Hlavní obsah
Sport

Stupidní (ne)informování o jednom účastníku fotbalového MS „20“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek: Fotbalový stadion.

Muslimské země mají k Izraeli rozličný vztah. Od relativně normálního, alespoň co se formální stránky týká, až po vztah charakterizovaný fanatickou nenávistí vymykající se zdravému rozumu.

Článek

Což v praxi mimo jiné znamená, že ve zpravodajských informacích týkajících se Izraele je jeho název nesmyslně „vygumován“. A pokud příslušnou informaci doprovází i grafika, vymazána je izraelská vlajka.

Je to směšné, stupidní, ubohé, zbabělé. Abych ale konkrétně uvedl, o co jde. V současné době hostí Argentina světový šampionát ve fotbale hráčů do 20 let. Původně se měl konat v Indonésii, ale protože tato muslimská země nebyla ochotna garantovat, že mistrovství se bude moci zúčastnit i Izrael, který se na akci řádně kvalifikoval, FIFA jí pořadatelství odebrala a podnik přesunula do Argentiny.

Dalo by se tedy říci – samozřejmě v největší možné nadsázce -, že pokud někdo měl „důvod“ chovat se vůči izraelské účasti na šampionátu přezíravě a izraelskou reprezentaci zpravodajsky ignorovat (když už), byla to indonéská média. Ne že by něco takového bylo přijatelné a nebylo absolutně neprofesionální, ale v případě Indonésie by to se skřípěním zubů a přivřením obou očí dávalo „smysl“.

Bylo tomu ale tak? Nahlédl jsem do dvou náhodně vybraných indonéských serverů – jednoho anglickojazyčného a jednoho v indonéštině - a zjistil, že ani jedno s věcným způsobem informování nemělo problém. Portál The Jakarta Post informoval 4. června o ohromující porážce Brazílie izraelským výběrem v zápase o semifinále (titulek na obr. 1) a server Media Indonesia 8. června sdělil v titulku, kdo s kým bude hrát v semifinále – a jmenoval i izraelský tým, jehož soupeřem byla Uruguay (titulek na obr. 2).

Foto: Server The Jakarta Post

Obr. 1/Titulek na webu The Jakarta Post.

Foto: Server Media Indonesia

Obr. 2/Titulek na webu Media Indonesia.

Ptáte se, proč by neměl být Izrael jmenován, když semifinále reálně hrál? To by přece mělo být naprosto samozřejmé. Mělo, ale nikoli v arabském mediálním světě.

Izraelský server Arutz Ševa napsal 8. června (ZDE), že irácké sportovní weby vymazávají izraelskéúspěchy na MS „20“, když neuvádějí jméno a vlajku Izraele při informování o výsledcích, které se izraelské dvacítky týkají. Jako příklad uváději grafiku převzatou z Instagramu arabsko-izraelského aktivisty Yosepha Haddada. Týká se programu semifinále šampionátu, v němž se střetly dvojice Uruguay vs Izrael a Itálie vs Jižní Korea. Fotoodkaz je ZDE.

Na obrázku jsou uvedeny vlajky a názvy tří zemí v arabštině; chybí vlajka a název Izraele. Místo vlajky je v ohraničeném poli černá barva, místo jména státu jedenáct čárek. Uruguay tak vlastně hrála svůj semifinálový zápas proti nikomu. (Reálně přehrála Izrael 1:0.)

Až takovýmito absurditami může vrcholit protiizraelská nenávist. Je to infantilní. Asi jako když si malé dítě zakryje oči a myslí si, že ho nikdo nevidí. Řečeno po našem: jde o případ pro „dr. Chocholouška“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz