Hlavní obsah
Aktuální dění

Prigožin změnil směr. A co dál?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrace: Kreml, Moskva.

Celou sobotu 24. června byla média plná informací, analýz a spekulací týkajících se tématu dne: Prigožinovy vzpoury (či jak jeho počínání nazveme). Večer po 20. hodně moskevského času přišel obrat.

Článek

Něco takového čekal málokdo. Agentura RIA Novosti informovala ve 20:12 MČ o prohlášení běloruského prezidenta Lukašenka (v ruštině ZDE), že šéf SVS (soukromé vojenské společnosti) „Wagner“ souhlasil se zastavení pohybu jeho formací na ruském území. Přeloženo do srozumitelné řeči: wagnerovci nepotáhnou na Moskvu.

Nikoli náhodou stejná zpráva uvedla, že před rozhovorem s Prigožinem jednal Lukašenko s Putinem. Důležitá je věta, že „obě hlavy států se dohodly na společných akcích“. Z toho lze dovodit, že bylo tajně ujednáno něco, co přimělo Prigožina „změnit směr“. Dostali wagnerovci bezpečnostní záruky? Dostal nějaké záruky samotný Prigožin? Snad to brzy vyplave na povrch.

Zatím můžeme konstatovat, že ačkoli válka (myšleno Prigožin vs. Putin, resp. vs. Šojgu a Gerasimov) neskončila, Putin v této dílčí bitvě jako vítěz rozhodně nepůsobí. Celá tato „operace“ ukázala, že Rusko není zdaleka takový monolit, jak se nám kremelská propaganda snaží namluvit a že Putin rozhodně nepůsobí nejsilnějším dojmem. Ten by si mohl vylepšit, pokud by došlo na jeho slova obsažená v sobotním (24. 6.) projevu: „Všichni, kdo se záměrně vydali na cestu zrady, kdo připravili ozbrojenou vzpouru, nastoupili cestu vydírání a teroristických metod, budou potrestáni neodvratným trestem a budou se zodpovídat před zákonem i před naším lidem.“ (Odkaz na Putinův projev ruštině je ZDE)

Nestihne-li Prigožina trest v souladu s výše citovanou větou, bez ohledu na to, jak to kremelská propaganda zdůvodní, bude to jasný důkaz pokračující Putinovy slabosti. A ilustrace poměrů, které lze v zemi vlastnící jaderné zbraně hodnotit jako víc než děsivé.

Míček je na Putinově straně kurtu. Jenomže lze od agresora ještě čekat něco pozitivního?

P.S.: Sotva jsem tento článek dopsal a připravoval jeho publikaci na svých blozích, přišla odpověď. RIA Novosti ve 22:46 MČ oznámila (ZDE), že trestní řízení proti Prigožinovi bylo zastaveno a že on sám se přesune do Běloruska. ČTK k tomu uvedla, že podle vyjádření mluvčího Kremlu Peskova „stíháni nebudou ani ostatní bojovníci, kteří se zúčastnili vzpoury“.

První dějství té tragikomické frašky na ruský způsob zřejmě skončilo. Anebo jde o vysokou hru politických zločinců? Ať tak či onak, další díly jsou před námi. Například osud někdejšího „nejvyššího Putinova číšníka“ Prigožina.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz