Hlavní obsah
Aktuální dění

Terorizující osadníci: Skvrna na štítu Izraele

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wilson 44691. Wikimedia Commons. Licence: CC0.

Ilustrační obrázek. Židovská osada Neve Daniel v historickém regionu Judea.

Můžete se sebevíc snažit prezentovat Izrael z té lepší stránky, pak ale dojde k excesu, který může vaše úsilí úspěšně zhatit. A který propalestinská propaganda beze zbytku využije.

Článek

V pátek 9. srpna se vydaly dvě arabské ženy, občanky Státu Izrael, spolu se třemi dívkami, nejmladší jsou tři roky, na cestu autem. Ze svého města Rahatu, leží asi 15 km severně od Beerševy (jejíž fotbalový Hapoel je v Evropské konferenční lize aktuálním soupeřem Mladé Boleslavi), na sever, do samařského Nábulusu, který je součástí Palestinskoarabské autonomie.

Když se blížily k cíli, stalo se něco, co známe i u nás. Občas navigace zavede řidiče do nesprávných končin, což někdy mívá až komické vyústění. Totéž se stalo i v tomto příběhu, jen to vyústění mělo do humorné podoby hodně daleko.

Žena za volantem měla aktivovanou navigační aplikaci Waze a ta ji omylem nasměrovala místo do Nábulusu do židovské osadnické základny Givat Ronen nedaleko vesnice Burin. Když ženy v autě zjistily svůj omyl, bylo pozdě. Přihnala se k nim skupina zfanatizovaných osadníků, kteří sice viděli izraelskou SPZ, ale podle oblečení poznali, že jde o Arabky. A zahájili dílo zkázy. Na automobil zaútočili kameny, čímž rozbili okna a některé osoby uvnitř zranily. Použili i slzný plyn, ženám pak nařídili, aby z vozu i s dětmi vystoupily, jedné dívce dokonce přiložili k hlavě pistoli a všem vyhrožovali, že je zabijí. Zajímali se (nesmyslně) o to, jestli nejsou z Gazy, a přestože jim ženy opakovaly, že mají občanství Státu Izrael, nevěnovali tomu žádnou pozornost.

Pak auto zapálili a rozprchli se teprve poté, co viděli přijíždět vozidlo izraelské armády. Následně dorazila i izraelská policie a začala případ vyšetřovat. Zraněným ženám poskytly prvotní ošetření vojáci a pak je nechali převézt do Beilinsonovy nemocnice v Petach Tikvě. Zde ženy svěřily svůj příběh izraelským médiím a jejich prostřednictvím se dostal do světa.

Můžeme shrnout. Jedno špatné odbočení a hrůzostrašné následky. Trauma pro oběti tohoto gangsterského, nebojme se říci teroristického řádění, které si ponesou celý život. Něco takového musí každý, i sebevětší přítel Izraele, jednoznačně a co nejostřeji odmítnout a odsoudit. Pro takové chování není omluvy, nelze poukazovat na nesrovnatelně brutálnější teror nepřátel Izraele. Lze se divit Američanům, že vůči takto se chovajícím židovským osadníkům uplatňují sankce?

Osobní poznámka. Respektuji právo Židů žít v regionu Judeje a Samaří, dnes zvaném též Západní břeh. Mám ale zásadní problém s osadníky, kteří se chovají tak, jako ti z našeho příběhu. A stejný problém mám i s politiky z krajně pravicových stran, kteří mají tendenci takovéto ohavné excesy rafinovaně omlouvat.

Závěrem citát k aktuálnímu případu. „Izraelská policie pohlíží na jakýkoli útok na nevinné civilisty velmi vážně. Policie použije všechny prostředky, které má k dispozici, aby postavila podezřelé před soud,“ píše se v policejním prohlášením. Jedině tak má a musí fungovat právní stát. A Izrael právním státem byl, je a také zůstane. Menšině extremistů mezi osadníky (drtivá většina členů židovských komunit jsou ctihodní a zákony respektující občané) navzdory.

Odkazy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz