Hlavní obsah
Aktuální dění

Fotbal: Válka v Gaze a evropské klubové soutěže 2024/2025

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Švýcarské město Nyon ležící na břehu Ženevského jezera. Sídlo fotbalové organizace UEFA.

Ve středu 19. června 2024 proběhlo ve švýcarském Nyonu, sídle organizace UEFA, losování 2. předkola Ligy mistrů, Evropské ligy a Evropské konferenční ligy pro nadcházející sezonu.

Článek

Jde o tři nejvýznamnější soutěže klubů mužské kopané na Starém kontinentu, přičemž členy UEFA nejsou pouze země patřící geograficky do Evropy (těch je přirozeně drtivá většina), ale z mimoevropských zemí také Kazachstán (od roku 2002) a Izrael (od roku 1994). Losovány byly tudíž i kluby z těchto dvou zemí.

Kazachstán se stal po rozpadu Sovětského svazu v roce 1993 členem Asijské fotbalové konfederace (AFC), tu však v roce 2001 upustil a v dalším roce byl přijat do UEFA. Také Izrael byl po svém vzniku nejprve členem AFC (1954-1974), ovšem nenávist muslimských zemí, které se rozhodly zápasy s izraelskou reprezentací bojkotovat, vedla k tomu, že byl z AFC poměrem hlasů 17 PRO a 13 PROTI při 6 abstencích. Po dvaceti letech se Izrael stal řádným členem UEFA. Uvádím to proto, že jsem v českých internetových diskusích opakovaně narazil na otázku, co má Izrael jako asijský stát co dělat v evropských turnajích organizovaných UEFA.

Ovšem přítomnost Izraele jako neevropského státu v soutěžích UEFA není jedinou zvláštností, která s touto zemí souvisí (Kazachstán nechme stranou). Od 7. října 2023 – vražedná protiizraelská teroristická agrese a následná válka v Gaze – musí hrát izraelští sportovci domácí zápasy v rámci mezinárodních soutěží z bezpečnostních důvodů na neutrálním hřišti, tedy mimo Izrael. Tato skutečnost sama znamená pro Izraelce jistý handicap: jsou zbaveni výhody domácího prostředí. Jak se ale ukazuje, i tuto věc lze nechutně zpolitizovat.

ČTYŘI KLUBY V EVROPSKÉ KOPANÉ

V sezoně 2024/2025 se představí čtyři izraelské celky, všechny začnou v 2. předkolech. Do Ligy mistrů se kvalifikoval tým Maccabi Tel Aviv, mistr nejvyšší izraelské soutěže 2023/2024. Na soupeře si bude muset počkat, rozhodne se mezi Virtusem San Marino a rumunskou Steauou Bukurešť.

V Evropské lize uvidíme klub Maccabi Petach Tikva. Ten sice skončil v lize osmý ze čtrnácti, ale vyhrál Pohár státu 2023/2024. V 2. předkole se utká s SC Braga, Portugalsko.

Zbývající dva týmy budou účinkovat v Evropské konferenční lize. Maccabi Haifa jako vicemistr izraelské nejvyšší ligy změří v 2. předkole se Sabahem FK Masazir z Ázerbájdžánu a třetí nejlepší ligový tým, Hapoel Beerševu, čeká bulharský PFK Černo More Varna.

KDE SE BUDE HRÁT?

Vylosované dvojice tedy známe, nikoli ale odpověď na otázku, kde budou izraelské kluby hrát své domácí zápasy (když nemohou pozvat soupeře do své země). Zdánlivě jde o jednoduchou záležitost. Izraelci se prostě s někým domluví, jistěže na tom bude participovat UEFA, - a je vyřešeno. Ne tak docela.

Uveďme to na příkladu klubu Maccabi Haifa. 17. června 2024 přinesl server Haipo informaci, že Maccabi Haifa odehraje svůj domácí zápas se Sabahem FK v polské Lodži. Z článku bylo možno vyrozumět, že také další izraelské kluby by měly najít „azyl“ v Polsku. Jmenovány byly vedle Maccabi Haifa také Maccabi Tel Aviv a Hapoel Beerševa.

Ovšem za dva dny bylo všechno jinak.

Ve středu 19. června 2024 oznámil server Ynet, že podle sdělení jeruzalémského ministerstva zahraničí - poté, co Polsko odmítlo hostit mužstva z Izraele - bylo dohodnuto s Maďarskem, že ochotně přijme roli hostitele včetně všech závazků, které z toho vyplývají. Je to výsledek diplomatického úsilí v čele s ministrem zahraničí Israelem Katzem, který během návštěvy Budapešti požádal maďarského premiéra Orbána a ministra zahraničí Szijjárta o pomoc. Maďarská strana ochotně vyhověla. Ministr Katz zdvořile poděkoval a dodal: „Maďarsko znovu dokázalo, že pevně stojí na straně Izraele. Sport vždy byl a vždy bude prostředkem vzájemného spojení mezi národy.“

Proč Poláci nakonec od původního příslibu ustoupili? Podlehli protiizraelské a propalestinské kampani vlastních lidí. Stejně jako radnice v Bruselu, jak uvádím dále.

BRUSEL: U NÁS IZRAELCE HOSTIT NELZE

V září 2022 vyhrál Izrael skupinu 2 Ligy B Ligy národů UEFA a kvalifikoval se do elitní Ligy A.

Los ročníku 2024/2025 přisoudil izraelské reprezentaci skupinu A2, v níž jsou dále týmy Itálie, Belgie a Francie. Zápasy začnou v září 2024. První dva ve skupině postoupí do čtvrtfinále, třetí bude hrát baráž o udržení v Lize A a poslední sestoupí do Ligy B, v níž aktuálně hraje i Česká republika.

Svůj první zápas ve skupině A2 mají hrát Izraelci s hostitelskou Belgií, a to 6. září 2024 na stadionu krále Baudouina v Bruselu. Jenomže 19. června 2024 se objevily zprávy, že zápas v Bruselu nebude možné uskutečnit kvůli hysterické protiizraelské atmosféře a předpokládanému pořádání demonstrací a protidemonstrací, což by podle tamních úřadů představovalo neúnosné bezpečnostní riziko pro všechny strany - hráče obou celků, fanoušky, obyvatele Bruselu a policejní složky.

Jak to celé dopadne se teprve uvidí. V této chvíli lze říci jediné. Palestinskoarabští teroristé nejen že vraždí, mučí, znásilňují a unášejí nevinné lidi, ale spolu se svými evropskými sympatizanty rozhodují, jak se zdá, také o tom, kde se budou a nebudou na Starém kontinentu konat utkání prestižních fotbalových soutěží.

Ustupovat jim je cesta do pekel, přeložení zápasu z Bruselu by bylo ústupkem a hrubou chybou, která se nám všem dříve či později krutě vymstí. Ještě je čas tento trend zastavit.

ODKAZY

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz