Hlavní obsah
Aktuální dění

Současná pozice Izraele v OSN očima staronového velvyslance

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patrick Gruban. Wikimedia Commons. Lecence CC BY-SA 2.0. Beze změn.

Zasedací sál Valného shromáždění OSN v New Yorku.

V úterý 20. srpna nastupuje do funkce izraelského velvyslance při OSN Danny Danon. Vystřídá Gilada Erdana. Danon nebude ve Spojených národech nováčkem. Na stejném postu sloužil v letech 2015 až 2020.

Článek

Role zástupce Izraele v OSN byla vždy důležitá, vzhledem k současné situaci na Blízkém východě a většinově protiizraelské atmosféře ve světové organizaci je ještě důležitější. Toho si je Danon velice dobře vědom, jak vyplývá z telefonického rozhovoru, který poskytl izraelským novinám The Jerusalem Post. Publikován byl 16. srpna pod nadpisem „From golden age to lion's den: Danny Danon speaks to ‚Post‘ about his post as UN ambassador“. Zjednodušeně: Ze zlatého věku do jámy lvové. Jak tomu rozumět? Byla-li OSN za prvního Danonova mandátu vůči Izraeli nevlídná, jednalo se oproti současnému stavu obrazně řečeno o zlatý věk; dnes je to pro izraelského zástupce skutečná jáma lvová.

Danon se znalostí věci říká: „Jde o jinou OSN a jinou situaci, než jaká tu panovala, když jsem před čtyřmi roky funkci opouštěl.“ V čem? Vůči Izraeli panuje velká zášť; někteří velvyslanci, s nimiž se v minulosti pravidelně setkával a udržoval přátelské vztahy, zastávají nyní tvrdý protiizraelský postoj. Danon tyto ambasadory nechce jmenovat; podle jeho názoru pro ně bude těžší vystupovat po jeho boku na veřejnosti a účastnit se akcí pořádaných izraelskou misí v OSN. „Atmosféra je velmi nepřátelská. V minulosti to bylo jen pár velvyslanců. Dnes vidíme mnoho zemí, které se připojují k úsilí nás izolovat. Naším cílem je vysvětlovat, co děláme a proč to děláme s cílem udržet podporu těch zemí, které chápou výzvy, jimž čelíme,“ pokračoval Danon.

Velvyslanec plánuje kontaktovat jak významné hráče v OSN, tak zástupce zemí, které jsou vůči Izraeli přátelské a hlasují v jeho prospěch. Konkrétní státy nejmenoval, pouze regiony: jde o východní Evropu (nemá smysl zastírat, že jde také o ČR – LS) a tichomořské ostrovy a samozřejmě Spojené státy a „silné demokracie“. Nezmínil se o Latinské Americe, u jejichž zástupců během svého prvního období vynaložil hodně energie, ale od té doby se situace zásadně změnila. „Latinská Amerika je velmi polarizovaná. Máme dobré přátele: určitě Argentinu, Paraguay, Ecuador, ale současně přichází z jiných zemí tohoto regionu spousta nepřátelství, z Venezuely, Kolumbie a Brazílie.“ Právě Brazílie prošla velkou proměnou. Zatímco předchozí prezident Jair Bolsonaro byl otevřeně proizraelský, nynější šéf brazilské federace Lula da Silva je jeho pravým opakem. Což se projevujte také tím, že v některých případech přebírá Brazílie v OSN protiizraelskou iniciativu. Pokud jde o Mexiko, jehož nově zvolená prezidentka (volby se konaly 2. 6. 2024) Claudia Sheinbaumová je Židovka, nelze ho zařadit ani mezi země, které stojí na straně Izraele, ani země otevřeně protiizraelské. (Nutno ovšem dodat, že Sheinbaumová začne oficiálně úřadovat v Palacio Nacional v hlavním městě Mexika až 1. října 2024, nicméně kromě toho, že je Židovka, náleží také k mexické levici, je političkou strany MORENA. Takže uvidíme – LS.)

Problém jménem Guterres

Ke světovým politikům, kteří jsou vůči Izraeli otevřeně nepřátelští, patří i šéf OSN António Guterres. Je o tom přesvědčen izraelský ministr zahraničí Israel Katz. Letos v březnu zveřejnil na síti X příspěvek, v němž uvedl, že pod Guterresovým vedením se OSN stala antisemitským a antiizraelským orgánem, který zakrývá a povzbuzuje teror. V červnu ještě přitvrdil, když napsal: „Historie vás bude soudit za morální skvrnu, která za vašeho působení na OSN ulpěla“. Danon byl v rozhovoru dotázán, zda s tímto postojem svého ministra zahraničí souhlasí. Odpověděl bez servítků: „S fakty nelze polemizovat a ta jsou taková, že OSN nebyla dodnes schopná 7. říjen odsoudit. Řekl jsem jednomu kolegovi v OSN, až budou za 20 let lidé studovat, co se 7. října stalo a zjistí, že OSN nebyla schopná předložit prohlášení odsuzující masakr, bude to skvrna, něco hanebného, co nelze ignorovat.“ Novinář přesto pokračoval a zeptal se Danona, zda přímý útok na generálního tajemníka OSN je správný způsob, jak k tomuto problému přistoupit. Velvyslanec odpověděl jako zkušený diplomat: „Myslím, že každý má svůj způsob, jak věci prezentovat. Většina Izraelců by jistě souhlasila s tím, že když mlčí OSN, my mlčet nemůžeme.“

Navzdory této disharmonii je Danon přesvědčen, že Izrael musí být v OSN maximálně aktivní. I v nepřátelském prostředí. Ze dvou důvodů. 1. Když je na příslušném jednání zástupce Izraele přítomen, je pro jeho nepřátele obtížnější šířit lži o židovském státě a o tom, co dělá nebo nedělá. 2. Obhajobu Izraele nelze nechat pouze na spojencích. „OSN nemůžeme ignorovat, i když bychom to někdy rádi udělali,“ a dodává, že Palestinci se stali nanejvýš obratnými v tom, jak využít OSN ve snaze udělat z Izraele páriu s podobným postavením, jaké měla JAR v době apartheidu. Poukázal na to, jaký jazyk nepřátelé používají: „Mluví o genocidě, ačkoli o genocidu nejde, mluví o hladovění, třebaže žádné neexistuje, a také o neexistujícím apartheidu. Takový je jejich cíl. Pokud tady nebudeme, abychom se bránili, bude pro ně snazší tyto lži šířit a snadněji pak uplatní proti Izraeli sankce, ať už zbrojní embargo nebo cokoli jiného, co bylo uplatněno vůči JAR. Proto je důležité, abychom byli v nepřátelském prostředí přítomni a vysvětlovali velvyslancům a hlavám států, s kým bojujeme a proč bojujeme; je důležité, abychom se bránili. Je to nesnadný boj; nevyhrajete přes noc. Každé ráno do toho musíte znovu jít. Musíte bojovat. Stejně jako máme stráže na severní a jižní hranici, musíme chránit i naši diplomatickou hranici.“

Politika morální většiny

Mezi úkoly, které před staronovým velvyslancem stojí, je nutnost čelit diplomatickému útoku na Izrael, který se chystá ve Valném shromáždění v září. Mise Palestinskoarabské autonomie hodlá předložit rezoluci vyjadřující souhlas s nedávným poradním stanoviskem Mezinárodního soudního dvora, podle něhož je izraelská „okupace“ Západního břehu Jordánu a východního Jeruzaléma „nezákonná a musí skončit“. Ačkoli je víc než jasné, že rezoluci VS OSN schválí, Danon řekl, že se zaměří na to, aby státy představující ve Spojených národech politiku morální většiny nebyly součástí tohoto cirkusu. Otázka nestojí tak, jestli rezoluce projde, zde mají palestinští Arabové zajištěnou většinu, ale jde o to, které země budou hlasovat s Izraelem, případně se zdrží hlasování.

Může se to zdát málo, ale v dnešním světě každý hlas pro Izrael, a také každá abstence, je obrovským morálním úspěchem.

Volně zpracováno podle článku „From golden age to lion's den: Danny Danon speaks to ‚Post‘ about his post as UN ambassador“, odkaz níže.

Odkazy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz