Hlavní obsah
Cestování

Turistika v Egyptě: Magická hranice překonána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Hlava Velké sfingy, v pozadí Cheopsova pyramida.

V posledním roce vlády prezidenta Mubaraka pobývalo v Egyptě víc návštěvníků než kdy předtím i potom - 14,73 milionů. Toto „magické číslo“ se do roku 2022 nepodařilo překonat.

Článek

A to navzdory tomu, že si egyptští představitelé upřímně přáli pravý opak. Nejrůznější příčiny – politické turbulence, terorismus, epidemie covidu – způsobily, že v některých letech byl počet, turistů hluboko pod uvedenou metou.

Hned vlivem První revoluce (která mj. znamenala konec Mubarakovy dlouholeté vlády) došlo k podstatnému poklesu: do země na Nilu přicestovalo v roce 2011 o 33,1 % návštěvníků méně než v roce předchozím, 9,85 milionů. Arabské jaro nemělo pouze pozitivní stránku.

Pak se začala situace stabilizovat, lidé v zahraničí postupně víc věřili tomu, že dovolená v Egyptě nepředstavuje zásadní riziko, což vyjadřuje i statistika za rok 2012, přicestovalo 11,53 mil turistů. Pozitivní trend ovšem narušily události z konce června a začátku července 2013 známé jako Druhá revoluce, která znamenala konec vlády islamistického prezidenta Mursího. To se promítlo do návštěvnosti: číslo za rok 2013 má hodnotu 9,46 mil turistů. Pak se začala situace mírně zlepšovat, byť nikterak dramaticky. V roce 2014 přijelo do země 9,88 mil lidí.

TEROR

Stoupající křivku návštěvnosti drasticky poznamenal 31. říjen 2015. Na Sinaji se operující odnoži Islámského státu podařilo propašovat bombu do ruského letadla mířícího z Šarmu do Petrohradu. Airbus A321 se zřítil v severní části poloostrova. Tragická bilance: 221 mrtvých. Vzhledem k tomu, že k tomuto teroristickému útoku došlo dva měsíce před koncem roku, nebyl počet turistů tak nízký jako v roce následujícím, kdy Putin zakázal veškerý civilní letecký provoz mezi oběma zeměmi.

Porovnejme: rok 2015 … 9,33 mil turistů, rok 2016 … 5,4 mil.

V následujícím období se začala situace opět viditelně zlepšovat – rok co rok víc a víc návštěvníků: rok 2017 … 8,29 mil, rok 2018 … 11,35 mil a rok 2019 … dokonce 13,3 mil. Ona „magická hranice“ (14,7 mil) se zdála být na dosah.

COVID

To byla další pohroma. Do Egypta přijelo v roce 2020 pouze 3,5 milionů turistů, nejméně za posledních dvacet let.

Foto: Archiv autora článku

Náš příspěvek k počtu návštěvníků Egypta v roce 2022. S vnučkou (tehdy tři a půl) trénujeme od malička. V Rudém moři je jako ryba ve vodě.

Egyptská turistika se musela znovu „zvednout z popela“, což se naštěstí dařilo, jak uvádějí následující čísla. V roce 2021 … 8 mil turistů, předloni výrazně víc … 11,7 mil. V prvním pololetí 2023 dokonce 7 milionů – a tady se začala rodit obrovská naděje.

PODAŘILO SE!

Ve středu 17. ledna přinesl server Ahram Online [1] vyjádření egyptského ministra turistiky Ahmeda Issy. V roce 2023 navštívilo Egypt 14,9 mil turistů. Maximum z roku 2010 bylo překonáno – po třinácti letech! Posílám do Egypta symbolickou gratulaci. A nejen proto, že naše rodina k tomuto rekordu v minulém roce dvakrát přispěla.

Netřeba uvádět, že pro Egypt má cestovní ruch nezanedbatelný význam. Čím více bude v tomto sektoru prosperovat, tím stabilnější tato klíčová arabská země bude. A to je v zájmu úplně každého, nejen Egypťanů. Proto na otázku, zda turistiku v zemi pyramid a korálového moře osobně podpořit, odpovídám: jednoznačně ano.

ODKAZY

[1]

[2] Počty turistů v Egyptě v letech 2010 až 2019

[3] Počet turistů v Egyptě v roce 2020

[4] Počty turistů v Egyptě v letech 2021 a 2022

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz