Hlavní obsah
Aktuální dění

OSN: Vrah soudcem a žlutá hvězda opět na oděvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto. OSN: Ženevský Palác národů.

Na 2. a 3. listopadu je do sálu XX ženevského Paláce národů svoláno letošní zasedání Sociálního fóra Rady OSN pro lidská práva. Úctyhodná, vznešená mezinárodní záležitost.

Článek

Jak čteme na webu fóra, jde o „jedinečný prostor pro otevřený a interaktivní dialog mezi občanskou společností, zástupci členských států a mezivládními organizacemi na téma, které je každý rok vybráno Radou (pro lidská práva)“. Téma pro rok 2023: Jak mohou věda, technika a inovace přispět k podpoře lidských práv, a to i v kontextu postpandemické obnovy.

Má to chybu? Jednu ano, a to dost zásadní. Předsedou fóra (oficiálně Chairperson-Rapporteur, předseda-zpravodaj) byl určen zástupce jednoho z nejhorších režimů, které na naší planetě vládnou. Zástupce Íránu.

Tím se z dobře míněné akce stává fraška.

Postavit do čela jakéhokoli podniku OSN, který má cokoliv společného s lidskými právy, zástupce režimu lidská práva flagrantně a nehorázně pošlapávajícího? Režimu, který politicky a vojensky sponzoruje islamistický terorismus v regionu Středního východu a podpořil nedávné vraždění civilistů na jihu Izraele zabijáky Hamasu? Ano, i takový je obraz dnešní OSN. Potom, co předvedlo Valné shromáždění 27. října 2023, když většinově podpořilo rezoluci, která odmítla označit Hamas jako viníka vraždění v Izraeli 7. října, uvítáme 2. listopadu na křesle předsedy Sociálního fóra Rady pro lidská práva velvyslance Íránu. Kdo bude předsedat Sociálnímu fóru příště? Soudruh ambasador ze Severní Koreje? Je to stejné, jako kdyby pomyslnému Fóru proti antisemitismu předsedalo nacistické Německo.

Podívejme se teď do New Yorku, na pondělní (30. 10. 2023) zasedání Rady bezpečnosti. Týkalo se mj. „izraelsko-palestinské krize“. Proto vystoupil i izraelský zástupce Gilad Erdan. Jeho řeč patří k těm, které by se měly vyučovat v hodinách moderního dějepisu. Připomněl krutý osud svých předků. „Můj dědeček Chaim byl farmář. Žil v malé vesnici v Transylvánii se svou ženou Brachou a jejich osmi krásnými dětmi. Ale náhle, na jaře roku 1944, tato malá vesnice přestala existovat. Jejich komunita byla zlikvidována. Nacisté přinutili Chaima, Brachu a jejich děti nasednout do dobytčích vagónů mířících do Osvětimi. Po příjezdu Bracha a sedm jejich dětí – Perl, Tzvi, Sara, Hodaya, Leah, Henia a malý Mordechai – byli zavražděni v plynových komorách a proměněni v popel.“

A svět mlčel.

„Příběh mého dědečka byl kdysi hororovým příběhem z jiné doby,“ pokračoval velvyslanec. „Vzdálené doby nepochopitelné nenávisti. Doby, kterou jsme ještě před třemi týdny označovali slovy NIKDY VÍCE.“ Erdan dal posluchačům na vědomí, že vesnice v jižním Izraeli, které napadli teroristé Hamasu, byly mírumilovné, stejně jako kdysi vesnice jeho dědečka v Transylvánii. Také na jihu Izraele byly vyhlazeny celé komunity – tentokrát ale byli vrahy nacisté z Hamasu. „Izraelské rodiny byly proměněny v kouř a popel, čelily tedy stejnému osudu, jaký potkal rodinu mého dědečka v Osvětimi.“

Zdůraznil, že brutalita zločinců není jediná věc, kterou mají divocí nacisté z Hamasu společnou s německými nacisty. „Sdílejí i stejnou ideologii. Einsatzgruppen, nacistické eskadry smrti, byly odhodlány vyhladit Židy, stejně jako jsou teroristé Nukhby Hamasu (speciální jednotka působící v rámci teroristických brigád Izz ad Dina al Kassáma – LS) odhodláni vyhladit Židy a zlikvidovat Izrael.“ Dodal, že nacisté usilovali o Juderein – Evropu bez Židů a stejně tak usiluje Hamas o to, aby byl i Izrael Judenrein. Hamas jsou podle velvyslance novodobí nacisté, počínaje otřesným nelidským násilím a konče genocidní ideologií. Je přesvědčen, že Hamas nezajímá dialog; jediným „řešením“, o které má zájem, je Endlösung – konečné řešení, vyhlazení židovského národa.

Nyní se dostáváme k „íránskému chapadlu“ nynější války proti teroru v Pásmu Gazy. Velvyslanec Erdan upozornil, že Ismaíl Haníja, lídr Hamasu (působící v exilu – LS) není žádný Führer (Hitler). Nestojí v čele tohoto genocidního kultu smrti pevně usilujícího o světovou dominanci. Tuto roli zastává Nejvyšší vůdce Íránu, krvežíznivý ajatolláh Chameneí. „Hitlerovu Třetí říši si představovali jako Tisícíletou říši rozprostírající se napříč kontinenty, stejně jako si Chameneí představuje svou radikální šíitskou hegemonii, která se má rozprostírat po celém regionu i mimo jeho hranice. Režim ajatolláhů je nacistický režim a jejich armáda zahrnuje Hamas, Palestinský islámský džihád, Hizballáh, Hútíe (v Jemenu – LS), Revoluční gardy a další barbarské džihádisty,“ konstatoval Erdan a doplnil, že místo „Sieg Heil“ tito radikální nacističtí islamisté vyřvávají „Smrt Izraeli! Smrt Americe! Smrt Anglii!“.

A stejně jako nacistický režim, i režim ajatolláhů rozsévá smrt a zkázu všude tam, kde se objeví. Dále uvedl, že íránský islámský nacistický režim je zodpovědný za podporu teroristů po celém světě a snaží se zničit každou hodnotu, která je civilizovanému světu drahá. Dnes svět sleduje vzestup šíitské islamistické říše, ale stejně jako při vzestupu nacismu mlčí. Je to ohlušující ticho. Zdůraznil, že aktuálním problémem nejsou „Palestinci“, ale íránská hrozba. Pak ilustroval nelidskost Hamasu: „Před třemi týdny bylo lidstvo svědkem Íránem podporovaných eskader smrti Hamasu v akci. Stejně jako v Babím Jaru (září 1941 - LS), kde byli Židé vražděni po stovkách, jako kdyby šlo o hmyz. Nacisté z Hamasu záměrně rozřízli břicho těhotné ženě, vyjmuli její plod a probodli ho před očima matky, když byla ještě naživu. Navzdory tomu Rada bezpečnosti stále neodsoudila Hamas za úmyslné vraždění izraelských civilistů.“

Připomněl, že od začátku války bylo nuceně přesídleno přes 250 tisíc nevinných izraelských civilistů. „Miliony Izraelců žijí pod neustálou raketovou palbou, jak na jihu, tak na severu, způsobenou Hamasem, Hizballáhem a dalšími džihádisty. K tomu nemá Rada bezpečnosti, co říci? To není součástí ´situace na Středním východě´“?

Pak udělal Gilad Erdan gesto; vlastně nejen on, ale další dva členové izraelské delegace, kteří v Radě bezpečnosti seděli za ním. Vzal žlutou židovskou hvězdu, známou z dob brutálního antisemitismu praktikovaného v nacistickém Německu, a připevnil si ji na sako. Hvězda se od tehdejší lišila tím, že na ní nebylo napsáno „JUDE“, ale anglicky „NEVER AGAIN“ (nikdy více). Velvyslanec k tomu uvedl: „Od dnešního dne pokaždé, když se na mě podíváte, vzpomenete si, co znamená mlčet tváří v tvář zlu. Stejně jako moji prarodiče a prarodiče milionů Židů, budeme s mým týmem od této chvíle nosit tyto žluté hvězdy. Tak dlouho, dokud se neprobudíte a neodsoudíte zvěrstva Hamasu. Nosíme žlutou hvězdu jako symbol hrdosti. Jako připomínku naší přísahy, že budeme bojovat, abychom se ubránili, ´Never Again´ je právě teď. Antisemité nyní vědí, že zabíjení Židů v jejich postelích se setkává s mlčením. Nečinnost této organizace je natolik povzbudila, že se nemohou dočkat, až budou sami Židy masakrovat“.

Nenechal nikoho na pochybách: „Jsme Lvi z Judy a budeme se bránit proti těm, kdo se nás snaží zničit.“ A dodal: „Kdyby měl Hitler účet na Twitteru (dnes síť X - LS), vypadal by úplně stejně jako účet Chameneího“. Kromě toho odmítl Erdan navrhované příměří: „Jaký je jeho smysl? Znamená svázat ruce Izraeli při jeho obraně. Není to nic jiného než snaha odvolat D-Day 1944 (vylodění v Normandii – LS). Izrael už nebude žít s brutálními nacisty na svých hranicích. Nestrpíme barbarské eskadry smrti Islámského státu – Hamasu napadajících znovu naši vlast.“ Podle něj izraelská operace v Pásmu Gazy není pouze reakcí na 7. říjen. „Je to akt sebeobrany k zajištění naší bezpečnosti.“

A ještě jedno Erdanovo historické srovnání: „Kdyby se tato rada sešla v červnu 1944, zabývala by se množstvím paliva, které mají nacisté, a vysokým počtem obětí, které má Německo ve srovnání s Británií. Vyzvali byste k příměří ještě předtím, než Rusové osvobodili Stalingrad.“

Přesně o to dnes v principu jde.

DOSLOV. Nebyla by to demokratická, a tedy o všem diskutující izraelská pospolitost („dva Židé = tři názory“), kdyby Erdanovo gesto se žlutou hvězdou nebylo zpochybněno, ba kritizováno. Za všechny jmenujme Daniho Dajana (vzdálený příbuzný legendárního generála Mošeho Dajana), šéfa jeruzalémského památníku holocaustu Jad Vašem. Dajan je toho mínění, že Erdan se dopustil chyby a znevážil jak oběti holocaustu, tak Stát Izrael. Protože žlutá hvězda „symbolizuje bezmoc židovského národa a jeho vydání na milost a nemilost jiným. Dnes máme nezávislou zemi a silnou armádu. Jsme pány svého osudu. Na klopu dáváme modro-bílou vlajku, ne na oblek žlutou hvězdu.“ Jakkoli má Dajan v principu pravdu, obávám se, že Erdanovo gesto ne zcela správně pochopil. V souvislosti s tím, co se v OSN v těchto dnech děje se domnívám, že velvyslanec Erdan udělal správnou věc.

Zdroje - odkazy:

Server Arutz Ševa - ZDE

Server listu The Jerusalem Post - ZDE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz