Hlavní obsah
Aktuální dění

Protiizraelský náhrdelník viceprezidentky společnosti Amazon Ruby Bornové

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek.

Kdybych byl klientem Amazonu, byl bych nucen tento amerických internetový obchod bojkotovat. Naštěstí jen krátkodobě. Vysvětlení nabízím v tomto článku.

Článek

Vedení Amazonu pořádá ve dnech 2. až 6. prosince 2024 v Las Vegas odbornou vzdělávací konferenci AWS re:Invent určenou globální komunitě zabývající se cloud computingem a cloudovými inovacemi. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby ovšem pozornost a následnou kontroverzi nevyvolala vysoce postavená manažerka společnosti, její viceprezidentka Ruba Bornová. Vystoupila v 95sekundovém reklamním videu věnovanému nadcházející konferenci, přičemž na natáčení si vzala náhrdelník, který u části diváků vyvolal šok a oprávněné protesty.

Představoval mapu bývalé britské mandátní Palestiny (Země izraelské), přes jejíž šířku, od západu k východu, je umístěna vlajka Palestinskoarabské autonomie. Poselství tohoto doplňku je zřejmé. Celá historická Palestina patří Arabům, pro Stát Izrael na jejím teritoriu není místo. Takové je obrazové vyjádření antiizraelského, antisionistického a antisemitského sloganu „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“. Vlastně nejen sloganu, ale genocidního programu teroristických skupin Hamás, Palestinský islámský džihád a Hizballáh, jakož i oficiální politiky íránského režimu a dalších. O to méně pochopitelné je, že si něco takového pověsí na krk tak inteligentní dáma, špičková manažerka prestižní světové firmy. Co tím chce naznačit? Souzní snad myšlenkově s těmi nejhoršími silami na Středním východě, které usilují o likvidaci židovského státu a ve jménu své zvrácené ideologie spáchali někteří z nich nejhorší masakr Židů od druhé světové války? Je obtížné uvěřit tomu, že by nevěděla, jaký přívěsek je připnut k jejímu řetízku. Tak proč?

Záhada je to o to větší, že mezi těmi, koho gangsteři Hamásu unesli loni 7. října do Pásma Gazy, byl i zaměstnanec Amazonu Saša Trupanov, který v izraelské pobočce společnosti pracuje na pozici hardwarového inženýra. Saša patří mezi stovku rukojmí, která stále nebyla teroristy propuštěna. Přesto si jedna z jeho šéfek ozdobila své tělo tak nehorázným symbolem.

Provokativní počin Ruby Bornové vyvolal oprávněnou zlobu, protesty a zhnusení, na které Amazon nemohl nereagovat. V prohlášení, aniž by viceprezidentku přímo jmenoval, uvedl, že pořízené video nemělo být politickým prohlášením. Nicméně bylo staženo a v nejbližší době bude nahrazeno jiným.

Skandál byl tedy tímto způsobem odčiněn, pachuť z toho všeho ovšem zůstává. A pocit nedůvěry právě tak.

Odkazy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz