Hlavní obsah
Sport

Vzpomínáte na fenomenálního fotbalistu Iniestu? Víte, kde dnes hraje? V Emirátech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 2010 World Cup - Shine 2010. Wikimedia Commons, licence CC BY 2.0.

Ilustrační foto. Stadion Soccer City v jihoafrickém Johannesburgu. Dějiště finále fotbalového MS 2010.

Jen málokomu z fotbalových fanoušků se splní supertajný sen, o kterém si vlastně ani netroufl snít. Že by někdy mohl nastoupit na trávník ve stejném klubu spolu se svým idolem.

Článek

Něco takového je víc než splnění snu. Je to fotbalový zázrak.

Ani jednomu z nejlepších izraelských fotbalistů jménem Dia Saba, příslušníku arabské komunity, když v roce 2009 začínal seniorskou kariéru v Bejtaru Netanya, bezpochyby nepřišlo na mysl, že by jednou mohl být spoluhráčem svého velkého vzoru, kterého českým znalcům kopané není třeba dlouze představovat. Je to španělský fotbalový velikán Andrés Iniesta, který většinu dosavadní kariéry oblékal dres slavné Barcelony (2002-2018).

Kluby měnil také Saba. Hrál za Maccabi Tel Aviv a další čtyři izraelské prvoligové týmy, od roku 2019 vystřídal Kanton v ČLR, Al Nasr v Dubaji a turecký Sivasspor. Loni se vrátil se Izraele a posílil celek Maccabi Haifa.

Mezitím Iniesta po odchodu z Barcelony zakotvil na pět let v japonském Visselu Kóbe (kde kdysi působil Pavel Horváth a jako trenér Ivan Hašek) a v srpnu 2023 se upsal celku Emirates Club v emirátu Rás al Chajma.

Největší hvězdný okamžik nastal pro Iniestu v roce 2010 na mistrovství světa v JAR. Španělsko vyhrálo skupinu H (také díky gólu Iniesty proti Chile) a třikrát s výsledkem 1:0 prošlo do finále. V osmifinále přehrálo Portugalsko, ve čtvrtfinále Paraguay a v semifinále Německo. V těchto utkáních se Iniesta gólově neprosadil.

A pak přišla neděle 11. července 2010. Mnozí to mají v živé paměti. Fotbalový stánek Soccer City v Johannesburgu, souboj titánů. Nizozemí vs Španělsko. V základní hrací době branka nepadla; o mistru světa rozhodla 116. minuta prodloužení. Střelec gólu: Andrés Iniesta. Národní hrdina.

Na začátku letošního února přinesly sportovní servery informaci, že Dia Saba se vrací do Zálivu. Do celku Emirates Club, za který hraje, ano – Iniesta, jeho velký vzor. Nevyslovený sen se stal skutečností.

Nebude to mít snadné ani on, ani Iniesta, ani celý tým. Emirates Club je v zoufalé situaci, na posledním místě tabulky, z dvanácti zápasů má pouze pět bodů. Po loňské sezoně postoupil do nejvyšší soutěže UAE Pro League a aktuálně mu hrozí, že by se mohl vrátit tam, odkud přišel, tedy do UAE Divize 1. A to by bylo velice nepříjemné. Nicméně ročník je teprve v polovině, šance vymanit se ze „zóny smrti“ stále žije.

Dia Saba se po návratu do Emirátů neměl dosud možnost zapojit do nejvyšší ligy, protože 12. kolo bylo odehráno těsně před našimi Vánocemi 2023, termín třináctého kola ještě nebyl stanoven a čtrnácté, v němž Emirates Club hostí doma Al Wasl z Dubaje, je na programu v sobotu 24. února.

Premiéru v novém týmu si však už odbyl: v rámci osmifinále Poháru prezidenta v sobotu 17. února. Sabův tým byl sice drsně vyřazen shodou okolností již zmíněným klubem Al Wasl, a to poměrem branek 1:7; důležité ale je, že jediný gól Emirates Club vsítil Dia Saba. Tak snad se mu bude dařit. Ve spolupráci s Iniestou.

Volně zpracováno s použitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz