Hlavní obsah
Aktuální dění

Jak Američané objevili Ameriku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto. Dauhá, hlavní město Kataru.

Média někdy dokážou šokovat a současně pobavit. Tento pocit jsem měl při čtení článku „Vychází najevo, jak Netanjahu nechal posílat Hamásu kufry plné dolarů“ na Novinkách.cz 12. prosince [1].

Článek

Nejde o původní materiál, ale převzatý z webu televize CNN [2]. V nadsázce lze říci, že Američané objevili Ameriku.

Každý, kdo sleduje dění na Středním východě, zejména izraelsko-arabský konflikt, už pět let dobře ví o tom, že Katar zasílal do Pásma Gazy desítky milionů amerických dolarů. V hotovosti, přes Izrael, a tedy se souhlasem izraelské vlády. Známo je také to, že v Izraeli byla tato záležitost vnímána jako kontroverzní – vzhledem k tomu, kdo byl adresátem těchto peněz.

Stručné připomenutí. Vytknuto před závorku: v Palestinskoarabské autonomii jsou u moci od roku 2007 dvě vlády. V Pásmu Gazy vládnou teroristé (Hamas), na Západním břehu bývalí teroristé, kteří se ale zcela ze sympatií k protiizraelského teroru nevymanili (Fatah v čele s Mahmúdem Abbásem). V roce 2008 se dostali zaměstnanci samosprávy v Pásmu do finančních problémů, protože Abbás rok předtím seškrtal rozpočet pro své rivaly v Pásmu a tisíce lidí zůstaly bez výplat.

V té chvíli se Katar nabídl, že tento finanční výpadek nahradí svými penězi. Izrael souhlasil a zde je třeba říci, že to byl z jeho strany další z mnoha projevů dobré vůle. Kdyby řekl ne, a nebylo by se čemu divit vzhledem k tomu, jak se k němu vládnoucí teroristé v Pásmu v té době chovali (a to nikdo nemohl tušit nic o barbarském masakru ze 7. října letošního roku), tisíce rodin v Pásmu by dál živořily. Tento projev dobré vůle, na němž má největší zásluhu Benjamin Netanjahu, nebyl nikdy správně interpretován, natož oceněn – o to víc je Izraeli i Netanjahuova nasazována psí hlava.

Podle zprávy agentury Reuters [3] šlo o 90 milionů dolarů, přičemž první zásilka (15 milionů) byla do Pásma doručena v listopadu 2018. Peníze byly převáženy automobilem (doprovázeným ochrankou) přes hraniční přechod Eretz na severní hranici mezi Izraelem a Pásmem. Na katarské straně byl touto misí pověřen vyslanec Mohammed al Emadi, hotovost dopravoval v kufrech. Perlička z přechodu: někteří Arabové v Pásmu projevily svou „vděčnost“ Kataru při přivážení první zásilky tím, že na vyslancovu kolonu vrhala kameny. Naštěstí bez vážnějších následků.

Katar uvedl, že peníze jsou určeny zaměstnancům autonomie v Pásmu, a to 27 tisícům z celkového počtu 40 tisíc. Izrael byl ujištěn, že tyto prostředky jsou určeny zaměstnancům a jejich rodinám a že se nedostanou k teroristům ve strukturách Hamasu. Jak to bylo ve skutečnosti, o tom si můžeme myslet své.

Toto vše ale není žádná novinka, víme o tom už pět let. Proč se toto téma dostalo znovu do popředí mediálního zájmu právě nyní, o tom můžeme jen spekulovat. Jedno z vysvětlení: je to rafinovaná kampaň namířená proti premiéru Benjaminu Netanjahuovi. Podobná novinářská „odhalení“ (pět let poté) jsou obvykle po čertech podezřelá.

ODKAZY

[1] Novinky.cz

[2] CNN

[3] Reuters

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz