Hlavní obsah
Aktuální dění

Představitel Fatahu: Na Izrael nikdo nezaútočil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Giorgio Montersino. Wikimedia Commons-licence CC BY-SA 2.0

Pohled na budovu arabské redakce televize Al Džazíra v katarské metropoli Dauhá.

O co víc neobhajitelné jsou vražedné činy spáchané teroristy Hamásu v Izraeli loni 7. října, o to absurdnější argumenty slyšíme od strůjců tohoto zla a jejich obhájců.

Článek

Hamás publikoval 21. ledna 2024 šestnáctistránkový propagandistický text „Náš narativ – Operace Al Aqsa Flood“, v němž se snaží čtenáře přesvědčit, že lež rovná se pravda. Ovšem to, co prezentuje jako pravdu, je čistokrevná lež.

Hned v úvodu popírá právo Izraele na existenci: „Zápas palestinského lidu proti okupaci a kolonialismu nezačal 7. října (2023), ale byl zahájen před 105 lety a zahrnuje 30 let britského kolonialismu a 75 let sionistické okupace.“ Čteme dobře: sedmdesát pět let sionistické okupace. Počítáme-li správně: 2024 minus 75 rovná se 1949. Nechme stranou, že jim v té kalkulaci chybí rok 1948 (možná na tom pamfletu začali pracovat už loni); podstatné je, že Hamás vnímá jako „okupanta Palestiny“, rozumějme okupanta celé bývalé mandátní Palestiny (1920-1948) Izrael jako takový, tedy i v hranicích linie příměří, které platily v letech 1949 až 1967. Jinak řečeno, cílem Hamásu je „osvobodit od okupace“ celou historickou Palestinu, což znamená likvidaci Izraele. Vzhledem k tomu, že Hamás není nějaká bezvýznamná buňka islamistických fanatiků oddávajících se iluzím o celoarabské Palestině, ale na části Palestinské samosprávy vládnoucí hnutí, nadto mezinárodně uznané jako teroristické a bohužel i mimořádně dobře vyzbrojené, je tato okolnost klíčová. Pro Izrael a mír v oblasti představuje zásadní nebezpečí.

Nemám v úmyslu věnovat se všem lžím a na hlavu postaveným argumentům v dokumentu Hamásu [1]; zde připomenu jen dva. V textu čteme, že operace ze 7. října byla „nezbytným krokem a normální reakcí“ a „aktem obrany“, a to v rámci úsilí o „odstranění izraelské okupace, znovuzískání palestinských práv a dosažení osvobození a nezávislosti“. Jelikož víme, že Hamás považuje za okupanta celý Izrael, tedy včetně jeho území uvnitř mezinárodně uznaných hranic, nelze operaci „Al-Aqsa Flood“rozumět jinak než tak, že Hamás chce „osvobodit“ Palestinu pomocí vražd Židů, jejich mučením, upalováním zaživa, unášením a ničením jejich domovů. Přesně tyto projevy zla dominovaly 7. říjnu 2023.

Jako vrchol nehoráznosti pak lze považovat toto tvrzení: „Zabránit poškození civilistů, zejména dětí, žen a starších lidí, je náboženský a morální závazek všech bojovníků v brigádách Al-Kassám. Opakujeme, že palestinský odpor byl plně disciplinovaný a byl během operace vázán islámskými hodnotami a že palestinští bojovníci se zaměřili pouze na okupační vojáky a na ty, kdo použili zbraně proti našim lidem.“ Dále text uvádí, že palestinští bojovníci se snažili vyhnout zranění civilistů navzdory tomu, že odpor (teroristické jednotky) nemá přesné zbraně. Pokud přesto došlo k případům zásahu civilistů, stalo se tak náhodou a v průběhu konfrontace s okupačními silami.

Znovu si všimněme. Vojáci izraelské armády operující na území Státu Izrael jsou definováni jako „okupační síla“. Není to snad projev absurdního, zvráceného a naprosto lživého uvažování? A k tvrzení o respektu vůči civilistům. To už je odporná propaganda a kolosální nehoráznost. Existuje bezpočet důkazů, svědectví, od Izraelců i z GoPro kamer samotných teroristů, stejně jako z palubních kamer v automobilech a okruhů CCTV, že pravda je přesně opačná. Cílem brutálního útoku teroristů, útoku se zvěrskými následky, byli civilisté, kteří se právě nacházeli v místech, kam zabijáci vpadli. Dodám, že všichni civilisté bez rozdílu - Izraelci i cizinci, mladí i staří, dospělí i děti. Byl to novodobý lokální holocaust. Přehlédnout nelze ani jeden pikantní aspekt této tragédie. Hamás tvrdí, že primárně byli terčem akce izraelští vojáci. Přitom v samotném Izraeli je kritizována skutečnost, že na některých napadených místech příslušníci armády v době útoku vůbec nebyli. Přesto tam došlo ve velkém k vražděni civilistů. Nejen v tomto bodě stojí argumentace Hamásu na vodě.

Jen pro úplnost uvedu, že v celém dokumentu není ani zmínka a teroru Hamásu a Palestinského islámského džihádu proti Izraelcům, ani slovo o raketové agresi provázející útok ze 7. října. Pamflet se nikterak nevyjadřuje ani k tomu, proč byly do Gazy uneseny děti, přičemž některé tam jsou drženy dosud. Vrcholem cynismu pak je tvrzení, že Hamás jednal s rukojmími příznivě a laskavě (propuštění hovoří o opaku) a od prvních dnů agrese (?) usiloval o jejich propuštění. To je logický nesmysl, protože z lidí žijících pokojně v sousedním státě udělali rukojmí, aby mohli vedení tohoto státu vydírat.

A CO NA TO FATAH?

Bylo by možné namítnout, že Hamas jsou teroristé, od nichž nic než zlo a lži nelze čekat. Pak tu ale máme druhou palestinskou politickou formaci, mezinárodně uznanou a podporovanou, vládnoucí na Západní břehu: stranu Fatah. Ukazuje se, že očekávat od vedení Fatahu diametrálně odlišný pohled na barbarské vraždění, kterého se dopustili jejich političtí rivalové, ba dokonce jednoznačné odsouzení zvěrstev spáchaných 7. října by bylo hodně naivní. Naopak: z Ramalláhu můžeme slyšet názory, nad nimiž zůstává rozum stát. A vyvolávají otázku, jaký je vlastně mezi Fatahem a Hamásem rozdíl.

V sobotu 20. ledna, den před vydáním výše uvedeného dokumetu Hamásu, hovořil telefonicky s arabskou reakcí televize Al Džazíra Abbas Zaki, člen ústředního výboru Fatahu. Tedy nikoli nějaký řadový člen, ale palestinský politik. Co jsme se od něj dozvěděli? Institut MEMRI, který se zabývá monitorováním sdělovacích prostředků v muslimském světě, zaznamenal [2] následující Zakiho slova. „Američané mluví o právu Izraele na sebeobranu. Je to ale Izrael, kdo útočí na Gazu. Na Izrael nikdo nezaútočil.“ A dále: Dokonce i „obálka kolem Gazy“ (Gaza Envelope*/) byla podle Zakiho arabská země, která patřila ke Gaze. Pak prý ale egyptský generál Mahmúd Riad dal 200 km čtverečních Izraeli, čímž se rozloha Gazy zmenšila z 565 na 365 km čtverečních.

*/ Gaza Envelope – novodobý termín pro pás osídlení v Izraeli podél hranic s Pásmem Gazy, široký asi 10 km, zahrnující město Sderot a pět desítek vesnic, kibuců, mošavů a komunitních osad. Tato „obálka kolem Gazy“ je nejvíce ohrožena útoky teroristů z Pásma; bylo tomu tak i 7. října 2023.

Pokud jde o rozlohu Pásma Gazy, je nutné zdůraznit, že jeho hranice jsou výsledkem jednání o příměří mezi Egyptem a Izraelem po první válce v oblasti (1948/1949), přičemž to samozřejmě není tak, že někdo někomu něco „dal“, ale šlo o rezultát širšího a ne snadno dojednaného kompromisu. Především je třeba říci, že Egypt jako poražený agresor si nemohl diktovat podmínky, navíc linie příměří vycházela z pozic obou armád na konci války. V samotném Pásmu Gazy (které po válce připadlo Egyptu, nikoli arabskému palestinskému státu podle původního plánu OSN) došlo k několika drobným územním výměnám (v zájmu toho, aby hranice neprocházela uvnitř vesnice Abasan a nerozdělovala domy a pozemky); Izrael ustoupil na jihu a získal teritoriální kompenzaci na severu Pásma. Proto je Pásmo Gazy na jihovýchodě „rozšířené směrem do Izraele“.

Tvrdí-li Zaki, že na Izrael nikdo nezaútočil, dluží veřejnosti odpověď na otázku, čím tedy byl nevyprovokovaný vpád teroristů Hamásu na Izrael 7. října 2023. Sebeobranou snad? Pak tvrdí představitel Fatahu to, co lídři Hamásu. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl, ptám se znovu.

Že si Abbas Zaki plete základní pojmy, dokázal ve vyjádření pro Al Džazíru tím, jak formuloval jednu řečnickou otázku. Když Francie bojovala s nacismem, když se odehrávaly jiné války, například Číny a Japonska, jak to, že tyto země měly právo bránit se, zatímco Palestinci právo na sebeobranu neměli? Inu, Francie měla plné právo se bránit, protože byla Hitlerem napadena, stejně tak Čína napadená v roce 1937 Japonskem. A právě tak má plné právo bránit se Izrael, který se 7. října 2023 stal obětí raketové agrese provázené vpádem zabijáků na jeho území. Palestinci (Hamás) byli v pozici útočníka.

Dlužno dodat, že Abbas Zaki není pro lidi sledující blízkovýchodní dění politikem neznámým. V březnu 2014 (nedlouho poté, co izraelské námořnictvo zadrželo v Rudém moři loď Klos-C plující z Íránu a pašující zbraně pro Hamás [3], což Zaki samozřejmě popřel) hovořil ve studiu oficiální televize Palestinské autonomie. Server Arutz Ševa informoval [4] o těchto jeho větách, jak je zaznamenala a přeložila organizace Palestinian Media Watch: „Tito Izraelci nemají žádnou víru, žádné zásady. Jsou pokročilým nástrojem zla. Říkají holocaust a tak dále – dobře, proč to dělají nám? Proto věřím, že je Alláh shromáždí, abychom je mohli zabít. Informuji vraha o jeho smrti.“

Vskutku ideální partner pro jednání o mírové koexistenci.

ODKAZY

[1] Dokument Hamasu

[2] – MEMRI

[3] – Zpráva o zadržení lodě se zbraněmi pro Hamas na webu izraelského ministerstva zahraničí

[4] – Arutz Ševa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz