Hlavní obsah
Aktuální dění

Utekl šéf Hamasu v Pásmu Gazy Sinwar do Egypta?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Israel Defence Forces. Wikimedia Commons. Licence CC BY-SA 2.0.

Ilustrační foto. Jeden z mnoha tunelů pod Pásmem Gazy.

Pokud ano, můžeme zaznamenat, že první, kdo o tom podal do světa zprávu byl arabskojazyčný server Elaph sídlící v Londýně.

Článek

Redaktor serveru Magdy Al Halabi se ve svém článku [1] z 20. února 2024 „Přešel Sinwar s živými rukojmími na Sinaj?“ odkazuje na (pochopitelně) nejmenovaného příslušníka izraelského bezpečnostního establishmentu, podle něhož má Izrael indicie, že k tomu mohlo dojít. V této souvislosti Al Halabi v textu píše o tunelech mezi Pásmem Gazy a egyptským Sinajem, které jsou tak velké, že jimi mohou projíždět automobily. Podle něj se izraelská strana domnívá, že právě tudy byly pašovány zbraně a munice pro Hamas, zatímco v opačném směru se touto cestou dostávali členové komand ven z Pásma a následně pokračovali do výcvikových táborů pro teroristy v Libanonu a Íránu.

V článku Al Halabi zmiňuje také případ reportéra katarské TV Al Džazíra Ismaila Abu Omara, který byl nedávno v Pásmu Gazy při jedné z izraelských operací těžce zraněn (přišel o nohu) a záhadným způsobem se dostal do Kataru, aniž by o tom Izraelci věděli. To potvrdil i server The Times of Israel [2], který k tomu ovšem dodal vyjádření mluvčího izraelské armády pro arabskojazyčná média Avichaye Adraeeho, že Abu Omar je nejen novinář, ale také jedním z velitelů teroristických jednotek: slouží jako zástupce velitele praporu Chán Junis – východ. Při brutálním útoku Hamsu na Izrael 7. října 2023 doprovázel agresory a dokumentoval jejich vražedné šílenství v pohraničním kibucu Nir Oz.

Ismail Abu Omar slouží jako zástupce velitele roty v praporu Východního Khan Younis Hamasu, kromě práce pro stanici vlastněnou Katarem, minulou středu prozradil podplukovník Avichay Adraee, mluvčí IDF v arabštině. The Times of Israel s odkazem na televizi Channel 12 uvádí, že „Abu Omar byl přepraven do Dauhá na palubě katarského evakuačního letadla“ a že „že Izrael o evakuaci nic nevěděl“.

Nicméně vraťme se k nejnovější informaci o Sinwarovi. The Times of Israel v jiném článku [3] napsaly, že izraelští představitelé zprávu o Sinwarově útěku do Egypta popřeli. Ani izraelská armáda nemá informace o tom, že by Sinwar Pásmo Gazy opustil. Server k tomu dodává, že posoudit pravdivost zprávy, která se opírá o jeden zdroj, nebylo možno, nicméně „předchozí zprávy (tohoto druhu) od portálu Elaph se ukázala jako nepravdivé.

Kdyby se nicméně ukázalo, že Sinwar podzemní cestou z Pásma Gazy skutečně uprchl, může Elaph tvrdit „my jsme to věděli první“ (a bude mít pravdu). Nechme se překvapit.

ODKAZY

[1]

[2]

[3]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz