Hlavní obsah
Aktuální dění

Většina Arabů hodnotí zvěrstva Hamásu ze 7. 10. 2023 pozitivně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek. Průzkum veřejného mínění.

Výzkumný institut The Arab Center for Research and Policy Studies (ACRPS) se sídlem v Kataru zveřejnil 10. ledna 2024 výsledky šetření provedeného mezi osmi tisíci respondenty v šestnácti arabských zemích.

Článek

Jedna z otázek se týkala toho, jak Arabové v těchto zemích hodnotí brutální útok Hamásu a civilistů s ním sympatizujících na území suverénního izraelského státu, k němuž došlo během loňské první říjnové soboty, právem nazývané Black Shabbat. Toho dne se islamističtí teroristé, členové Hamásu a patrně dalších zabijáckých formací, stejně jako „civilisté“ z Pásma Gazy, dopustili na obyvatelích a návštěvnících Izraele těch nejhrůznějších krutostí, jakých je schopna jen lidská zvěř.

Vraždění, znásilňování, mučení včetně uřezávání ňader zneužívaným ženám, střílení do genitálií, upalování zaživa, zabíjení malých dětí před očima rodičů a únosy těch, kdo zůstali naživu bez ohledu na věk, od desetiměsíčního kojence po seniory ve věku nad 80 let. Byly to hrůzy hrůz, které každý normálně uvažující člověk v civilizovaném světě musí jednoznačně odsoudit.

Ano, v civilizovaném světě ano, ne tak ale ve světě arabském, což je současně svět muslimský.

Zmíněný výzkum definuje agresi ze 7. října eufemisticky jako „vojenskou operaci Hamasu“, přičemž odpovědi respondentů byly následující. Jednalo se buď o

a) legitimní operaci odporu (odpor je jiný výraz pro vražedný antiizraelský teror); nebo o

b) legitimní operaci odporu, při níž došlo k chybám; nebo o

c) legitimní operaci odporu, při níž došlo k nepřijatelným zavrženíhodným činům; nebo o

d) nezákonnou operaci;

Poslední variantou byla odpověď „nevím“ případně respondenti odmítli odpovědět.

Pro člověka žijícího ve svobodném světě je výsledek šetření doslova šokem. Vpád do Izraele provázený bestiálními činy islamistických monster hodnotí jako legální operaci 67 procent dotázaných. Tedy naprostá většina Arabů si myslí, že vraždění, mučení a unášení Židů je v pořádku.

Další odpovědi:

Legitimní operace s chybami … 19 procent;

Legitimní operace s nepřijatelnými činy … 2 procenta;

Nezákonná operace … 5 procent;

Neví nebo neodpovědělo … 7 procent.

Shrňme: 67 procent přijalo teroristické vraždění bez výhrad, 21 procent s menšími či většími výhradami; jinými slovy 88 procent Arabů považuje vpád vražedných hord do sousední země za legitimní počínání.

Podíváme-li se na výsledky podle jednotlivých zemí, zjistíme, že v naprosté většině se majorita přiklání k tomu, že agrese Hamásu byla legitimní, a to bez výhrad z jejich strany. Druhé číslo udává, jak velká (či spíše malá) část respondentů považuje vpád do Izraele za nezákonný.

Země … legitimní akce … nezákonná akce

Libye … 91 % … 2 %

Jordánsko … 84 … 3

Palestinská samospráva (pouze Západní břeh) … 79 … 0

Tunisko … 75 … 7

Maroko … 75 … 4

Alžírsko … 72 … 6

Libanon … 72 … 5

Katar … 68 … 2

Kuvajt … 68 … 3

Omán … 68 … 0

Mauretánie … 67 … 5

Jemen … 63 … 4

Saúdská Arábie … 58 … 9

Súdán … 58 … 11

Pouze dvě země se dostaly v odpovědi na první otázku (legitimní akce bez výhrad) pod 50 procent; překvapivě Irák a pak Egypt.

Irák … 40 … 11

Egypt … 34 … 5

Závěrem dvě otázky. Lze s lidmi, kteří se ve své většině domnívají, že vraždění a další zvěrstva, k nimž došlo v Izraeli 7. října 2023, jsou legitimními činy a nikoli těžkými zločiny, uzavřít smysluplný, plnohodnotný a trvalý mír? O čem výsledek průzkumu svědčí? Odpovím si sám. O nepřestávající fanatické a zavilé nenávisti vůči Státu Izrael, k níž se hlásí naprostá většině populace arabského světa.

ZDROJ

Výsledky průzkumu ACRPS v angličtině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Izraelská filharmonie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz