Hlavní obsah
Aktuální dění

Izrael: K incidentu na fotbalovém stadionu v Beerševě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Yiri Rayper. Wikimedia Commons. Licence: CC BY 3.0. Beze změn.

Vnější pohled na Turnerův stadion v izraelské Beerševě, sídlo tamního fotbalového klubu Hapoel.

V neděli 1. září 2024 byla na programu poslední dvě utkání druhého kola nejvyšší izraelské fotbalové ligy – Israeli Premier League. Odehrál byl ale zápas pouze jeden.

Článek

Klub Maccabi Petach Tikva hostil doma úřadujícího mistra ligy celek Maccabi Tel Aviv, který byl jasným favoritem. Vyhrál 3:0.

Druhým duelem mělo být měření sil mezi Hapoelem Beerševa a mužstvem Bnej Sachnin FC, což je klub z arabskoizraelského města Sachnin ležícího v Galileji na severu země. Z toho plyne, že velká část hráčského kádru a prakticky celá fanouškovská komunita je tvořena Araby, byť nikoli pouze muslimy. To samo o sobě by nemuselo nic znamenat, kdyby…

Než budu pokračovat dál, musím zmínit dvě okolnosti. (1) Ačkoli to dříve před zahájením ligových utkání nebylo obvyklé, po 7. říjnu 2023 (zvěrský masakr spáchaný Hamásem, jeho spojenci a civilisty z Pásma Gazy na jihu Izraele) je na řadě izraelských stadionů hrána před úvodním hvizdem státní hymna. Na znamení solidarity s unesenými a jako výraz úcty vůči barbarsky povražděným. (2) Ve stejný den, kdy byla na pořadu obě zmíněná utkání, tedy 1. září, se Izrael zahalil do hlubokého smutku. Zprávám dominovala hrůzná informace, že v Pásmu Gazy, v tunelu pod městem Rafah, bylo nalezeno šest těl izraelských rukojmí, která, jak bylo brzy potvrzeno, byla krátce předtím postřílena teroristickými vrahy Hamásu.

Důstojné vyslechnutí hymny je to nejmenší, co lze udělat, má-li být symbolicky vyjádřena úcta k zavražděným a soustrast jejich pozůstalým. O to větší šok nastal, když poté, co začala z reproduktorů hymna hrát, se někteří z fanoušků Bnej Sachninu otočili zády k hrací ploše a někteří si neodpustili nevhodná nesouhlasná gesta.

Dvěma slovy: nehorázná provokace.

Něco takového nebyli ochotni akceptovat fanoušci domácího Hapoelu. V počtu několika desítek vtrhli na trávník Turnerova stadionu a někteří, vyzbrojeni tyčemi, které použili z přinesených vlajek, se rozběhli k sektoru hostů. Také z této části tribuny se několik diváků přemístilo na hrací plochu a došlo k potyčce. Hráči Bnej Sachninu odešli do šaten. Pořádek na stadionu musela zjednat policie a bezpečnostní agentura. Když se tak stalo a policejní velitel oznámil vedení hostujícího klubu, že zápas může být se zpožděním zahájen, fotbalisté Bnej Sachninu si postavili hlavu a odmítli se na hřiště vrátit. Nezbývalo než zápas zrušit. Dodám ještě, že policie zadržela 12 násilníků, 5 z hostitelského a sedm z hostujícího týmu. Později bylo předvoláno na policii dalších jedenáct fanoušků Hapoelu Beerševa.

Záležitost bude samozřejmě řešit disciplinární soud Izraelské fotbalové asociace. Na výsledek si budeme muset nějaký čas počkat a nemá smysl spekulovat, jaký trest oba celky postihne.

Pokud budeme incident hodnotit předběžně na základě dosud známých skutečností, pak dojdeme ke dvojímu závěru: (1) Chování fanoušků beerševského Hapoelu bylo neospravedlnitelné a trestuhodné; tento ani žádný jiný druh násilí na fotbalové stadiony nepatří. Vniknutí na trávník s cílem napadnout fanoušky hostujícího celku je nutné odsoudit. (2) Současně je ale nutné zdůraznit, že k ničemu takovému by nedošlo, kdyby se fanoušci z Bnej Sachnin nedopustili nehorázné provokace – znevážení státní hymny, navíc za tak tragických celospolečeneských okolností. Je to jasná ukázka protiizraelského arabského nacionalismu. Nebyly to horké hlavy Hapoelu, kdo si začal, ale návštěvníci z Galileje. Jejich počin lze interpretovat i tak, že se svým gestem postavili na stranu vraždících teroristů. V tak vypjaté situaci je lidsky velice obtížné udržet emoce na uzdě, jakkoli je to nutné. Odpor vůči hanebnosti těch, kdo se v ochozech zachovali hanebně, lze vyjádřit jinak. Aniž by byla porušena základní pravidla týkající se konání fotbalových zápasů.

Politické zneužití incidentu

Ačkoli konflikt v Beerševě, který, připomenu, bude v souladu s pravidly fungování Izraelské fotbalové asociace řešit její disciplinární soud (a podle posledních informací bude žaloba vznesena proti oběma klubům), je vnitřní izraelskou záležitostí, okamžitě ho zneužil fotbalový svaz Palestinskoarabské autonomie (PFA). Ten se už řadu měsíců snaží o to, aby FIFA vyloučila Izrael z mezinárodních fotbalových soutěží; jde o součást nenávistné antiizraelské kampaně, do které patří i aktivity mezinárodního hnutí BDS usilujícího o totální bojkot Izraele v nejrůznějších oblastech (bojkot ekonomický, obchodní, kulturní, akademický, sportovní).

PFA se snažila dostat bod o vyloučení Izraele z mezinárodní kopané na program letošního kongresu FIFA, který se konal v květnu v thajském Bangkoku. Neuspěla, byť celá záležitost byla pouze odsunuta. Šéf federace Gianni Infantino tehdy uvedl, že problém bude nejprve předán k posouzení právním expertům a teprve poté bude možné o návrhu PFA rozhodnout. Radě FIFA měl být výsledek šetření právníků předložen do 20. července. Termín byl ale dvakrát posunut: nejprve to mělo být do konce srpna, pak byla lhůta prodloužena k blíže neučenému datu v říjnu. Zdá se, že kousnout do tak kyselého a nahnilého jablka, jaké jí předložila PFA, se FIFA příliš nechce. Ať totiž rozhodne jakkoli, stane se terčem buď oprávněné kritiky (vyloučení Izraele), nebo hysterického povyku (nevyloučení Izraele).

Ve snaze vytvořit na FIFA patřičný tlak a vykreslit Izrael v těch nejtemnějších barvách zaslal PFA Infantinovi dva dny po události v Beerševě dopis, v němž tvrdí, že incident je přímým pokračováním trendu panujícího v Izraelské fotbalové asociaci a zahrnujícího protiarabské a protipalestinské postoje a islamofobní rasismus. A aby byl G. Infantino v obraze pokud je politickou geografii, byl v dopise poučen, že „Bnej Sachnin reprezentuje palestinskou minoritu v Izraeli“. Až k takovýmto absurditám vede falešné používání pojmů „Palestina“ a „palestinský“: nakonec se dozvíme, že Palestinci jsou všichni Arabové, ať už žijí na Západním břehu, v Pásmu Gazy nebo v Izraeli a že v jejich název „Palestina“ zahrnuje i Stát Izrael. Přesně to hlásají ty nejextrémnější síly v palestinskoarabské společnosti, na prvním místě lídři teroristických organizací Hamás a Palestinský islámský džihád. O tom, že celý incident vyprovokovali fanoušci Bnej Sachninu tím, jak hanebně se zachovali vůči hymně svého státu (tím státem je stále Izrael, nikoli „Palestina“) se dopis PFA pochopitelně ani slůvkem nezmínil.

K nehorázné iniciativě PFA se vyjádřil šéf Izraelské fotbalové asociace Moše Zuares. Podle něj jde o cynický politický manévr určení k podvrácení Izraele v oblasti sportu. Soudí, že politizace fotbalu je nástroj sloužící k rozdělení a podpoře nepřátelství.

A tuto kartu palestinští Arabové hrají. Nejen v kopané a nejen ve sportu.

Odkazy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz