu obvinění týkající se výše zmíněného rozhlasového rozhovoru. Zbývá tedy obžaloba kvůli brožuře „Jako muže a ženu je stvořil“ z roku 2004 a příspěvku na Twitteru z roku 2019. Vzhledem k tomu, že předchozí soudní stolice, distriktní první instance i odvolací, shledaly P. Räsänenbovou i biskupa Pohjolu nevinnými, mají všichni jejich podporovatelé – včetně autora tohoto článku – naději, že finský Korkein oikeus, Nejvyšší soud, vynese totožný verdikt a za celou nesmyslnou fraškou spadne opona.

ODKAZ

[1]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz