Hlavní obsah
Názory a úvahy

Říkal prezident Pavel v Izraeli pravdu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia - Licence CC BY 2.0

Hraniční přechod Rafah mezi Egyptem a Pásmem Gazy.

Tu větu citovala snad všechna tuzemská mainstreamová média: „Rozsah pomoci izraelské armády palestinským civilistům je enormní, v naprosté většině se o něm ani neví.“

Článek

Pronesl ji český prezident 16. ledna na závěr své návštěvy Izraele. Je tomu opravdu tak?

Ano, je.

V Izraeli funguje při ministerstvu obrany útvar COGAT – úřad Koordinátora vládních aktivit na Teritoriích. Označením Teritoria je myšlena jak Judea a Samaří (Západní břeh), tak Pásmo Gazy. V čele útvaru stojí důstojník v generálské hodnosti, aktuálně generálmajor Ghassan Alian, mimochodem nikoli Žid, ale izraelský Drúz. Posláním útvaru COGAT je koordinovat civilní záležitosti na obou územích včetně dodávek pomoci civilistům v Pásmu Gazy. A ta je vskutku enormní.

V jedné české písničce se zpívá: „Statistika nuda je, má však cenné údaje.“ Tím chci naznačit, že v tomto článku bude víc než obvykle řada čísel a jeden ne příliš záživný seznam. Jsou to ale cenné informace potvrzující, že Petr Pavel má pravdu.

COGAT totiž publikuje na svém účtu na síti X údaje o množství pomoci, která je prostřednictvím kamionů dopravována do Pásma, a to dvěma cestami. Jednak přes izraelský přechod Kerem Šalom, jednak přes izraelský přechod Netzanim na hranici s Egyptem (necelých 50 km jižně od Pásma Gazy), odkud náklad pokračuje k egyptskému přechodu Rafah nacházejícím se na hranici s Pásmem Gazy. (Pro lepší orientaci viz mapu na obr. 1.) Na obou izraelských přechodech provádí COGAT kontrolu převáženého zboží. Z jednoduchého důvodu. Kamiony míří do oblasti, kterou ovládá teroristické hnutí Hamas, s nímž je Izrael ve válce.

Foto: Free Vector Maps - Volná licence s povinnou atribucí: https://freevectormaps.com/israel/IL-EPS-02-0003?ref=atr

Obr. 1/Orientační mapa s vyobrazením hraničních přechodů, přes něž putuje do Pásma Gazy humanitární pomoc.

Materiální pomoc ze zahraničí dodávaná vzdušnou cestou míří na letiště v severosinajském městě El Ariš, odkud pokračuje pozemní cestou zmíněnou výše.

Pokud má někdo problém s tím, že Izrael zásilky kontroluje, měl by se spíše zamyslet nad tím, jestli je ve světě běžné, aby země napadená brutální agresí participovala na humanitární pomoci obyvatelstvu nepřátelské strany. A ještě se přitom nechala urážet, že je sama agresorem a provádí genocidu civilistů.

V době návštěvy prezidenta Pavla v Izraeli byly k dispozici údaje z období od 9. do 15. ledna 2024. Tady je stručný přehled (doplněný o čísla z 16. ledna).

9. LEDNA 2024

Zkontrolováno a do Pásma Gazy puštěno 182 kamionů s humanitární pomocí. U osmdesáti byla provedena prohlídka v Nitzaně a do místa určení pokračovaly přes Rafah, 102 zkontrolováno a pokračovalo do Pásma přes Kerem Šalom. 84 procent kamionů přiváželo potraviny (ostatní zdravotnické a jiné potřeby).

10. LEDNA 2024

COGAT hlásí, že během několika uplynulých dnů participoval na zřízení nové polní nemocnice v oblasti Gaza – jih, kterou provozuje mezinárodní nezisková organizace International Medical Corps. Má kapacitu 50 lůžek, personál zahrnuje 200 lékařů, zdravotních sester a dalších členů odborných týmů.

Téhož dne bylo po kontrole puštěno do Pásma 208 kamionů, 89 přes trasu Nitzana – Rafah a 119 přes Kerem Šalom. Potraviny přiváželo 70 procent z nich.

11. LEDNA 2024

COGAT informuje: Izrael nestál a nebude stát v cestě při poskytování jakékoli formy humanitární pomoci lidu Gazy. Číselný důkaz: toho dne do Pásma po kontrole vjelo 201 kamionů, 84 přes Nitzanu a Rafah, 117 přes Kerem Šalom.

Rovněž 11. ledna přinesl COGAT souhrnnou informaci o dosavadních dodávkách do Pásma Gazy od začátku války. Civilistům byly poslány tyto potraviny: mléko, těstoviny, cukr, sůl, olej, mouka, maso, sýr, med, croissanty, ryby (tuňák), fazole, humus, džem, sušené mléko, chalva, omáčky, džusy, coca cola, pepsi, tahini (sezamová pomazánka ), koření, sladké pečivo, sušenky, vitamíny, kojenecká výživa, dětské vitamíny, hotová jídla. Celkem vjelo do Pásma 8 043 kamionů s dodávkami o váze 145 a půl tisíce tun (to je zhruba 18 tun na kamion).

12. LEDNA 2024

Počet kamionů: 136, z toho 76 procent z nich vezlo potraviny. 56 mířilo přes Nitzanu a Rafah, 80 přes Kerem Šalom.

14. LEDNA 2024

Do Pásma vjelo po kontrole 237 kamionů; potraviny byly v 83 procentech z nich. COGAT upřesnil: „Jedná se o nejvyšší počet nákladních aut puštěných do Gazy za jeden den od začátku války. Vedeme boj s Hamasem, nikoli s lidem Gazy.“

15. LEDNA 2024

Do Pásma odjelo 227 kamionů, přes trasu Nitzana – Rafah 111, přes Kerem Šalom 116.

16. LEDNA 2024

Humanitární dodávky pokračují. Poslední sada čísel: Po kontrole zamířilo do Gazy 218 kamionů. Přes Nitzanu a Rafah 99, přes Kerem Šalom 119.

Závěr. Až zase bude propalestinská propaganda šířit lži o tom, že Izrael provádí genocidu Gazanů, snaží se je vyhladovět a brání v transportu humanitární pomoci, budeme vědět, jak se věci mají.

ODKAZY

COGAT – síť X

COGAT – webové stránky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz