Hlavní obsah
Víra a náboženství

Proč budou letos pravoslavné Velikonoce až 5. května?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Výjev z pravoslavných Velikonoc

Zatímco podle gregoriánského (našeho) kalendáře byla letos Velikonoční neděle 31. března, v ortodoxních církvích, které se řídí juliánským datováním, připadne až na 5. května.

Článek

Proč je mezi nimi takový rozdíl (5 týdnů!), když oba kalendářní systémy jsou vzájemně posunuty o 13 dnů? (Dnes, kdy toto píšu, je 8. dubna podle gregoriánského kalendáře; v juliánském je 26. března.)

Odpověď musíme hledat v pravidlech pro stanovení data Velikonoc, přesněji Velikonoční neděle (Vzkříšení Ježíše). Základní pravidlo bylo dohodnuto na církevním koncilu v roce 325 n. l. říká, že svátek Vzkříšení připadne na první neděli po prvním jarním úplňku. Letos (2024) začalo jaro ve středu 20. března, první jarní úplněk nastal v pondělí 25. března a Velikonoční neděle tak připadla na 31. března. Jednoduché a srozumitelné.

Platí to ovšem pouze v části křesťanského světa: tam, kde je zaveden gregoriánský kalendář. Jinými slovy se tento model výpočtu týká (zjednodušeně vyjádřeno) římskokatolické církve a všech protestantských a evangelikálních denominací. Neboli všech křesťanů kromě ortodoxních (pravoslavných), jejichž církve se řídí starým juliánským kalendářem (výjimky nechme stranou). Dlužno dodat, že pojem „ortodoxní církev“ je nutné chápat šířeji. Nezahrnuje pouze východní ortodoxní církve (řeckou, ruskou, srbskou a řadu dalších volně spojených s cařihradským patriarchou, který ovšem nemá postavení „ortodoxního papeže“, ale je respektován jako první mezi rovnými), ale také orientální ortodoxní církve, například koptskou v Egyptě a další.

Ortodoxní církve respektují při stanovení data Velikonoční neděle dvě zásady. Kromě ustanovení o první neděli po prvním jarním úplňku (ovšemže podle juliánského kalendáře) je to pravidlo, že ortodoxní Velikonoce se nesmí slavit před židovským svátkem Pesach (připomínka vysvobození lidu Izraele z egyptské poroby), ani souběžně s ním. Čili: nejprve musí skončit Pesach, pak lze slavit (pravoslavné) Velikonoce.

Jak to tedy vypadá konkrétně v roce 2024?

Začátek jara (20. března dle gregoriánského kalendáře) připadá podle juliánského na 2. dubna. První jarní úplněk nastane v juliánském systému ve středu 24. dubna a Velikonoční neděle by tudíž připadla na 28. dubna. Jenomže nepřipadne, protože židovský Pesach letos začíná večer 22. dubna a končí večer 30. dubna. To znamená, že ortodoxní Velikonoční neděle by se slavila v době, kdy Židé slaví Pesach, což je pro církve této věrouky nepřijatelné. Proto byla letos ortodoxní Velikonoční neděle o týden posunuta – na 5. května.

Závěr. Mnoho křesťanských církví rovná se mnoho odlišností. K pochopení jedné z nich snad přispěl skromným dílem i tento článek.

ODKAZY

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz