Hlavní obsah
Aktuální dění

K protiteroristické akci v Džanínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Tel Aviv. Místo teroristického útoku spáchaného palestinským Arabem 4. 7. 2023

Izraelská armáda a tajná služba Šin Beth zahájily v pondělí 3. července masivní protiteroristickou operaci ve městě Džanín na severu Západního břehu (historického regionu Samaří).

Článek

Město zahrnující i tzv. uprchlický tábor je považováno za hlavní semeniště palestinského teroru v oblasti.

Když jsem si přečetl některá a nikoli ojedinělá protiizraelská vyjádření v diskusích na českých zpravodajských serverech, byl jsem zděšen. Propalestinská propaganda vykonala své.

Považuji za nezbytné ozřejmit některé skutečnosti.

Západní břeh není okupovaným územím, nýbrž územím sporným - nárokují si ho obě strany konfliktu‚ Izraelci i palestinští Arabové zvaní nepřesně Palestinci; kolik z jeho teritoria získá jedna a kolik druhá strana lze stanovit pouze vzájemnou dohodou. Než se tak stane, platí ujednání dané dohodami z Oslo. Západní břeh je rozdělen na oblasti A (plná palestinská kontrola), oblast B (palestinská civilní a izraelská bezpečnostní kontrola) a C (plná izraelská kontrola). Do oblasti A spadá i Džanín, který je součástí Palestinské národní autonomie (PA).

To znamená, že boj s teroristickými hnízdy v Džanínu musí vést bezpečnostní síly PA; je to jejich samozřejmá povinnost, kterou ovšem neplní. Vzhledem k eskalaci teroru proti civilistům v Izraeli a na Západním břehu (statistiku viz ZDE) a trestuhodné laxnosti orgánů PA nezbývá Izraeli nic jiného než v Džanínu vojensky zasáhnout (druhá možnost je zůstat pasivní a nechat své obyvatele vraždit, jak si teroristé zamanou – něco tak pošetilého nepřichází do úvahy).

K tomu je nutné dodat, že celý izraelsko-palestinský mírový proces stojí na dvou základních pilířích: vzájemném uznání a závazku palestinské strany, že se zřekne teroru, který do té doby provozovala. Tento závazek Palestinci dodnes nesplnili, což je klíčový důvod toho, proč jsou vzájemná jednání už několik let na mrtvém bodě.

Současná protiteroristická operace v Džanínu (která by měla podle večerních zpráv ze 4. 7. končit – viz ZDE) znamenala likvidaci desítky teroristů, zatčení dalších třiceti a konfiskaci arsenálu teroristů – útočných pušek, ručních zbraní, nábojů a výbušnin. Zlikvidováno bylo osm skladišť zbraní a šest laboratoří na výrobu výbušnin s několika stovkami již zhotovených náloží a rovněž tři operační místnosti, které sloužili zločincům k teroristické činnosti.

Že jsou takové akce nanejvýš potřebné, dokazuje odpolední teroristický incident v Tel Avivu (viz ZDE), při němž arabský zločinec ze Západního břehu nejprve najel do lidí a pak ještě stihl bodnout okolo procházející osobu do krku, než byl duchapřítomným ozbrojeným civilistou zlikvidován. Na místě zůstalo devět zraněných.

Závěr nemůže být jiný. Izraelské protiteroristické kampaně, jako byla za v Džanínu, jsou zcela oprávněné, ospravedlnitelné a legitimní. Každý, kdo to myslí s bojem proto terorismu vážně, nemůže jinak než Izrael podpořit. S tím, že bude-li to potřeba, bezpečnostní síly Státu Izrael takovouto kampaň kdykoliv po právu obnoví. V Džanínu či kdekoliv jinde. Kdo je proti, staví se na stranu teroru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz