Hlavní obsah
Aktuální dění

Tip pro generálního tajemníka OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto. Jemenské hlavní město Saná, toho času ovládané Íránem podporovanými rebely.

Zatímco portugalský socialista A. Guterres, toho času šéf OSN, se všemožně snaží házet klacky pod nohy Izraeli vedoucímu v první linii boj proti islamistickému terorismu, uniká mu cosi podstatného.

Článek

Zdrojem skutečného ohrožení mezinárodního míru a bezpečnosti není izraelská sebeobranná kampaň vyvolaná agresí Hamasu ze dne 7. října 2023. Nebezpečí tohoto druhu je zapotřebí hledat jinde: 2200 kilometrů jižněji. Tam kde se Rudé moře spojuje s Adenským zálivem.

Jemenští rebelové – Húsiové – s teroristicko-pirátskými manýry podporovaní režimem v Íránu nejen vyhrožují, že naruší civilní lodní dopravu, ale několik drzých útoků proti plavidlům už provedli. Kromě toho poslali na Izrael několik dronů. Se střídavými úspěchy – některé skončily v Egyptě, ale tamní vláda zůstala více méně v klidu. O to intenzivněji vedou média v zemi pod pyramidami protiizraelskou propagandu. V tom si mohou s Guterresem úspěšně notovat.

Nicméně místo neustálého poučování a udílení hraběcích rad Izraeli by se měl Guterres soustředit na drzé prohlášení, které pronesl v sobotu 9. prosince brigádní generál Jahjá Sárí (Yahya Sarea), vojenský mluvčí rebelů. Pokud se situace v Pásmu Gazy nebude řešit podle jejich představ, pak bez ohledu na to, pod kterou vlajkou lodě plují a bez ohledu na státní příslušnost vlastníků či provozovatelů se plavidla směřující do Izraele „stanou legitimním cílem našich ozbrojených sil“, uvedl generál. Tak se může vyjádřit jen mluvčí gangsterů, pirátů, teroristů.

Jak upřesnil egyptský server Ahram Online, húsijští piráti jsou odhodláni „zabránit průjezdu lodí mířících k sionistické entitě“ (stejně jako ostatní teroristické gangy a jejich chlebodárci v Teheránu nepoužívají označení „Izrael“). Generál Sárí také „varoval“ všechny lodě a společnosti před kontakty s izraelskými přístavy, neboť žádná loď, ať už je nějak vlastnicky propojená s Izraelem nebo bude přepravovat zboží do izraelských přístavů není v Rudém moři vítána.

Jistě není třeba zdůrazňovat význam této vodní cesty pro mezinárodní obchod – s ohledem na jeho propojení s mořem Středozemním přes Suezský kanál. Stačí nahlédnout na web Marine Traffic (ZDE).

Zde by bylo dobré připomenout – a neměl by to dělat jeden bezvýznamný český bloger, ale generální tajemník OSN - jemenským protiizraelským fanatikům podporovaným protiizraelskými fanatiky v Teheránu, že podobná provokace, blokáda mezinárodní vodní cesty, byla například v roce 1967 důvodem k válce, pořadí třetí arabsko-izraelské. Jak pro Araby skončila snad generál Sárí ví.

Když už tedy měl António Guterres neodolatelnou potřebu po více než 30 letech aktivovat článek 99 Charty OSN, mohl několik dnů počkat. Pokud něco ohrožuje světový mít a mezinárodní bezpečnost a stabilitu, tak pomineme-li ruskou agresi proti Ukrajině, je to právě uvedené nehorázné vyhrožování vzbouřeneckého jemenského generála. Myslím, že právě na tento kout světa by měl šéf OSN zaměřit svoji pozornost a ne hystericky na Izrael. Když už mu nechce pomoci, tak mu jeho protiteroristickou kampaň nemusí komplikovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz