Hlavní obsah
Názory a úvahy

K pálení (nejen) Koránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrace: Muslim čtoucí Svatý Korán.

Abychom si nalili čistého vína: považuji veřejné pálení Koránu za zvrácené zneužití svobody vyjadřování.

Článek

Důvodů je víc. Uvedu jeden. Pakliže nechci, aby nějaký protikřesťanský fanatik pálil Nový zákon a antižidovský fanatik Tóru, musím se kategoricky postavit proti pálení Koránu.

Když 28. června jeden pošetilec – a je lhostejné, o koho jde – před stockholmskou mešitou znesvětil Korán (jeho pošlapáním, vložením vepřové slaniny mezi stránky a následným zapálením), bylo zřejmé, že je jen otázkou času, kdy přijdou další pošetilci a budou chtít udělat totéž a že nemusí jít pouze o svatou knihu vyznavačů Alláha. Přesně to se stalo.

Švédská veřejnoprávní televize SVT informovala na svém webu 5. července (ZDE) o dalších třech žádostech o povolení pálení posvátných knih, které obdržela tamní policie.

První žádost podala žena kolem padesátky. Plánuje zapálit Korán mimo stockholmskou mešitu „co nejdříve“ během následujících týdnů, nicméně čas ani přesné místo určeno není. Má jít o odvetu za protesty proti Švédsku z minulého týdne; zjevně má na mysli reakci v muslimských zemích na předchozí spálení Koránu dne 28. června.

Také druhá žádost se týká Stockholmu, konkrétně prostoru u izraelského velvyslanectví. Muž, třicátník, požaduje povolení ke spálení židovské Tóry a křesťanské Bible (tj. Starého i Nového zákona). I zde se jedná o odezvu na spálení Koránu z 28. června, a to v rámci jakési nesmyslné vyváženosti (když on Korán, tak já Tóru a celou Bibli), přičemž zdůvodnění je vskutku idiotské: má jít o „symbolické shromáždění za svobodu slova“.

Další třicátník stojí za žádostí o pálení náboženských textů v jihošvédském Helsingborgu. V tomto případě nebylo konkretizováno, které posvátné knihy se mají stát obětí tohoto vyšinutého jednání.

Policie potvrdila přijetí všech tří žádostí a bude je posuzovat individuálně v souladu s platnou legislativou. Je zřejmé, že se nevyhne dilematu: svoboda versus respekt k tomu, co je pro část veřejnosti posvátné. Jaký pohled má převážit?

Jednoznačně se k celé věci vyjádřil na Twitteru (ZDE) izraelský ambasador ve Švédsku Ziv Neo Kulman: „Jsem šokován a zděšen možností pálení dalších knih ve Švédsku, ať už je to Korán, Tóra nebo jakákoli jiná svatá kniha. Je to jasný akt nenávisti, který musí být zastaven.“

Opět se potvrzuje, že ne vše, co se „vejde“ do maximalistického pojetí svobody a je z hlediska zákona legální, je vždy moudré, prozíravé, smysluplné a hodné respektu. Méně je někdy více – a to platí pro všechny „spalovače“ posvátných knih. Jakýchkoli. Protože – a známe to z ne tak dávné historie – pálením svatých textů to začíná, pak hoří synagogy a kostely a vybuchují mešity. Jak to končí, víme všichni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz