Hlavní obsah
Aktuální dění

Izrael: Kamínek do mozaiky boje o soudní reformu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek: Socha Spravedlnosti

O výběru soudců rozhoduje v Izraeli devítičlenná komise. Jejími členy jsou ministr spravedlnosti (předseda), další člen vlády, 2 poslanci parlamentu (Knesetu), 2 členové advokátní komory a 3 soudci Nejvyššího soudu.

Článek

Přesněji: předseda Nejvyššího soudu (aktuálně předsedkyně) a dva členové jeho kolegia. Pokud jde o poslance parlamentu, ačkoli to legislativa nenařizuje, existuje úzus, že jeden člen zákonodárného sboru v komisi je z vládnoucí koalice, druhý z opozice.

Také tento orgán (komise pro výběr soudců) je zahrnut do vládou, v jejímž čele stojí Benjamin Netanjahu, prosazované a nyní dočasně pozastavené kontroverzní soudní reformy, proti které protestují v Izraeli dlouhé týdny statisíce občanů. Vládnoucí koalice se snaží o změnu ve složení komise tak, aby v ní měla na jmenování soudců větší vliv. Zatím ale nová legislativa prohlasována nebyla (ačkoli Netanjahuova vláda má v Knesetu většinu), a tak stále platí stávající zákon o složení komise (viz info v úvodu).

Ve středu 14. června 2023 se v Knesetu hlasovalo o tom, kteří dva poslanci nově zasednou v komisi pro výběr soudců jako jeho zástupci (předtím zvolení poslanci se po posledních volbách z 1. 11. 2022 v Knesetu nepůsobí). Vzhledem k tomu, že část politiků vládnoucí koalice usilovala o to, aby oba posty v komisi obsadili jejich poslanci, jednalo se o test schopnosti a) nakolik se koalice dokáže dohodnout „sama se sebou“, b) nakolik se koalice a opozice dokážou dohodnout na kompromisu: ve stylu jeden zástupce váš, jeden náš. Opozice dala předem najevo, že bude-li zvolen na obě místa zástupce koalice, její politici okamžitě opustí probíhající jednání mezi ní a vládou, které je vedeno pod záštitou prezidenta Herzoga v jeho rezidenci. Naproti tomu někteří koaliční představitelé, především z krajní pravice, tvrdili, jak již naznačeno, že dobrovolně přepustit jedno místo v komisi opozici je zbytečný ústupek, nota bene za situace, kdy se za to opozice k ničemu nezavázala.

Sám premiér Netanjahu podporoval myšlenku „jeden koaliční zástupce, jeden opoziční“. Aby tato varianta vyšla, musel být v každém táboře pouze jeden kandidát. Opozice se nakonec na svém kandidátovi, resp. kandidátce shodla. Do soudní komise navrhla Karine Elharrarovou, političku na vozíku ze strany Budoucnost existuje, bývalou ministryni energetiky. Horší to bylo na straně koalice, kde se premiéru Netanjahuovi situace poněkud vymkla z rukou. Hlavním kandidátem byl Jicchak Kroyzer, poslanec krajně pravicové strany Židovská síla, které Netanjahu tuto pozici slíbil v koaličních dohodách. Ukázala se ale pravdivost rčení „mnoho slimáčků, málo kapustičky“. Ještě v den hlasování měla koalice osm (!) kandidátů na místo (obě místa?) v komisi pro výběr soudců. To by znamenalo, že při většině svých hlasů by koalice snadno obě místa obsadila – a ve vztahu k opozici, pokud jde o kompromisní vyjednávání o soudní reformě, by došlo ke krizi.

Tomu chtěl premiér Netanjahu zabránit, úspěšný ale nebyl. Za „normálních“ okolností by kandidovali Elharrarová a Kroyzer, pakliže by se premiérovi podařilo přesvědčit ostatní koaliční kandidáty, aby z hlasování odstoupili. To mu téměř vyšlo. Až na to, že poslankyně Likudu Tally Gottliebová, žena z Netanjahuovy vlastní strany, na své kandidatuře sveřepě trvala. Pak by ale byli kandidáti tři, dva koaliční a jeden opoziční – a jelikož je volba tajná, mohlo se snadno stát, že koaliční zákonodárci zvolí oba kandidáty ze svého tábora, zatímco Elharrarová zůstane mimo hru. Přesně to ale Netanjahu nechtěl.

Po horečnatém úsilí se mu podařilo dosáhnout toho, že Kroyzer kandidovat nebude. Ve hře tedy byly Elharrarová a Gotliebová, kterou ale koalice také nemohla podpořit, protože by to bylo v rozporu s koaličním ujednáním mezi partajemi Likud a Židovská síla. Co tedy?

Netanjahu změnil taktiku a rozhodl se přistoupit na variantu, kterou legislativa umožňuje: odklad hlasování o 30 dnů a nové volby do komise pro výběr soudců. Jak toho docílit? Nezvolením ani Elharrarové, ani Gotliebové. Premiér tedy vydal pokyn, aby koaliční poslanci nehlasovali ani pro jednu z nich.

Tento záměr mu nevyšel. Zatímco Gottliebová totálně propadla (15 poslanců PRO, 59 PROTI), Elharrarová zvolena do komise byla, a to poměrem hlasů 58:56. Vzhledem k tomu, že opozičních zákonodárců bylo v době hlasování v Knesetu pouze 54, je zřejmé, že pro Elharrarovou hlasovali v tajné volbě čtyři koaliční poslanci. Netanjahuovi navzdory.

Nicméně nezvolení druhého zástupce Knesetu do komise pro výběr soudců znamená dvojí: do třiceti dnů se bude muset tento zástupce Knesetu do komise dovolit a do té doby bude komise nefunkční. Opoziční lídři dávají vinu za tento stav premiéru Netanjahuovi, a přestože jejich zástupkyně zvolena byla, rozhodli se zmrazit jednání s vládou o soudní reformě vedená v prezidentově rezidenci. Vnitropolitická situace v Izraeli se tedy opět vyostřila.

Dlužno dodat, že toto je jen jeden kamínek do mozaiky boje o soudní reformu v Izraeli. To hlavní střetnutí sil PRO a PROTI izraelskou společnost teprve čeká.

Zpracováno podle „Judicial reform talks frozen after opposition wins judge committee seat“ – The Jerusalem Post/14. 6. 2023 – ZDE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz