Hlavní obsah
Víra a náboženství

Proč jsou italští evangelikálové rozčarováni?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Prostor před vatikánskou bazilikou sv. Petra, kde se 30. září konala ekumenická modlitební vigilie.

Kdo sleduje dění v katolické církvi dobře ví, že 4. října začalo v Římě generální shromáždění biskupské synody. A co s tím mají společného italští evangelikálové, kteří se nacházejí na opačném pólu křesťanství?

Článek

Odpověď musíme hledat v tom, co se stalo před začátkem synody. Římskokatolická církev zorganizovala pro vysoké představitele jiných denominací ekumenickou modlitební vigilii, která se na vatikánském Svatopetrské náměstí konala v sobotu 30. září. Uvedena byla pod názvem „Together - Raduno del Popoli di Dio“ (Společně – Shromáždění Božího lidu). Kromě nejvyšších duchovních anglikánské církve, luterské, pravoslavných, starobylých východních a dalších církví se ekumenické akce v režii Vatikánu zúčastnili také evangelikálové: William Wilson, který stojí v čele výkonného výboru Světového letničního společenství, a Elijah Brovn, generální tajemník Světového svazu baptistů.

Ovšem nic z toho by zástupcům věřících, kteří patří do Italské evangelikální aliance (AEI), nevadilo, kdyby se ekumenického setkání nezúčastnil a do modliteb nezapojil Thomas Schirrmacher, generální tajemník Světové evangelikální aliance, jejíž součástí je i AEI. Jeho úkolem během vigilie bylo pronést na pódiu krátkou modlitbu:

„Kriste Ježíši, pohlédni na svoji rodinu. Snažně Tě prosíme, protože jsi nám svěřil tuto planetu jako dar.“

Proč tedy to rozčarování?

Italští evangelikálové obtížně rozumí tomu, proč by se právě nejvyšší představitel světové aliance jejich denominace měl „veřejně a aktivně“ angažovat prostřednictvím modlitby v tom, aby dílo římskokatolického synodu bylo svěřeno Duchu svatému. (Dodejme, že evangelikálové drží ve věci působení Ducha svatého v rámci křesťanství poněkud jiné učení než církev papežská). Mají obavy z toho, že evangelikální identita bude tímto způsobem absorbována do ekumenické jednoty. „Jakmile se veřejně pomodlíte s papežem na Náměstí sv. Petra před mariánským obrazem a přijmete poselství duchovní jednoty s liberály a ortodoxními vůdci, vaše proklamovaná odlišnost se stane druhořadou,“ vysvětluje prohlášení AEI.

Na vysvětlenou. Součástí výzdoby místa ekumenické modlitby byla mariánská ikona „Salus Populi Romani“ z 6. století po Kr., která zobrazuje Madonu s Ježíškem držícím knihu.

Vedení AEI soudí, že evangelikální identita byla tímto způsobem začleněna do ekumenické jednoty s římskokatolickou církví a Světovou radou církví. Účastí na velké ekumenické akci za účelem modliteb za římskokatolickou synodu dosáhla Světová evangelikální aliance historického dna a hrozí, že dojde k významné ztrátě evangelikální důvěryhodnosti. Italští evangelikálové vyzvali světové vedení aliance, aby nenarušovalo historickou pozici týkající se jednoty založené na evangeliu Ježíše Krista a nenahrazovalo ji jednotou podle ekumenické agendy.

Prezident AEI Giacomo Ciccione v samostatném rozhovoru uvedl, že ekumenická modlitební vigilie ve Vatikánu byla duchovním vyjádřením jednoty bez jakýchkoli nuancí, což ukázalo, že evangelikální křesťané jsou součástí jedné velké křesťanské rodiny, která je „s papežem a pod duchovním vedením papeže“. A připomněl, že ekumenismus s Římem a s teologicky liberálními církvemi „nebyl důvodem, proč byla Světová evangelikální aliance vytvořena“.

Dodatek autora. Tento ekumenismus, ačkoli je provázen mnoha líbivými slovy na téma jednoty křesťanů, v sobě skrývá dvojí duchovních nebezpečí. Jednak vytváří dojem, že evangelikálové legitimizují katolické deformace biblického učení, s nimiž hluboce a zásadně nesouhlasí – a s tím úzce souvisí i druhé nebezpečí. Viděno z vnějšku, setřely by se rozdíly mezi těmi, kdo bezvýhradně drží biblické učení a těmi, kdo šíří v mnoha aspektech jeho deformovanou podobu. Na něco takového nemohou autentičtí evangelikálové nikdy přistoupit. Proto mají ti italští takový problém s aktivní účastí generálního tajemníka Světové evangelikální aliance na ekumenické modlitební vigilii ve Vatikánu.

Zdroj: Evangelical Focus - ZDE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz