Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ohrožují Húthíové turistické destinace v Egyptě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lubomír Stejskal

Východ slunce nad Rudým mořem.

Egypt vyjádřil 21. července 2024 „hluboké znepokojení“ nad izraelskými vojenskými operacemi v Jemenu a vyzval všechny strany ke „zdrženlivosti“.

Článek

Přiznám se, že jsem znepokojen něčím jiným. Nikoli legitimní izraelskou reakcí na agresi Húthíů, ale možností, že by střely agresora mohly zasáhnout některou egyptskou turistickou oblast, ať už na pobřeží Rudého moře, případně na Sinaji.

Od pátku 19. července totiž přemýšlím o tom, kudy dron jemenských teroristů letěl, než našel svůj cíl v Tel Avivu, kde zabíjel a působil zranění a materiální škody nevinným lidem. Že byla oběť pouze jedna, není podstatné, byla to jen otázka štěstí v kombinaci se shodou okolností. Agresivní útok zůstává agresivním útokem, ať je oběť jedna, či jich jeho o několik řádů víc.

Otázku, jak je možné, že se dron jemenských teroristů dostal až do Tel Avivu, aniž by byl aktivován systém včasné výstrahy, si musí zanalyzovat Izraelci sami, což se samozřejmě děje. Mě zajímalo, jak již uvedeno, především to, kudy vedla jeho dráha. Zejména poté, co jsme se z izraelských serverů dozvěděli, že přiletěl od Středozemního moře.

Podle izraelského serveru The Times of Israel byl zdokonalený dron íránského původu Samad 3 vypuštěn z té části Jemenu, kterou ovládají terorističtí Húthíové, a letěl přes Eritreu, Súdán a Egypt – v závěru letu zamířil přes Sinaj do Středozemního moře a odtud na Tel Aviv. Aby mohl tuto vzdálenost překonat, hovoří se o 2600 km, nesl méně výbušnin, než je u tohoto typu obvyklé. O to víc mohl mít paliva. Server dále uvádí, že neletěl přímočaře a ve vzduchu byl šestnáct hodin, což by odpovídalo průměrné rychlosti něco přes 160 km/h.

Ačkoli jde stále o předběžné informace, a jiné zatím nemáme, nevyhneme se několika otázkám. Nejprve ale jedna poznámka. Můžeme se tisíckrát podivovat nad tím, že izraelská protivzdušná obrana cíl včas nezachytila a patřičně nezareagovala – a ano, je to profesionální chyba -; totéž se ale týká Egypta, nad jehož teritoriem se dron s výbušninami (!) pohyboval podstatně delší dobu. A dost možná i nad turistickými destinacemi.

Foto: Archiv autora článku.

Pohoda v Rudém moři, v destinaci Marsa Alam. Je jemenskými teroristy ohrožena?

Tím se dostáváme k hlavnímu smyslu tohoto článku. Že se ozbrojený dron teroristů mohl pohybovat nad lokalitami jako Marsa Alam, Hurghada nebo na Sinaji Šarm aš Šajch, s jistotou vyloučit nelze. Pak ani nemůžeme vyloučit hrůzné následky v případě, že by se z důvodu jakéhokoli selhání nekontrolovaně zřítil do hotelového komplexu plného návštěvníků. Pokud by se něco takového stalo, byla by to pro egyptský cestovní ruch pohroma s důsledky podobnými těm, které zemi postihly v minulých letech. Ať už šlo o obě revoluce (2011 a 2013), nebo o teroristický útok na letadlo s ruskými turisty na Sinaji (2015). Tou pohromou myslím citelný pokles zahraničních návštěvníků. Něco takového si žádný soudný člověk ve svobodném světě nemůže přát.

Máme tu další důkaz, že muslimští teroristé představují hrozbu pro úplně každého, nejen pro nás, ale právě tak pro muslimy samotné. Bohužel muslimský svět bude donekonečna stavět na pranýř Izrael, ačkoli i v jeho zájmu je, aby byl Izrael ve své válce s terorismem úspěšný.

ODKAZ

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz