Hlavní obsah
Aktuální dění

Nebetyčná ruská drzost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia. Public Domain.

Ilustrační foto: Jednání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku.

Neexistuje dost synonym ke slovu drzost, která by vyjádřila to, co světu předvedlo Putinovo Rusko 30. prosince 2023 v souvislosti s ukrajinským ostřelováním ruského Bělgorodu.

Článek

Ukrajinci udělali to, na co mají z logiky tamní války plné právo. Zasáhli ruské území. Tomu předcházely masivní útoky ruského agresora proti Ukrajině včetně metropole Kyjevu. V pátek 29. prosince. Cílem bylo na 120 měst a vesnic, o život přišly čtyři desítky civilistů.

Nezaznamenal jsem, že by kvůli tomu zasedla Rada bezpečnosti.

V sobotu třicátého přišly zprávy o ukrajinské operaci proti Bělgorodu, asi 30 km severně od jejích hranic. I zde umírali civilisté, tak jako v každé válce. O život by nepřišli, kdyby agresor Putin nezaútočil 24. února 2022 proti Ukrajině, neokupoval část jejího teritoria a nevedl proti ní ničivou válku.

Rusové zabili od začátku agrese tisíce lidí. Přesná čísla se mohou lišit, nicméně server Statista.com s odkazem na Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva uvádí, že od 24. února 2022 do 10. září 2023 přišlo na Ukrajině v důsledku Putinovy agrese o život 9614 civilistů. Zraněných je přes 17 a půl tisíce [1]. Jenom proto, že Kremlu se zachtělo vojenského dobrodružství. Jako kdysi Hitlerovi.

V Bělgorodu nyní zemřelo podle agentury Reuters 14 civilistů, zraněných má být něco přes sto [2]. A ruská reakce? Směs arogance, hysterie, nestoudnosti, stupidity a chucpe. Okamžitě žádá svolání Rady bezpečnosti. Kdyby měl tento orgán zasedat pokaždé, kdy ruská soldateska vraždí Ukrajince, v jednacím sále by v nadsázce řečeno seděly už jenom kostry.

Ruský agresor nejenže požaduje mimořádné zasedání Rady bezpečnosti, ale trvá na přítomnosti zástupce České republiky, aby „za svoji zemi vysvětlil dodávky munice, která zabíjí civilisty“ [3].

Něco neuvěřitelného! Rusko, které svými zbraněmi i arzenálem spřátelených zemí (Írán, KLDR a pravděpodobně i ČLR) masakruje ukrajinské civilisty, požaduje od suverénního státu „vysvětlení“, proč svými zbraněmi pomáhá oběti jeho agrese. Vrcholná nehoráznost. Na první poslech to zní jako hodně špatný vtip. Bohužel realita dnešní doby.

Původně měla Rada bezpečnosti zasednout v sobotu 30. 12. 2023 v 15 hodin místního času (21:00 SEČ). Později bylo oznámeno, že začátek je o hodinu posunut. Ruský delegát si přitom neodpustil arogantní poznámku: „Uvidíme, jestli Češi budou mít odvahu (a svědomí) se k nám připojit…“ [4].

Vzpomněl jsem si v té chvíli na několik let starou hlášku jedné mladé ženy, která po návštěvě Karlových Varů, tehdy plných Rusů, doma řekla: „Mami, ti Rusáci vůbec nechápou, proč je nemáme rádi.“ Vox populi, vox Dei.

EPILOG. V reakci na ruskou nehoráznost český ministr zahraničí Jan Lipavský 30. 12. 2023 večer na síti X uvedl: „Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme.“

Bravo!

ODKAZY

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz