Hlavní obsah
Víra a náboženství

Šokující Ceasarovy výroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrace: Socha Martina Luthera, zakladatele po něm pojmenované církevní reformace v Německu.

Němečtí evangelíci pořádají každé dva roky velké církevní setkání zvané Deutscher Evangelischer Kirchentag. Letos se konalo ve dnech 7. až 11. června v Norimberku.

Článek

Pro závěrečnou nedělní bohoslužbu byl vybrán známý Hauptmarkt, velké centrální náměstí ve staré části Norimberku. Mezi řečníky vystoupil i pastor Quinton Ceasar, farář (jihoafrického původu) evangelického společenství ve Wiesmooru na severozápadě Německa, asi 30 km od břehů Severního moře.

Po svém kázaní se stal (a také další dva řečníci, ale tento článek je jenom o něm) terčem nevybíravé kritiky a nenávistných urážek, proti čemuž se vedení Kirchentagu otevřeně ohradilo a tyto projevy odsoudilo. V článku „Hass ist keine Meinung“ (Nenávist není názor) na webu akce (níže odkaz I) se píše, že Quinton Ceasar přednesl velmi osobní a emocionálně vzrušující kázání vysílané televizí ARD. V něm odsoudil rasismus a dal jasně najevo, že mnoho lidí se v církvi necítí bezpečně. Vedení Kirchentagu uznává, že ne každý může s vyslovenými myšlenkami souhlasit a že diskuse o nich je žádoucí, ale považuje za hluboce nekřesťanské nenávistné útoky na ty, kdo oprávněně odsuzují rasismus a diskriminací v církvi; útoky postrádající jakoukoli formu slušnosti a civilizované debaty (volně interpretováno).

Obecně lze dát vedení Kirchentagu v této věci za pravdu. Nenávistné a osobní útočné projevy adresované každému, kdo zastává jiný názor, jsou neblahým jevem naší (internetové) doby. Setkáváme se s ním dnes a denně sotva otevřeme jakoukoli webovou diskusi. Nejinak tomu bylo i během norimberského církevního setkání.

Bohužel ve zmíněném článku „Has ist keine Meinung“ se neuvádí, co konkrétně pastor Ceasar řekl, že to vyvolalo takovou kaskádu zloby a zášti. Vlastně o tom autoři článku ani psát nemuseli, protože celé Ceasarovo kázání je v textové podobě v jiné části webu Kirchentagu (odkaz II).

Podíváme-li se na tuto promluvu (nebo necháme-li si ji přeložit), jistě dáme pastoru Ceasarovi v mnohém za pravdu. Osobně mám ale s jednou pasáží zásadní problém. To když se bratr farář doslova rozvášnil a řekl několik šokujících vět:

„Nyní je čas říci: Všichni jsme Poslední generace. Nyní je čas říci: Na životech černochů vždy záleží. Nyní je čas říci, že Bůh je queer.“ (V originále: Die Zeit ist jetzt, zu sagen: Wir sind alle die Letzte Generation. Jetzt ist die Zeit, zu sagen: Black lives always matter. Jetzt ist die Zeit, zu sagen: Gott ist queer.)

Ne, ne, tisíckrát ne! Protože: kdo je Poslední generace? Hnutí ekologických fanatiků, kteří v boji za záchranu planety dělají šílené akce: blokuji dopravu, ničí umělecké hodnoty (obrazy Mistrů), přilepují se ke komunikacím a výtvarným dílům, poškozují veřejně prospěšné objekty (Fontana di Trevi v Římě) a tak podobně. Nevím, jak farář Ceasar, ale já, jelikož původně také pocházím z evangelického prostředí, se za příslušníka Poslední generace v žádném případě nepovažuji a považoval bych za urážku, kdyby mě někdo mezi ni hodlal zařadit.

Dále: ona fráze, bezobsažná módní floskule, že na životech černochů vždy záleží. Vlastně je ve své podstatě i diskriminační, rasistická. Jako kdybychom řekli: na životech mužů vždy záleží. A na životech žen snad ne? Na životech těch, kdo mají jinou než tmavou barvu pleti snad ne? Právě proto, že se mi ze srdce hnusí rasismus, říkám: na všech životech záleží, na životě každého z nás. Ne jen na některých. Farář Ceasar jistě zná slovo apoštola Pavla z jeho dopisu prvokřesťanským sborům v Galacii (dnešní Turecko): „Není už rozdíl mezi židem a pohanem, otrokem a svobodným, mužem a ženou. Vy všichni jste jedno v Kristu Ježíši“ (3. kapitola, verše 28 a 29). Čili: žádné rozlišování mezi životy černých a bílých, žádná privilegia pro jedny na úkor druhých, a ovšemže ani žádný rasismus ani pozitivní diskriminace – všichni jsme si rovni. Boj proti rasové diskriminaci samozřejmě ano (v duchu příkladu Martina Luthera Kinga ml.), ale ne ve stylu „Black Lives Matter“! Protože platí pouze a jenom: ALL LIVES MATTER!

Zastávka třetí a poslední. Pastor řekl nahlas tisícům posluchačů na norimberském náměstí a možná milionům diváků televize ARD větu, která je falešná, lživá, urážlivá, nebiblická, rouhačská: „Gott ist queer.“ (Bůh je queer – souhrnné označení pro lidi z komunity LGBTQ+). Nebetyčný omyl! Bůh není a nemůže být queer! Tvrdit něco takového znamená postavit celé učení Bible založené na Božím Slově na hlavu. Zařadit Boha, který se vším zcela vymyká našim představám a schopnostem Ho pochopit, do námi vytvořené škatulky „queer“ je projevem pošetilého progresivismu, který se šíří křesťanstvím jako zhouba. Něčemu takovému nelze tleskat, nelze s tím souhlasit; lze jen vyjádřit nekončící údiv, kam až se modernismus v církvi dostal. Logicky: Jak může být Bůh queer, když říká, že obcování muže s mužem jako s ženou je ohavnost a že právě takovou ohavností je, když muž nosí ženské šaty a naopak? Tady je jasné Boží Slovo k těmto tématům:

„Nebudeš obcovat s mužem jako s ženou. Je to ohavnost“ (kniha Leviticus, 18. kapitola).

„Žena na sebe nevezme, co patří muži, a muž neobleče, co nosí žena. Hospodin, tvůj Bůh, má v ohavnosti každého, kdo to činí“ (kniha Deuteronomium, 22. kapitola).

Tak jak může evangelický pastor vložit rovnítko mezi slova Bůh a queer? Lze se pak divit vyjádření německé pravicové politické strany AfD, které citoval izraelský list The Jerusalem Post (odkaz III). Podle ní se po kázání Quintona Ceasara německá evangelická církev zcela odvrátila od křesťanské víry. Zvnějšku to tak skutečně vypadá. Zejména při vědomí toho, že postoj pastora Ceasara podpořilo i vedení Kirchentagu.

.

Seznam odkazů:

(I)

(II)

(III)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz