Hlavní obsah
Sport

Jak začít běhat a vydržet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sasin Tipchai Foto: Pixabay

Běhání vám může přinést spoustu pozitiv. Pokud ale nezvolíte pozvolný start, můžete s ním přestat stejně rychle, jako jste začali.

Článek

Chcete se dostat do kondice, zhubnout, zlepšit si duševní zdraví, či překonávat sám sebe? Pak s běháním nemůžete sáhnout vedle. O tom, jak mi osobně běhání obohatilo život, jsem psala ve svém prvním článku. A moje velké přání je takové, aby tyto benefity mohl poznat každý.

S běháním jsem začala koketovat už v roce 2013, ale brzo jsem s tím sekla. Následující roky jsem střídavě začínala a přestávala, pořád dokola. Až poslední pokus začít vydržel a běhání se poslední roky stalo mým návykem a součástí mého života. Ve svých pokusech jsem udělala několik základních chyb, které vidím až teď, s odstupem času. Jak tedy začít a rychle to nevzdat?

Alfa a omega je postupný začátek. Ideální je začít třeba se svižnými procházkami. Začnete tak tělo připravovat na intenzivnější fyzickou aktivitu, budovat návyk a obhlédnete možné trasy na běhání, jejich terén a náročnost. Pokud se cítíte rozkoukaní, ideální je pokračovat indiánským během. Chvíli jděte, chvíli běžte. Důležité je začít „chodící“ fází, kterou si na začátek trochu prodlužte, ať prokrvíte svaly a připravíte se na přechod do běhu. Jděte na to pocitově, až začne docházet dech, přejděte do chůze, vydýchejte se a až se budete cítit, opět zrychlete. Nutno říct, že při běžeckých úsecích není nutné běžet co nejrychleji dokážete. Naopak, zvolte pomalé tempo, které můžete udržet co nejdelší dobu. Jedná se vlastně o verzi fartleku, který běžci často zařazují do tréninku, u kterého jde o pocitové střídání rychlého a pomalého tempa běhu.

Věřte tomu nebo ne, pauzy na chůzi se budou zkracovat. Nebude to hned a nedá se obecně říct, za jak dlouho uběhnete první kilometr bez pauzy. Záleží na mnoha faktorech a každý jsme individuální. Důležité je vydržet a tento trénink zařazovat pro začátek například 3× týdně na 30 až 60 minut. Držte se času, ne uběhnuté vzdálenosti. Přehnané začátky vám mohou přinést zranění, vyhoření a ztrátu motivace. Pozvolný začátek je důležitý základ pro vaší běžeckou budoucnost, vybudujete si postupně základní vytrvalost, tělo se bude pozvolna přizpůsobovat větší zátěži a vytvoříte si návyk. Jednou si poděkujete za svou trpělivost, stojí za to držet se zpátky. Až budete mít vybudovaný základ, je čas začít postupně zařazovat různé typy tréninků a především nebýt monotónní. O tom ale zase někdy v dalším článku.

Motivujte se. Já mám třeba seznam, co všechno bych chtěla v rámci běhu zdolat a zažít. Mám tam určité distance, vysněné časy, vysněné závody a když cíl splním, tak si u toho udělám fajfku. Je hezké sledovat, jak cíle plním a zároveň pořád připisuji nové výzvy. Zkuste se ale držet při zemi, ať nejste zklamaní. Když jdu na nějaký, pro sebe důležitý, závod, tak jedu pravidlo, které má spoustu běžců – stanovím si pro daný závod tři cíle. První je často osobní rekord na danou distanci, druhý cíl je nějaký čas, který realisticky vím, že zvládnu a třetí je doběhnout do cíle. Zkuste podobný princip aplikovat i do svého tréninku, hlavně na sebe nebuďte přísní, to nepřinese nic dobrého. Oslavujte každý běh.

Co se týká běžeckého oblečení a obutí, setkala jsem se s tím, že mi někdo říkal, že by taky třeba běhal, ale nemá v čem. V tomhle mám poměrně nepopulární názor. Abyste začali běhat, tak nepotřebujete boty a oblečení za tisíce. Začátky v klidu zvládnete v pohodlných sportovních teniskách, které máte na výlety a v pohodlném oblečení, které najdete ve skříni. Tempo a uběhnutá vzdálenost se dá řešit bezplatnou aplikací v telefonu. Není potřeba si před prvním výběhem kupovat chytré sportovní hodinky, běžeckou ledvinku, kompresní podkolenky, ani nic dalšího. Tyhle věci, značky a částky investované do výbavy z běžců běžce nedělají. Každopádně doporučuji jako první řešit boty a nechat si pořádně poradit v nějaké běžecké speciálce, ideálně s diagnostikou došlapu.

Závěrem bych chtěla dodat, že zdraví je na prvním místě. Pokud máte nějaké onemocnění, pohybové omezení, nebo berete léky, poraďte se se svým lékařem, zda je běhání to pravé. Pokud se při běhání objeví nějaká výrazná bolest, obraťte se na ortopeda nebo podiatra. Dobré je zkonzultovat svůj běžecký styl s trenérem a jak bylo zmíněno, dojít si na diagnostiku došlapu. Nezapomeňte na pitný režim, kvalitní spánek a bohatou stravu. Hlavně běhejte pro sebe, pro radost, užívejte si pokroky a buďte na sebe právem pyšní.

Díky za přečtení, budu ráda za zpětnou vazbu, buď zde do komentářů, nebo na instagram @luci.hendl. Budu se těšit někdy příště, ať to běhá!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám