Hlavní obsah
Názory a úvahy

K článku Tomáše Zdechovského o teroru v Nigérii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia - Licence CC BY 3.0

Ilustrační obrázek. Anglikánská katedrála v bývalém nigerijském hlavním městě Lagosu.

Tak dlouho jsem se chystal, že napíšu o vánočních masakrech křesťanů v Nigérii, až mě předešel europoslanec Tomáš Zdechovský.

Článek

Jeho článek, který považuji za nanejvýš přínosný a potřebný, se objevil na několika serverech, mj. na Neviditelném psu [1]. Hned v titulku autor píše o selhání médií. Má do velké míry pravdu. Utrpení nigerijských vyznavačů Krista je věnována ve světe malá pozornost. Sám se cítím provinile. Přestože o situaci v té části Afriky vím a snažím se ji sledovat, jako bloger jsem o ní dosud nepsal. Nenašel jsem si čas. Mrzí mě to.

A mrzí mě také to, že nemalá část české ateistické populace Zdechovského postoj nepřijala a jeho samotného postavila na pranýř. Typické: místo seriózního zamyšlení nad poselstvím textu dehonestace autora. Já naopak panu europoslanci děkuji za to, že na toto téma položil důraz. O tom, co je v Nigérii děje, je zapotřebí vědět. Publicita ve svobodném světě je nezbytným krokem k případné nápravě či pomoci postiženým. Byť třeba, z pohledu nás, obyčejných lidí, půjde o pomoc toliko symbolickou, v případě křesťanů ovšem o pomoc zásadní – formou modlitby (více níže). To ostatní už je na mocných tohoto světa.

Náboženský server Anglican Ink publikoval 8. ledna [2] zdrcující článek: „Nigérie – vánoční masakr křesťanů pokračuje“ (Nigeria – Christian Christmas massacre continues). Připomíná, že podle lokálních partnerů mezinárodní organizace Release International, která pomáhá pronásledovaným křesťanům, bylo mezi 23. a 30. prosincem minulého roku při útocích militantů z kmene Fulani zabito 238 lidí. Od té doby byli zavražděni další křesťané. Z domovů bylo vyhnáno na 20 tisíc věřících.

Pokračující útoky teroristů z organizace Boko Haram ze 4. ledna si vyžádaly životy pastora Ayuby, vedoucího kongregace Church of Christ in Nations a nejméně šesti členů jeho sboru. Další útoky, při nichž vraždili zločinci z Boko Haram i kmene Fulani ve státech Kaduna (střední Nigérie) a Borno (severovýchod země) si vyžádaly 50 životů.

Nejde ale jen o protestanty, muslimové zabíjejí napříč denominacemi. Katolický biskup z města Sokoto na severozápadě Matthew Hassan Kukah v prohlášení uvedl, že vrazi „vyrvali světlo vánoční radosti tisícům lidí v (provincii) Plateau. Rakve a pohřby jsou nyní součástí obrazu zdejší krajiny.“ Hrůzná představa, ještě děsivější realita.

Křesťanská charitativní nadace Stephanos Foundation Stefanos uvádí, že útoky jsou součástí plánu islamistů na vyvolání náboženského konfliktu v několika státech. Její pracovníci upozorňují vesničany na probíhající útoky a poskytují traumatizovaným obětem poradenské služby.

Anglican Ink se ještě vrací k útokům, které začaly 23. prosince a eskalovaly na Štědrý den 2023. Byly o to víc smrtelné, že se mnoho dělníků vrátilo domů k rodinám, aby se připravili na vánoční svátky. Partneři Release International získali svědectví přímého účastníka, reverenda Gideona Dawela, oblastního staršího Christ´s Apostolic Church. Při útoku v lokalitě Kambarpelli byla zavražděna reverendova manželka a jejich pět dcer. Duchovní uvedl, že slyšel útočníky křičet takbír (ono známé Alláhu Akbar). Vraždící dav vedli ozbrojenci se zbraněmi, za nimi šli bojovníci s mačetami, další se pak soustředili na zapalování domů křesťanů. Brutální útok pokračoval až do svítání. (Zde osobní poznámka. Nelze nevzpomenout na podobné ďábelské řádění islamistů z Gazy v Izraeli loni 7. října – LS.)

Když se reverend Dawel vrátil ke svému domu, zjistil, že lehl popelem. Jeho sklad obilí stále ještě hořel. Čekal, že se odkudsi ze skrýše vynoří jeho žena a dcery. Pak se ale ukázala krutá pravda: jejich ostatky byly nalezeny na spáleništi. Gideon Dawel se zhroutil a skončil v nemocnici.

Jiný pastor vypověděl, že mluvil se ženou, která byla lehce škrábnuta kulkou, ale hrála mrtvou. Poznala střelce: byl to její muslimský soused z kmene Fulani, u kterého pracovala jako kuchařka. Předstírání se jí vyplatilo, vrah nezjistil, že ještě žije. Pak šel za jejím manželem a brutálně ho rozsekal mačetou.

Nechci se zde zabývat politickými a jinými souvislostmi nigerijských masakrů. Něco z toho ostatně uvádí ve svém článku Tomáš Zdechovský. Spíše bych chtěl obrátit pozornost na duchovní stránku celé věci. Web organizace Release International vyzývá [3] křesťany ve světě k modlitbám za nigerijské bratry a sestry ve víře.

Píše: „Modlete se za sílu pro křesťany v Nigérii, kteří už mnoho let trpí intenzivním pronásledováním ze strany teroristů. Proste Boha, aby utěšil zdrcené a traumatizované nejnovějšími teroristickými činy. Modlete se za to, aby pachatelé činili pokání a složili zbraně. Modlete se za to, aby si mezinárodní společenství a celosvětová média uvědomila, jak hrozné násilí je pácháno na křesťanech v severní a střední Nigérii. Proste Boha, aby posílil partnery Release International, kteří pomáhají postiženým, a děkujte Bohu za jejich ochotu riskovat vlastní životy, aby pomohli pronásledovaným. Modlete se, aby nigerijské úřady konečně podnikly dostatečné kroky na ochranu zranitelných křesťanů. Modlete se, aby vlády na celém světě využily svého vlivu a pomohly ukončit toto desítky let trvající zabíjení křesťanů.“

Ptám se věřících čtenářů tohoto serveru: Připojíte se? Já ano.

.

ODKAZY

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz