Hlavní obsah
Sport

Svět jinde: Egyptská nejvyšší fotbalová liga

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Crosskimo. Wikimedia Commons. Licence: Veřejná doména.

Fotbalový stánek Cairo International Stadium. Mj. domovský stadion klubů Al Ahly a Zamalek.

Zatímco v těchto dnech je v Evropě upřena pozornost na fotbalový šampionát, v Egyptě je vedle ME zaměřena největší domácí pozornost na nejvyšší fotbalovou ligu (Egyptian Premier League).

Článek

Dlouhodobě se věnuji dění na Blízkém východě. A nejen v Izraeli. Také v Egyptě. Je-li to moje každoroční prázdninová destinace (s politickými preferencemi to nemá co dělat, jde o živé koráli a relaci služby vs cena), logicky se zajímám o tamní situaci. Sport nevyjímaje.

V Evropě je upřena pozornost na fotbalový šampionát, ačkoliv po vyřazení Haškova týmu je to pro Čechy o dost smutnější, nicméně Euro pokračuje dle programu dál. V Egyptě příznivci fotbalu vedle ME bedlivě sledují nejvyšší fotbalovou ligu (Egyptian Premier League).

Soutěž sestává z 18 klubů, z toho 10 jich působí v aglomeraci Velká Káhira. Aktuální ročník odstartoval 18. září 2023 a skončí letos 18. srpna. Hraje se systémem každý s každým doma-venku, to znamená, že každý tým odehraje ve 34 kolech 2×17 utkání.

Obdobu rivality pražských „S“ nacházíme u klubů z Velké Káhiry – Al Ahly (obhájce titulu) a Zamalek (třetí místo v minulém ročníku). Oba týmy se mohou pochlubit skvělým úspěchem v rámci afrického kontinentálního fotbalu. Al Ahli je vítězem africké Premier League 2023/2024, Zamalek vítězem afrického Konfederačního poháru 2023/2024, což je výkonnostně druhá nejvyšší soutěž v Africe.

Podíváme-li se na aktuální tabulku egyptské Premier League (28. 6.), zjistíme zajímavou nesrovnalost. Zatímco drtivá většina klubů má odehráno 25 až 28 zápasů, Al Ahly pouze 20 a Zamalek o jeden více.

Čím to?

Důvodem je skutečnost, že oba týmy, jeden více, jeden méně, účinkovaly v zahraničních, většinou v afrických klubových soutěžích. Celek Al Ahly (Rudí ďáblové) musel odehrát 22 zápasů v následujících soutěžích:

- Africká Liga mistrů 2023/2024 … 14 zápasů … vítěz

- Africká fotbalová liga 2023 (nová soutěž) … 4 zápasy … poražený semifinalista

- Africký Superpohár 2023 … 1 zápas … poražený finalista

- Mistrovství světa klubů 2023 … 3 zápasy … 3. místo

Zamalek SC (Bílí rytíři) byl zapojen do afrického Konfederačního poháru 2023/2024. Ten vyhrál a na cestě k tomuto triumfu musel odehrát 14 zápasů.

Znamená to, že Al Ahli čeká do konce ročníku ještě 14 zápasů, Zamalek o jeden méně. A jak vypadá aktuální pořadí po zápasech odehraná 28. června? Klub Al Ahly odehrál toho dne svůj dvacátý zápas, v něm porazil Pharco Alexandrii 2:1; je druhý v pořadí a na prvního Pyramids Káhira (62 bodů) ztrácí 14 bodů. Zamalek si stojí o poznání hůře, v tabulce se nachází na 10. místě a na kontě má zatím 34 bodů.

Horké hlavy, nebo boj o princip?

Atraktivitě pražských derby Sparta – Slavia odpovídají v Egyptě utkání Al Ahly versus Zamalek. To poslední se mělo konat 25. června 2024; šlo o zápas 27. kola. Derby, na které byl dokonce povolán španělský rozhodčí Alejandro Muñiz, se ale nekonalo, protože vedení Zamaleku na protest proti tomu, co se stalo v předchozím kole a co považuje za velkou nespravedlnost oznámilo, že jeho hráči nenastoupí. Šlo o reakci na utkání mezi domácím Zamalekem a týmem Al Masry Port Said ze 17. června, kdy hostům nebyla uznána penalta. Podle oficiálního záznamu hráč Zamaleku Ziza v 73. minutě penaltu neproměnil, což potvrdil i video asistent rozhodčího (VAR). Funkcionáři Zamaleku ovšem nesouhlasí. Tvrdí, že míč, který byl střelen do břevna, předtím, než ho hráč hostů odkopl, přešel brankovou čáru. Jde tedy o klasické tvrzení proti tvrzení. Následovalo jednání mezi předsedou Zamaleku Labibem, šéfem nejvyšší ligy Diabem a ministrem sportu Sobhym, ale bez výsledku. Zamalek derby bojkotoval a následně byl potrestán kontumační prohrou 0:2 a odpočtem tří bodů. Po tomto trestu, ať už je pravda jakákoli, si Zamalek cestu k lepšímu umístění zbytečně zkomplikoval. A zkomplikuje si ji ještě víc, pakliže jeho funkcionáři budou i nadále „trucovat“.

ODKAZY

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz