Hlavní obsah
Aktuální dění

Teror na hranicích Egypt-Izrael: Výsledky vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek: Pohraniční plot.

V sobotu 3. června 2023 pronikl na izraelskou stranu společné hranice egyptský pohraniční policista, z něhož se vyklubal zákeřný terorista. Výsledek: než byl izraelskými silami zlikvidován, zavraždil tři izraelské vojáky.

Článek

Přesněji jednu poddůstojnici a dva poddůstojníky: seržantku Liu Ben Nunovou a štábní seržanty Oriho Jicchaka Iluze a Ohada Dahana. Vrahem byl Mohamed Salah Ibrahim (hodnost neuvedena). V úterý 13. června byly zveřejněny závěry izraelského armádního vyšetřování.

Ještě před zveřejněním závěrů existovalo podezření, že během tohoto incidentu došlo na izraelské straně k chybám, což vyšetřování potvrdilo. O jaké chyby šlo? Velení armády jmenovalo tři zásadní. Abychom jim dobře porozuměli, musíme připomenout, co přesně se toho dne stalo.

Podle vyšetřovací zprávy IDF (zkratka izraelské armády) egyptský policista Ibrahim přešel na izraelskou stranu přes nouzovou bránu, spíše malý průlez, který byl zabezpečen pouze stahovacími páskami. Tento malý průchod používá IDF v případě nouzových situací k překročení hranic do Egypta po koordinaci s egyptskou armádou. Důležitá okolnost: o této nouzové bráně vědělo velení IDF, ale nikoli vojáci ve strážní službě (nejen ti zabití).

Ibrahim ušel od svého stanoviště na egyptské straně asi pět kilometrů a musel se vyšplhat na skalní útes, aby se k nouzové bráně dostal. Vše nasvědčuje tomu, že místní poměry na hranici včetně detailů týkajících se hraničního plotu musel dobře znát. Stahovací pásky přeřízl nožem a po vniknutí na izraelské území ušel asi 150 metrů k strážnímu stanovišti pohraničního praporu „Gepard“, kde sloužili L. Ben Nunová a O. J. Iluz. Ti zahájili svoji 12hodinou službu předchozího večera v 21 hodin.

Důležitá okolnost. Asi tři kilometry severně od jejich strážního stanoviště (které má označení 203) zmařila téže noci jednotka IDF pokus o přeshraniční pašování drog z Egypta do Izraele. Odhadovaná hodnota kontrabandu: 1,3 milionu izraelských šekelů (1 šekel je 0,28 USD). Protipašerácká akce skončila ve 3 hodiny ráno a ve 4:10 hod. byla provedena rádiová kontrola situace na stanovišti 203. Ben Nunová a Iluz hlásili, že je vše v pořádku.

Další důležitá okolnost. V oblasti dochází k poměrně častým pokusům o pašování drog do Izraele. Součástí těchto akcí je i střelba. Pašeráci na egyptské straně pracují obvykle tak, že hází kontraband přes hraniční plot; na izraelské straně zboží seberou beduíni a drogy pak v Izraeli prodávají. Většinou jde o marihuanu z tajných pěstíren na Sinajském poloostrově; občas se ale pašují i tvrdé drogy, např. heroin.

Vojáci, kteří mají na hranici na starosti kontrolu bezpečnostních kamer, provedli monitoring v 6:34 a pak ještě jednou v 6:50 hod. Nic mimořádného zjištěno nebylo. Ovšem o něco později, v 7:13 hod., vojáci na sousedním stanovišti slyšeli střelbu, ale neohlásili ji, protože něco takového je v oblasti poměrně obvyklé.

Vzhledem k právě uvedenému se má za to, že Egypťan se přiblížil ke stanovišti 203 a zabil Ben Nunovou a Iluze kolem sedmé hodiny ranní.

Pak se relativně dlouho nic nedělo. Až když v 9 ráno mělo dojít ke střídání směn a bylo zjištěno, že oba vojáci jsou mrtví, byl vyhlášen poplach. Následovalo povolání posil, odstartovala pátrací akce. Vyšetřovatelé došli k závěru, že zabitá dvojice nestihla použít vlastní zbraň; zákeřný moment překvapení se jí stal osudným. Dále bylo zjištěno, že oba poddůstojníci nespali a byli řádně ustrojeni (to uvádím proto, že se objevily spekulace na téma: dva mladí lidé sami na stanovišti, muž a atraktivní dívka, kdoví co tam dělali; armáda takové nařčení jednoznačně odmítla).

V 9:34 došlo k další chybě. Armádní stopař sice objevil cizí stopy, ale podlehl omylu, že se útočník vrátil do Egypta a v tomto smyslu informoval patřičná místa. Pátrání ale pokračovalo dál. Krátce po 11:00 armádní dron identifikoval útočníka skrývajícího se za skalním útvarem asi 1,5 kilometru od hranic. V 11:35 zahájil terorista palbu na skupinu vojáků, kteří se k němu blížili, smrtelně zasáhl Ohana Dahana (z praporu "Karakal") a zranil dalšího vojáka. Zlikvidován byl asi o hodinu později. Jen připomenu, že vše se událo v pusté hornaté pouštní oblasti.

Víme-li toto, můžeme přistoupit k samotným závěrům vyšetřování, které vedli šéf Jižního velitelství IDF generálmajor Eliezer Toledano a velitel 80. divize brigádní generál Itzik Cohen. Závěry byly předloženy náčelníkovi generálního štábu IDF generálporučíkovi Herzimu Halevimu.

TŘI HLAVNÍ CHYBY

Vyšetřující důstojníci došli k závěru, že k tragédii přispěly následující faktory: 1) Existence nouzové brány, kterou bylo možné snadno otevřít, přičemž vojáci sloužící v oblasti o ní nevěděli. (Kdyby byli informování, bezpochyby by zvýšili tímto směrem ostražitost.) 2) IDF byla při ochraně hranice příliš zaměřena na pašerácké aktivity a méně počítala s teroristickými útoky. 3) Neúměrně dlouhá doba strážní služby (bude snížena; navíc nebudou na stanovištích pouze dva vojáci, ale hlídky budou početně posíleny).

Zabití vojáci sloužili v rámci praporů „Gepard“ a „Karakal“, které jsou součástí brigády „Paran“, jež podléhá 80. divizi „Edom“; ta je včleněna do sestavy Jižního velitelství IDF (viz obr. 1).

Foto: Lubomír Stejskal

... obr. 1/Schéma podřízených útvarů Jižního velitelství IDF (souvisejících s incidentem, z 3. 6. 2023).

TRESTY

Vyšetřovatelé došli k závěru, že usmrcení vojáci se žádného porušení předpisů nedopustili. Jsou považováni za hrdiny, kteří položili život ve službě národu při ochraně hranic. Chyby, které vyšetřování odhalilo, nezůstaly ovšem bez postihu na úrovni vyššího velení. Jmenovitě:

Plukovník Ido Saad, velitel brigády „Paran“, bude ze své funkce odvolán a přesunut na jinou armádní pozici.

Brigádní generál Itzik Cohen, velitel 80. divize „Edom“ a  podplukovník Ivan Kon, velitel praporu „Gepard“, budou kázeňsky potrestáni udělením důtky; Konovi bude navíc na pět let pozastaveno povýšení. (U obou jde trest za nesprávné počínání v rámci jejich velitelských povinností.)

Izrael tedy svoji povinnost, pokud jde o vyšetřování incidentu, v němž byli jeho vojáci obětí teroru ze strany příslušníka ozbrojených sil sousední země, splnil. Nyní je řada na Egyptu (který, dodejme objektivně, na vyšetřování tragédie s Izraelem úzce spolupracuje), aby také jeho orgány objasnily, jak je možné, že z pohraničního policisty se stal vraždící islamista s Koránem v kapse a především – zda takovýchto nebezpečných živlů není v egyptské armádě víc.

Zpracováno podle článku „Officer dismissed as IDF blames deadly Egypt border attack on easily opened gate“ (The Times of Israel/13. 6. 2023).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz