Hlavní obsah
Aktuální dění

Proč nevěřit Hútiům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tom Jervis. Wikimedia Commons. Licence CC BY 2.0.

Kabelová loď Peter Faber pracující pod francouzskou vlajkou.

26. února publikoval izraelský server Globes informaci, že hútiovský teroristický režim vládnoucí na části území Jemenu přerušil v Rudém moři čtyři podmořské komunikační kabely [1].

Článek

Kabely klíčové pro mezinárodní internetovou komunikaci a vše, co s jejím provozem souvisí. Nebylo to až tak překvapivé. Že by hútiovští gangsteři mohli něco takového udělat, o tom psala, spíše spekulovala, světová média už nějaký čas. Logicky: mohou-li se chovat pirátsky vůči mezinárodní nákladní lodní dopravě, proč by si nepočínali stejně vůči síti podmořských kabelů, které se nachází v dosahu jejich gangsterských chapadel. Server The New Arab zveřejnil 8. února článek s otázkou v titulku, jestli by Hútiové mohli a chtěli přerušit rudomořské internetové kabely („Can, and would, the Houthis cut the Red Sea's undersea internet cables?“ [2]).

V článku je uvedeno, že schopnost něco takového udělat Hútiové mají, současně je ale připomenuto, že jemenské Ministerstvo telekomunikaci a informačních technologií (MTIT) popřelo, že by ze strany režimu hrozilo podmořským kabelů nějaké nebezpečí.

Ve stejném duchu se vyjádřilo MTIT 27. února poté, co světová média informovala o přerušení kabelů EIG, TGN Atlantic, AAE 1 a Seacom. V prohlášení zveřejněném na síti X [3] popřelo „to, co zveřejnila média napojená na sionisty a také to, co zveřejnila jiná média a sítě sociálních médií“, totiž obvinění Hútiů z toho, co se minulou sobotu stalo podmořským kabelům v Rudém moři. Ministerstvo potvrdilo své odhodlání „udržet všechny telekomunikační podmořské kabely a jejich příslušné služby mimo jakákoli možná rizika“. A nejen to. Ministerstvo a dokonce celá „jemenská vláda“ (rozuměj: teroristický režim Íránem podporovaných hútiovských vzbouřenců) tvrdí, že „mají velký zájem poskytnout všechna potřebná zařízení k opravě a údržbě takových podmořských kabelů za předpokladu, že dotčené strany získají požadované licence a povolení od (jimi ovládaného) úřadu Maritime Affair Authority v hlavním městě Saná.

A konečně, MTIT a vláda rebelů upozornily, že rozhodnutí Jemenu zakázat průjezd izraelským lodím se netýká ostatních zahraničních lodí, které získaly licenci k výkonu podmořských prací v jemenských výsostných vodách.

Tady je důkaz o prolhanosti jemenského vzbouřeneckého režimu, na jehož sliby by se mohl spolehnout pouze naivní pošetilec. Vytknuto před závorku: teroristické režimy jsou samozřejmě nedůvěryhodné ze své podstaty. A konkrétně: v případě onoho „zákazu průjezdu pro izraelské lodě“, jakkoli je sám o sobě nezákonný a pirátský, nejde o pouhý zákaz, ale o něco neskonale horšího. Jde o nevyprovokované barbarské útoky proti lodím nákladní dopravy, o nichž teroristé v Saná usoudí, že mají něco společného s Izraelem. Některé bezpochyby ano, například majitel či spolumajitel společnosti, která to či ono plavidlo provozuje, je Izraelec, což samozřejmě není legitimní důvod k útoku, nanejvýš v představách hútiovských zločinců. Většina dosud napadených lodí neměla s Izraelem společného zhola nic: teroristé tedy útočí na lodě v rozporu se svými vlastními proklamacemi. Jinými slovy: lžou. A lžou-li v tomto, proč bychom jim měli věřit, že říkají pravdu v záležitosti přerušených podmořských kabelů? (Přehled dosud napadených plavidel viz [4].)

Jen na okraj připomenu, že dvakrát v minulém století vypukla na Středním východě válka (1956 a 1967) proto, že Egypťané zakázali Izraelcům používat námořní cestu – v prvním případě Suezský kanál, v druhém Tiranskou úžinu. A v obou případech Egypťané na bojišti prohráli. Svět se od té doby změnil (v jistých ohledech „vyměkl“). Přesto doufám, že hútiovské teroristy, za nimiž zůstává spoušť, rozvrat a v případě útoku na Rubymar, loď na přepravu sypkých materiálů, také ekologická katastrofa v podobě téměř 30 km ropné skvrny, čeká stejný osud.

ODKAZY

[1]

[2]

[3]

[4]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz