Hlavní obsah
Aktuální dění

Protiizraelská atmosféra v Glasgowě při kvalifikaci na ženské Euro

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Ilustrační foto. Fotbalistka.

Tentokrát v Glasgowě, kde se v Hampden Parku hrálo 31. května 2024 jedno z kvalifikačních mezistátní utkání žen o postup do play-off pro Euro 2025.

Článek

Hostitelkami byly domácí Skotky, hosty reprezentantky Státu Izrael.

A tato skutečnost stačila k tomu, aby propalestinští fanatici vyvolali další erupci protiizraelské nenávisti. Nejenže musel být výkop asi o půl hodiny minut posunut, protože k jedné z brankových tyčí se řetězem připoutalo vskutku inteligentní mužské individuum v černém triku s bílým nápisem RED CARD FOR ISRAEL (Červená karta pro Izrael), ale početný dav několika stovek lidí před národním stadionem provolával protiizraelská hesla, aktivoval petardy a dal jasně najevo, jak si přestavuje izraelsko-palestinské smíření. Na jednom z transparentů jsme mohli číst ISRAEL TEAM NOT WELCOME IN GLASGOW (Izraelský tým není v Glasgowě vítán). Když byla na stadionu hrána na počest hostů izraelská hymna Hatikva (podle hráček záměrně slabě), demonstranti ve snaze ji přehlušit pustili před fotbalovým stánkem (z bezpečnostních důvodů se hrálo před prázdnými tribunami) hymnu Palestinskoarabské autonomie Fidai. (Zlé jazyky tvrdí, že po skončení demonstrace se na zemi našlo obrovské množství poztrácených mozků, ale to je nejspíš pomluva.) Izraelský sportovní server Sport 5 s odkazem na svědectví hráček uvedl, že atmosféra vůči nim nebyla přátelská, policejní ochrana při cestě na stadion slabá a po utkání jim Skotky, které vyhrály 4:1, ani nepodaly ruku a záměrně izraelský tým ignorovaly. Prostě ostudné chování.

Jedno svědectví hráčky, která nechtěla být jmenována: „Celý zápas jsme slyšely opravdu hlasité protesty zvenčí, hodně nás to zasáhlo, bylo tam hodně ohňostrojů a výbuchů petard. Snažily jsme se zůstat pospolu, hráčky a realizační tým, koncentrované a soustředěné, a dobře zápas začít, ale byla to šílená situace, dostaly jsme se pod tlak a na některé hráčky to mělo velký vliv.“

Jako by nestačilo, že izraelské reprezentantky nemohou od loňské agrese Hamasu hrát domácí zápasy ve své zemi, ale musí cestovat po Evropě na neutrální hřiště (a nejen ony, v Izraeli se zatím nepořádají žádné mezinárodní klubové ani mezistátní akce, výjimkou byl 19. května Jeruzalémský atletický grandslam), tak jim to ještě fanatici s vlajkami Palestinské autonomie „zpestří“ tímto způsobem. Svérázné pojetí far play, učebnicová ukázka nehorázné politizace sportu – v konečném důsledku ve prospěch teroristů.

Izraelská fotbalová asociace se vyjádřila jasně. „Byl to ostudný incident, který musí odsoudit celý fotbalový svět. Je nemyslitelné, aby izraelský ženský národní tým nemohl hrát v bezpečí na mezinárodním turnaji.“ Dodal, že samotný fakt, že propalestinský protestující vtrhne na hřiště a přeruší přípravu na zápas, zatímco propalestinští aktivisté nepřijatelným způsobem protestující před stadionem je skandální. Izraelská asociace vyzvala FIFA a UEFA, aby se touto záležitostí vážně zabývaly a poskytly hráčům izraelského národního týmu jistotu bezpečí.“

Zde je nutné říci, aby nedošlo k omylu, že Izraelci nepožadují žádné zvláštní zacházení, žádné výhody či protěžování, ale pouze jedno: aby s nimi bylo jednáno stejně jako s hráči a hráčkami všech ostatních národních reprezentací. Aby se nestávali terčem nenávisti, diskriminace, bojkotu a všemožných útoků jenom proto, že jsou Izraelci.

SPORTOVNÍ POHLED

Skotsko a Izrael hrají spolu se Slovenskem a Srbskem kvalifikaci o postup do play-off, v němž se rozhodne, kdo pojede na fotbalové ME žen, které bude hostit v červenci 2025 Švýcarsko. Zmíněné čtyři země účinkují v 2. skupině Ligy B. Současně tato kvalifikace slouží evropské Lize národů, a to v tom smyslu, že určí, která země postoupí do Ligy A (vítěz skupiny 2) a sestoupí do Ligy C (poslední ve skupině 2; aktuálně na sestup aspirují Izraelky). Kvalifikační boje ve skupině 2 se uzavřou letos 16. července. Do play-off o účast na ME mohou teoreticky postoupit všechny čtyři reprezentace ze skupiny 2, a to proto, že z každé ze čtyř 4členných skupin postupují tři a jelikož Švýcarsko hrající ve skupině 1 má jako hostitel účast zajištěnou a ve skupině skončí na některém z prvních tří míst, postoupí místo něj také nejlepší země ze čtvrtého místa. Celkem z Ligy B postoupí do play-off 12 týmů.

DOSAVADNÍ VÝSLEDKY

Jak již řečeno, a ukážeme si to na následujícím přehledu, všechny země v 2. skupině hrají své domácí zápasy skutečně doma, pouze Izraelky musí cestovat do ciziny. To samo o sobě je samozřejmě nevýhoda a jako „bonus“ je někde ještě čekají projevy fanatické antiizraelské zášti.

Liga B/Kvalifikační skupina 2

1. kolo

5. dubna 2024

Slovensko – Izrael … 2:0

Místo: Senec (SR)

Srbsko -Skotsko … 0:0

Místo: Leskovac (Srbsko)

2. kolo

9. dubna 2024

Izrael – Srbsko … 2:4

Místo: Györ (Maďarsko)

Skotsko – Slovensko … 1:0

Místo: Glasgow (Skotsko)

3. kolo

31. května 2024

Srbsko – Slovensko … 2:1

Místo: Bělehrad (Srbsko)

Skotsko – Izrael… 4:1

Místo: Glasgow (Skotsko)

Izraelky mají před sebou ještě tři zápasy, z toho dva „domácí“, hrané ovšem v maďarském městě Budaörs u Budapešti. Čtvrtého června to bude odveta proti Skotkám a šestnáctého července proti Slovenkám.

AKTUÁLNÍ POŘADÍ

1. Skotsko … 7 bodů … skóre 5:1

2. Srbsko … 7 bodů … skóre 6:3

3. Slovensko … 3 body

4. Izrael … bez bodu

ZDROJE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz