Hlavní obsah
Aktuální dění

Teheránské propagandistické blouznění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Teherán. Dominanta města, Věž svobody, na náměstí Azadi.

Bylo jen otázkou času, kdy íránská propaganda přijde s tvrzením, že za dvěma vražednými útoky, k nimž došlo 3. ledna u hřbitova v Kermánu, stojí sionisté. Tedy Izrael. Ta chvíle právě nastala.

Článek

V pátek 5. ledna přinesla anglická redakce tamní zpravodajské agentury Tasnim, která má blízko k vládní teroristické formaci Revoluční gardy, článek „Daesh Claims Kerman Terror Attack, Clues Point to Israel“ [1]. Tvrdí se v něm, že ačkoli se k útoku v Kermánu přihlásil Islámský stát (IS), stopy ukazují na Izrael. Doslova: „Existují náznaky, že za ohavným útokem stojí sionistický režim.“

A o jaké že náznaky má jít? Agentura tvrdí, že je nutné „vzít do úvahy komentáře řady sionistických představitelů z doby těsně po explozích“. Aniž by ovšem cokoli konkretizovala. Důkazy žádné.

Větší pozornost věnuje rozdílům mezi čtvrtečním (4. 1. 2023) prohlášením IS, kterým se k odpovědnosti za teror v Kermánu přihlásil, a formou jeho předchozích přiznání. V čem mají tyto rozdíly spočívat?

(1) IS v nynějším prohlášení hovoří o „Íránu“, zatímco dosud vždy použil buď výraz „Bilad Fars“ (země Persie), nebo „Wilayah Khorasan“ (provincie Chorásán).

(2) IS dosud nikdy před vražedným útokem nezveřejnil snímky atentátníků. Tentokrát ano. Na odkazu [1] vidíme dva muže s rozostřenými obličeji, má jít o oba atentátníky z Kermánu.

(3) Poprvé se IS přihlásil k odpovědnosti za teroristický útok se zpožděním 30 hodin. Obvykle je to prý tak, že nejprve vznikne videonahrávka se sebevražednými atentátníky, kteří přísahají věrnost IS, a IS připraví před každým teroristickým útokem prohlášení o odpovědnosti, což je pak zveřejněno bezprostředně po akci. Agentura dále upřesnila, že zpravidla vše začíná výhrůžkami, pak je vyhlášena fatwa, poté proveden útok a nakonec hned vydáno prohlášení. V případě teroru v Kermánu byl útok proveden ještě před vydáním „deviantní fatwy“ a výhrůžkami; znovu je připomenuto, že přihlášení IS k vraždění bylo vydáno se zpožděním.

(4) Poslední věc, která vzbuzuje pochybnosti, je odlišný jazyk a použité formulace prohlášení k teroru v Kermánu; obojí se liší od obvyklého stylu IS, z čehož agentura dovozuje, že teroristická skupina toto prohlášení sama nevypracovala.

Tady už íránská propaganda vstoupila na pole spekulací, ty pak vygradovala v další části článku: na základě výše uvedených bodů „mnozí“ usoudili – bez sebemenšího důvodu -, že koncept prohlášení byl vypracován špionážní službou sionistického režimu, přičemž IS se zavázal, že text zveřejní pouze prostřednictvím svých kanálů.

Toto už není jen nepodložená spekulace, ale čiré propagandistické blouznění Teheránu. Účelovost této lživé konstrukce je stejně nepřehlédnutelná jako turbany na hlavách ajatolláhů. Kdyby na prvním místě seznamu států, které íránský režim nejvíc nenávidí, nebyl Izrael, ale dejme tomu Egypt, pak by to byla země na Nilu, kdo by byl ze spoluúčasti obviněn. Jak průhledné, jak ubohé.

Teď už jen zbývá, aby íránský režim „odhalil“ patřičný počet agentů Mosadu zapojených do kermánské tragédie a následně je oběsil na jeřábu, nejlépe veřejně. Tím bude antiizraelská fanatická nenávist představitelů íránské totalitní teokracie bezpochyby ukojena. Agentura Tansim svým článkem naznačila, že právě o to jde.

P.S. Pokud by někdo o pravdivosti výše zmíněného obvinění pochyboval, agentura Tasnim v hebrejské verzi uvedla, že skutečnost vyjde najevo až po padesáti letech. Tak jako se zpožděním desítek let sionistický režim (Izrael) přiznal, že pro jeho službu Mosad pracoval Ašraf Marwán, zeť egyptského prezidenta Násira, pravda o angažmá Netanjahua v teroru proti Íránu odhalí historie až po padesáti letech. (Tak to mám smůlu, je mi sedmašedesát a že bych se dožil 117 let, v to vskutku nedoufám.) Agentura samozřejmě zamlčela, že Marwánův příběh není černobílý: byl dvojitým agentem – pracoval jak pro Mosad, tak pro egyptskou špionážní službu Muchabarat. Svůj protiizraelský blábol ovšem nezapomněla agentura doplnit provokativním obrázkem izraelského premiéra, kterého představila jako teroristu: na hlavě má muslimskou čepici zvanou taquiah se symboly IS a typický „teroristický“ plnovous, jaký nosili třeba šéf al Kajdy Usáma bin Ládin nebo první chalífa IS Abú Bakr al-Bagdádí. Nebetyčná stupidita [2].

ODKAZY

[1]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz