Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nehorázná protiizraelská provokace v Mnichově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ProhibitOnions. Wikimedia Commons. Licence: CC BY-SA 3.0. Beze změn.

Mnichov, Connollystrasse 31. Zde začal masakr Izraelců na OH 1972.

Bavorská metropole, ulice Connollystraße. Pamětníci vědí: zde fungovala olympijská vesnice. V čísle popisném 31 byla ubytována většina izraelské výpravy na letních hrách 1972.

Článek

A zde také začalo první dějství krvavého dramatu, které ukázalo ďábelskou tvář palestinskoarabského terorismu, který se od té doby nezměnil, jak se celý svět mohl znovu přesvědčit loni 7. října při vpádu bestií Hamasu do pohraniční oblasti na jihu Izraele.

Časně ráno v úterý 5. září 1972 přepadla izraelskou výpravu 8členná skupina arabských teroristů – a začalo peklo na zemi. Dva olympionici byli zavražděni na místě – trenér zápasníků Moše Weinberg a vzpěrač Josef Romano; tomu teroristické bestie zaživa vyřízli genitálie a nechali ho vykrvácet [1] [2]. Podobně barbarsky se zachovali jejich soukmenovci o jednapadesát let později, tentokrát vůči ženám, během zmíněného loňského vpádu do Izraele.

Dalších devět členů izraelské výpravy a jeden německý policista byli povražděni při zoufalém pokusu o jejich osvobození na dnes už neaktivní vojenské letecké základně Fürstenfeldbruck.

Po tomto bezprecedentním teroristickém zvěrstvu je někdejší olympijská vesnice v Mnichově místem mimořádně citlivým, pokud jde o jakékoli protiizraelské či protižidovské provokace. Patrně proto zde k jedné takové provokaci před časem došlo, trvala několik týdnů, možná měsíců, a odhalena byla až v minulých dnech.

Součástí komplexu jsou také bungalovy, které dnes spravuje hornobavorská studentská organizace Studierendenwerk München Oberbayern. Slouží jako ubytovací prostory pro studenty. Když se jeden začátkem března nastěhoval, všiml si na střeše velkého transparentu. Žlutým písmem bylo na modrém podkladu cosi napsáno – v arabštině. A protože byl nápis v tomto jazyce, nikdo mu do jeho „objevení“ nevěnoval zvláštní pozornost a mohl tak zůstat na svém místě minimálně několik týdnů. Poté, co nový obyvatel bungalovu studentskou organizaci na celou věc upozornil [3], vyšlo najevo, co je na transparentu uvedeno: arabská varianta sloganu „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“ (ve smyslu osvobozena - myšleno od Izraele, od Židů).

A zde se objevil hned dvojí problém. Zviditelnit toto provokativní protiizraelské heslo v těsné blízkosti místa, kde došlo v září 1972 k barbarskému vražednému útoku na izraelské olympioniky, je nebetyčná nehoráznost. Něco takového může udělat jen někdo, kdo se charakterově od oněch vraždících bestií Hamasu nikterak neliší.

A pak je tu problém právní. Ve Spolkové republice je heslo „Vom Fluss bis zum Meer wird Palästina frei sein“ od loňského listopadu zakázané [4]. Proto se záležitosti ujme mnichovské státní zastupitelství. Ludwig Spaenle, komisař bavorské vlády pro záležitosti antisemitismu, se vyjádřil zcela výstižně: Je děsivé, že právo Izraele na existenci bylo zpochybněno právě na tomto místě, několik set metrů od útoku ze září 1972. Studentská organizace po zjištění, co arabský nápis znamená, ho nechala sprejem přestříkat. Pozdě, ale přece.

Z Mnichova do Prahy. Stejný slogan, obvykle v anglické verzi „From the River to the Sea, Palestine will be Free“, se objevuje i na propalestinských demonstracích u nás. Právní souvislosti nechám odborníkům, pokud jde o morální stránku věci, podotknu jedno. To heslo je v principu hanebné a antisemitské úplně stejně, je-li vystaveno na střeše bungalovu v někdejší olympijské vesnici v Mnichově, nebo ho třímá protiizraelský demonstrant na Václavském náměstí.

ODKAZY

[1]

[2]

[3]

[4]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Masakr v Mnichově 1972

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz