Hlavní obsah
Cestování

K útoku žraloka v Hurghadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek. Žralok u hladiny. Je zapotřebí mít se na pozoru.

Nedávno jsem zde publikoval fotokolekci pod názvem Ohlédnutí za korálovým rájem. Obsahovala výběr ryb a paryb z přebohatého podmořského života u egyptských břehů.

Článek

Chyběl mezi nimi žralok tygří, protože kdyby tomu tak nebylo, chyběl bych tu nejspíš já. Podle egyptských úřadů (info ZDE) to byl právě tento druh žraloka, který způsobil 8. června 2023 tragédii nedaleko hurghadské pláže v oblasti jihozápadně od ostrova Juzur Abu Minqar (ležícího v sousedství většího a známějšího ostrova Giftun) - viz obr. 1.

Foto: Lubomír Stejskal

Obr. 1/Pohled na Hurghadu z letadla krátce po startu. Bílá šipka ukazuje směrem k místu (mimo záběr), kde k útoku žraloka 8. června 2023 došlo. V pozadí ostrovy Giftun a Juzur Abu Minqar.

Přiznám se, že pokaždé, když přijde z Egypta zpráva o útoku žraloka na člověka, postihne mne zvláštní tíseň. Pochopitelná u někoho, kdo do těch končin pravidelně jezdí a bezpočtukrát mu v moři bleskne hlavou myšlenka, co kdyby se tu zničehonic predátor objevil. Tentokrát bylo to ohromení a šok ještě silnější a působivější; snad proto, že jsem se od Rudého moře před necelými dvěma týdny vrátil. Představa, že by… ne, nemá smysl se strašit.

Tragické divadlo je to ale příšerné. Pár desítek metrů stojí publikum, které vám nemůže pomoci. Člověk je náhle sám uprostřed toho ráje, který se připlutím útočníka změní v peklo. Absolutně bez šance. Několik vteřin nepopsatelné úzkosti, než přijde krutý, mučivý konec. Díval jsem se s hlubokou účastí a bolestí v srdci na předložené video a pokoušel se vcítit do pocitů toho mladého Rusa Vladimira, jehož život skončil tak absurdním způsobem.

Foto: Freevectormaps.com-volna licence s povinnou atribucí: https://freevectormaps.com/egypt/EG-EPS-02-0001?ref=atr

Obr. 2/Orientační mapa Egypta. Šipka ukazuje, kde k útoku žraloka došlo. H - Hurghada, SZ - Suezský záliv, AZ - Akabský záliv.

Je to strašné, šílené, vpravdě nelidské. Nemá to nic společného s děním na souši kdesi na východě Evropy, nic společného s agresí jiného Vladimira proti Ukrajině. Stupidní poznámky na toto téma tváří v tvář doslova zvířecké smrti (ano, takto to funguje v živočišné říši), které se objevily na diskusní fórech českého internetu, jsou stejně šokující jako samotná tragédie. Tolik lidské hlouposti zkoncentrované do jednoho prostoru! V Rudém moři zemřel člověk a je úplně jedno, jestli to byl Rus, Ukrajinec, Němec, Arab či Čech (jako v roce 2018). Na místě je vyjádřit soustrast jeho blízkým a utěšovat se nadějí, že Vladimir dlouho netrpěl. Kam zmizela elementární lidskost těch, kdo se snaží z takovéhoto gigantického neštěstí vytlouct – ale co vlastně? Nějaký kapitál? K čemu? Proč? Jen dávají na odiv svůj primitivismus. Duševní ubožáci. Kdosi prý řekl, že Češi jsou smějící se bestie. Zdá se, že někteří kolem nás se mermomocí snaží dokázat, že je to pravda. (Nic na tom nemění fakt, že původně tento citát vycházel z poněkud jiného kontextu.)

Navzdory děsivosti toho, co se v Rudém moři stalo stále platí, že – statisticky vzato – jsou útoky žraloka na člověka v této části světa vzácné, v poměru k počtu koupajících se dokonce extrémně vzácné. Takto to ale nevnímají lidé, kteří v důsledku fatálního útoku žraloka přišli o někoho blízkého. Bohužel do tohoto hrůzného přehledu patří i úmrtí Čecha v roce 2018 (v destinaci Marsa Alam v oblasti hotelu Calimera Habiba – u mola už na otevřeném moři). V minulé roce to byly Rakušanka a Rumunka v zálivu Sahl Hasheesh jižně od Hurghady a letos Rus Popov přímo v Hurghadě (v místě, které se nachází na stejné rovnoběžce jako severní okraj obou ranvejí tamního mezinárodního letiště). Tím má být řečeno, že nebezpeční žraloci se v destinacích Hurghada a Marsa Alam, u pobřeží dlouhém 350 km, mohou vyskytnout kdekoli, třebaže řídce.

Egypťané neberou takovéto incidenty na lehkou váhu. Jak informuje server Ahramonline, ministryně životního prostředí Jasmine Fouadová vydala pokyn místním úřadům, aby oblast, kde k útoku došlo, monitorovaly. Dle této zprávy útočil žralok tygří; podle pozdější zpráv z pátku 9. června byl odchycen a zabit. Současně byl nařízen dvoudenní zákaz plavání, šnorchlování a jiných vodních aktivit, počínaje pátečním ránem (9. 6.). Týká se pobřeží v délce kolem 75 km, od lokality El Gouna severně od Hurghady po záliv Abu Soma na jihu (tedy včetně letovisek Sahl Hasheesh a Makadi).

Zklidňujícím dojmem snad na turisty zapůsobí informace o eliminaci onoho žraloka (pokud to byl on). A ruku na srdce, dříve či později, možná už po několika dnech, se na všechno zapomene a cestovní ruch se vrátí do starých kolejí. Zůstane jen hodně černá vzpomínka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz