Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zpravodajské hříchy CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Centrum CNN v Atlantě

Bývaly doby, kdy jsme si americkou televizi CNN považovali. Na mysli mám období po sametové revoluci, kdy se dostala i do naší širší programové nabídky.

Článek

Dnes už mnozí původní nadšení nesdílíme. Zejména ti z nás, kdo si potrpí na pravdivé a objektivní informace týkající se dění v neuralgické oblasti světa – v Izraeli a na území Palestinskoarabské autonomie.

Asi ne všichni čtenáři tohoto článku zaznamenali, že v lednu 2023 bylo v Izraeli zřízeno ministerstvo veřejné diplomacie, v jehož čele stanula Galit Distel-Atbaryanová ze strany Likud premiéra Netanjahua. V náplni práce má mimo jiné boj se lživou protiizraelskou propagandou.

Ve středu 28. června 2023 zveřejnilo ministerstvo na YouTube dvouminutové vysvětlující video „Fight the fake: a quick guide in reading the news about Israel“ (zobrazeno níže), v němž se moderátorka zastavila u tří zpráv CNN, které – diplomaticky řečeno – nebyly objektivní.

(1) Začíná slovy: „Dnes se naučíme, jak číst zprávy o Izraeli. Zde je rychlý průvodce: Začněte tím, že budete kritičtí při přijímání informací z mezinárodních médií.“ A uvádí první příklad, titulky zprávy CNN o teroru v jeruzalémské synagoze. V originále: 4 ISRAELIS, 2 PALESTINIANS DEAD IN JERUSALEM (4 Izraelci, 2 Palestinci mrtví v Jeruzalémě). S komentářem: „Mohli byste si myslet, že z nějakého záhadného důvodu zemřela skupina nevinných lidí. Skutečnost je taková, že dva Palestinci zabili čtyři Izraelce v jeruzalémské synagoze a pak byli zastřeleni.“ Televize se později za nesprávné sdělení omluvila, ale „škoda už byla způsobena“.

(2) Pak průvodkyně vládním videem přidala druhý příklad. Z pořadu CNN „Amanpour“, v němž respektovaná moderátorka Christiane Amanpourová pravila: „Máme také matku dvou sester, izraelsko-britských sester, které byly zabity při přestřelce a nyní matka na následky zranění zemřela.“ Moderátorka izraelského videa připomíná, že Amanpourová popsala událost, při které matka a dvě dcery rodiny Deeových byly brutálně zavražděny palestinskými teroristy, jako přestřelku (což je samozřejmě lež – LS). Vytváří dojem, že po sobě střílely obě strany. Christiane Amanpourová se také později omluvila, ale opět platí: „škoda byla způsobena,“ dodává izraelská moderátorka.

(3) Podle vysvětlujícího videa některé zprávy fakta překrucují. Opět příklad titulku z vysílání CNN: TWO „TERRORISTS“ ARRESTED. (Dva „teroristé“ zatčeni.“) U slova teroristé použila televize uvozovky, což ovšem zcela podkopává jeho smysl. V tomto případě došlo k opravě až po reakcích pobouřené veřejnosti. Ve videu je jasně řečeno, že když si někdo vezme nůž, pušku nebo sekeru, aby zabil nevinné civilisty, neexistuje žádný jiný způsob, jak takového člověka označit (než jako teroristu).

Z některých zpráv by se mohlo zdát, že nezabíjeli teroristé, ale neživé předměty: zbraně, auta, rakety, takříkajíc z ničeho nic. Neexistuje žádná identita skutečných vrahů. Moderátorka izraelského videa říká: „Divíte se, proč tomu tak je? Proč jsou vrazi skryti nebo viktimizováni? Proč nejsou charakterizováni přesně podle toho, co dělají?“ A pravdivě dodává: „Toto není žurnalistika.“

Uzavírá, že na tento problém musí být poukázáno a je zapotřebí ho řešit. Její doporučení: „Pokud chcete vědět, co se doopravdy děje, sledujte online účty izraelského ministerstva veřejné diplomacie, které pro vás připravuje infografiky, videa a užitečné informace. Sdílejte pravdu. Pojďme bojovat s fake news.“

Z našeho mediálního prostředí můžeme doplnit o podobnou zkušenost. Některé sdělovací prostředky, a to i mainstreamové, také rády zaměňují příčinu a následek. Následek (např. odvetný útok izraelského letectva na Gazu) je postaven do popředí a akcentován, zatímco původní příčina izraelské akce (raketová agrese vedená z Gazy proti Izraeli) je často sdělena až „v druhé větě“, oznámena jako by mimochodem. Z tohoto falešného způsobu reportování o izraelsko-palestinském konfliktu pak Izrael vychází jako agresor, který vraždí palestinské civilisty. Tento mediální nešvar je nejen hrubě neprofesionální, ale nahání vodu na mlýn nenávistné protiizraelské propagandě.

VIDEO IZRAELSKÉHO MINISTERSTVA VEŘEJNÉ DIPLOMACIE O FAKE NEWS:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz