Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak křesťané pomáhají v Turecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto. Následky zemětřesení.

Hrůzné zemětřesení, které letos v únoru postihlo Turecko a Sýrii je už dávno mediálně zapomenuto. To ale neznamená, že v postižené oblasti nežijí lidé potřebující pomoc.

Článek

Ti lidé žijí v nouzi, v provizoriu. Nejen místní, ale také uprchlíci z Afghánistánu, Sýrie i odjinud - to už hovořím o Turecku. Mezi těmi, kdo se snaží svým dílem pomoci, je i charitativní organizace muže, který působil dlouhá léta v docela jiné oblasti.

Nevím, kolik čtenářů si vzpomene při vyslovení jména Ota Vožeh na české vysílání z Monte Carla. Pro mnohé z nás to byl ve své době denní chléb. Vedle stanic Svobodná Evropa, BBC, Hlas Ameriky a několika dalších ti z nás, kdo se hlásí ke křesťanské víře poslouchali buď vatikánský rozhlas (především katolíci), nebo křesťanskou misijní rozhlasovou stanici Trans World Radio - TWR (ti ostatní). Hlasovou ikonou české redakce TWR byl Ota Vožeh. Na poli rozhlasové misie sloužil od roku 1970 dlouhých 23 let. TWR opustil v roce 1993 a s rodinou a dalšími spolupracovníky se přesunul do terénu. Založil charitativní organizaci iConnect International sídlící v Texasu; kromě jiných se v ní angažuje jeho manželka a všichni tři synové. Charita pomáhá strádajícím lidem v Turecku, a to jak na jihovýchodě, tak na severním pobřeží.

Dostávám několikrát ročně informační bulletiny charity Oty Vožeha; nejnovější jsem obdržel 9. prosince. Jsou v něm popsány aktuální cesty O. Vožeha a jeho tří synů po Turecku s balíčkovou a jinou materiální pomocí. Během této činnosti úzce spolupracují s místními protestantskými sbory. Za zmínku stojí, že tentokrát byli na této „misii milosrdenství“ všichni čtyři Vožehovi v terénu pospolu poprvé.

Co takové cesty pomoci obnášejí? Seznamme se stručně s jejich obsahem. Nepředpokládám, že každý čtenář zná z hlavy umístění měst, o nichž bude zmínka, proto jsem připravil orientační mapku (viz obr. 1).

Foto: FreeVectorMap-volná licence s povinnou atribucí: https://freevectormaps.com/turkey/TR-EPS-02-0001?ref=atr

Obr. 1/Orientační mapa zobrazující místa na cestách popsaných v článku. Doplňková grafika: Autor článku.

První část cesty: přílet z Istanbulu do Samsunu ležícím na severu země, na pobřeží Černého moře. Úkol: příprava a distribuce potravinových balíčků pro 400 rodin, z nichž většina jsou uprchlíci ze Sýrie, Iráku, Íránu, Afghánistánu a také několika afrických zemí. Materiální i duchovní službu jim nabízí církev Samsun Evangelical Church, které se podařilo v uplynulých osmi letech založit v okolí šest nových sborů.

Po dvoudenním pobytu v Samsunu a okolí se vydává tým iConnet International automobilem směrem k jihu. Cílem je 400 km vzdálené město Kayseri. Tam čekaly na balíčky několik hodin stovky uprchlických rodin. Plačící malé děti, ženy, které balíček sotva unesly, staří muži s hůlkami. Jedna taková krabice je pro ně skutečným pokladem. Obsahuje rýži, těstoviny, stolní olej, rajčatový protlak, čočku, čokoládovou pomazánku, sůl, rybí konzervy, mouku, cukr a další potraviny, vše v hodnotě 25 US dolarů. Z Kayseri odletěl tým zpět do Istanbulu, aby se druhý den vydal s pomocí na jihovýchod Turecka. Nejprve letadlem do Sanliurfy a pak autem do města Suruc ležícím v blízkosti hranic se Sýrií. Zde místní pastor Ekrem a věřící z jeho křesťanského sboru pomáhají distribuovat kromě potravinových krabic také zimní oblečení, hygienické potřeby a dětské pleny. (V oblasti je přes den 11 až 16°C, v noci klesají teploty několik stupňů nad bod mrazu.)

Ze Suruce míří tým do nejjižnějšího výběžku Turecka, vklíněného mezi Sýrii a Středozemní moře. Zastávka v Antakyji, městě téměř zcela zničeného únorovým zemětřesením. Čeká zde několik stovek dětí na teplé oblečení, zimní bundy a kabáty. Zajímavost: toto zboží bylo pořízeno v Turecku. Za mnohem méně peněz, než kolik by charita zaplatila na Západě.

Zastávka poslední: Iskenderun na pobřeží Středozemního moře. Také značně zdevastované únorovou katastrofou, stovky rodin stále žijí ve stanech a provizoriích. Charita iConnect International pomohla postavit 30 stanů, vybavit 40 kontejnerových příbytků a financovat umývárnu pro rodiny, které při zemětřesení přišly o všechno. Ve stanové vesničce na okraji města žije 165 rodin, většina z nich muslimských. Tito lidé se prostřednictvím služby křesťanských organizací, k nimž patří také charita Oty Vožeha a jeho rodiny, dozvídají o křesťanské víře a deset z nich začalo navštěvovat bohoslužby místního evangelikálního sboru. Jasný příklad toho, že poskytování materiální pomoci otevírá příležitost pro zvěstování evangelia. Tragédie, kterou zemětřesení bezpochyby bylo, tak přivedla některé lidi blíž k Bohu.

Důležité je to proto, že člověk potřebuje uspokojit nejen potřeby materiální, ale také duchovní. A tým iConnect International někdejšího špičkového moderátora stanice Trans World Radio s největším úsilím pracuje na tomto dvojjediném úkolu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz