Hlavní obsah
Názory a úvahy

Po summitu NATO ve Vilniusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Litevské hlavní město Vilnius hostilo 11. a 12. července summit NATO

V čase jeho konání jsem podvědomě víc než obvykle přemýšlel v nejrůznějších souvislostech o ruské agresi proti Ukrajině. A to se tímto tématem zabývám vskutku intenzivně.

Článek

Do toho jsem si ve čtvrtek 13. července přečetl pozoruhodný komentář Teodora Marjanoviče na serveru Seznam Zprávy nazvaný „NATO nechalo Ukrajince v čekárně. Ani Pavel se nevyznamenal“ (ZDE).

Zastavím se u stěžejní myšlenky: „To hlavní přece chybí: Odhodlání vypořádat se jednoznačně s otázkou, jestli chceme tu válku mít pořád za zády, nebo uděláme vše pro to, aby se Rusko stáhlo a neukrojilo si územní zisk. Chtělo by to vizionáře, který by dokázal na svou stranu strhnout i ostatní. Někoho, kdo by řekl, že nezbývá než podstoupit obrovské riziko, pokud chceme, aby Rusko odtáhlo z boje a už se do něj nevracelo. Kdo by nebagatelizoval možnost třetí světové války, zároveň by ale uměl vysvětlit, že zůstane-li Ukrajina mimo Severoatlantickou alianci, agrese vůči ní bude pokračovat ještě třeba i léta.“

Chápu Marjanovičovu poznámku tak, že kdyby to ve Vilniusu dopadlo ve věci (budoucího) vstupu Ukrajiny do Severoatlantické smluvní organizace pro Kyjev o poznání příznivěji, přispělo by to k úspěšnému ukončení války (ve smyslu vytlačení agresora z ukrajinského území). Je to zjednodušeně definované, ale o to primárně jde.

Tato Marjanovičova teze (ale nejen jeho) by bezpochyby platila, kdyby neexistovala skutečnost, kterou nelze ignorovat: jaderné zbraně v arsenálu agresora. V této věci tahá Moskva v porovnání s Ukrajinou za delší konec provazu, přičemž vlastnictví atomových zbraní v armádách některých zemí podporujících Ukrajinu je užitečné pouze k tomu, aby potlačilo ruský apetit pokračovat v útočných výbojích vůči zemím NATO. Ve válce samotné západní nukleární arsenál Ukrajině přímo pomoci nemůže.

Tím se dostáváme k desetiletí osvědčené pravdě: jaderné zbraně jsou skvělý sluha, ale špatný pán. Pomohly urychlit porážku japonského agresora 1945, pomohly udržet mír mezi bloky v čase studené války (nikoli uvnitř východního bloku samotného – Maďarsko 1956, Československo 1968 -, stejně tak nezabránily sovětské agresi vůči Afghánistánu 1979). Podíváme-li se zpět do historie, musí nám běhat mráz po zádech při myšlence, že by se Hitlerovi podařilo dejme tomu v roce 1944 získat jaderné zbraně. Jaký by asi byl průběh druhé světové války za těchto podmínek? Buďme rádi, že k takovému scénáři nedošlo.

Ruská jaderná hrozba visí nad ukrajinskou válkou jako Damoklův meč a zjevně je důvodem poněkud obezřetnějšího postoje v záležitosti rychlého vstupu Ukrajiny do NATO. Můžeme snít o tom, co by bylo, kdyby. Kdyby Rusko nedisponovalo nukleárními zbraněmi, západní země by mohly pomoci Ukrajině nejen zbraněmi, ale i svými ozbrojenými silami, aniž by hrozil atomový konflikt. Je to samozřejmě iluze, stejně jako představa, že Rusko by bylo v Radě bezpečnosti zbaveno práva veta a mezinárodní koalice by mohla na Ukrajině zasáhnout s mandátem OSN. Právě na tomto příkladu vidíme, jak je mezinárodní bezpečnostní systém deformovaný: světový mír má garantovat agresor. Je to totéž, jako kdyby členem soudního tribunálu projednávajícího vraždu byl obžalovaný vrah.

Držme se ale reality. Válka bude brzy trvat půldruhého roku a zřetelné světlo na konci tunelu nevidíme. Občas malé jiskřičky úspěchu v rámci ukrajinské ofenzívy. Díky za to, pro nás, kdo stojíme jednoznačně na straně oběti, je to morální vzpruha. O to větší pro samotné Ukrajince. Jedním dechem ale musíme dodat: jakékoli snížení zbrojní pomoci Kyjevu by mělo neblahý důsledek na vývoj na frontě. Netvrdím, že něco takového bezprostředně hrozí, ale čím déle válka (a únava z ní) potrvá, hrozit by mohlo. A konflikt se pak bude táhnout a nastane patové rozložení sil (ne-li něco horšího).

A jak na tyto obavy reagoval summit NATO ve Vilniusu? Na webu Natoaktual.cz (ZDE) čteme: „Země skupiny vyspělých ekonomik G7 vytvořily mezinárodní rámec, který Ukrajině otevírá cestu k dlouhodobým bezpečnostním zárukám. Záruky mají posílit její obranu proti Rusku a odradit Moskvu od budoucí agrese.“ To je bezpochyby skvělý projekt, sám prezident Zelenskyj tuto věc hodnotil jako „velmi potřebný a významný úspěch“, nicméně realista v nás by raději viděl vrabce v hrsti než holuba na střeše: politiku vedoucí k odrazení Moskvy od budoucí agrese je samozřejmě zapotřebí ocenit a podpořit, o to víc je ale nutné udělat vše pro vojenské vyřešení agrese současné. To je úkol číslo jedna.

Byl tedy summit NATO úspěšný? Ano. Mohl být ale úspěšnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz