Hlavní obsah
Zdraví

Proč se vyplatí přestat kouřit ještě dnes: Nejde jen o peníze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lucie Jasná (JasnáTerapie) by Canva.com

Rozhodnutí přestat kouřit je prvním krokem k zdravějšímu životu.

Kouření je návyk, který si většina lidí spojuje s fyzickými riziky, jako jsou problémy s plícemi, srdcem a rakovinou. Méně se ale mluví o tom, jak výrazně kouření ovlivňuje naši psychiku a celkové duševní zdraví.

Článek

Zároveň je to nákladný zlozvyk, který může značně zatížit rodinný rozpočet. Pokud přestanete kouřit ještě dnes, můžete ušetřit více než 7 000 Kč do Vánoc a zároveň si zlepšit fyzickou i psychickou pohodu.

Dočasná úleva, dlouhodobý problém

Lidé sahají po cigaretě často ve stresu nebo úzkosti, protože nikotin vytváří krátkodobý pocit uvolnění a relaxace. Ten však rychle mizí a nahrazuje ho potřeba další dávky. Výsledkem je začarovaný kruh, kdy se kuřák spoléhá na cigarety jako na způsob, jak se cítit lépe, ale nakonec se dostává do stavu, kdy bez nich nedokáže fungovat. Tento mechanismus závislosti může dlouhodobě zhoršit psychickou pohodu, zvýšit úzkost i pocit bezmoci, protože každá „úleva“ je jen dočasná.

Kouření ovlivňuje emoce a náladu

Cigarety se mohou stát jakousi pomůckou k regulaci emocí. Když se cítíme vystresovaní, sáhneme po cigaretě; když jsme v dobré náladě a chceme oslavovat, opět si zapálíme. Tím však přebírá kouření kontrolu nad tím, jak reagujeme na své vlastní pocity. Namísto toho, abychom se učili zdravě zvládat stres, smutek nebo euforii, spoléháme na cigaretu jako na nástroj, který nám dodá okamžitou, ale povrchní úlevu. To ale dlouhodobě ovlivňuje naši schopnost zvládat emoce přirozeným a zdravým způsobem.

Více než jen fyzický problém

Zatímco nikotin krátkodobě stimuluje uvolňování dopaminu, tedy látky, která je zodpovědná za pocit štěstí, jeho účinky jsou rychle vyčerpány a doprovázeny opětovným stresem, když tělo vyžaduje další dávku. Právě toto neustálé kolísání nálady může vést k dlouhodobým psychickým problémům, včetně zvýšené úzkosti a deprese. Navíc závislost na cigaretách přispívá k pocitu ztráty kontroly, což může oslabit sebevědomí a narušit pocit vlastní hodnoty.

Ušetřete více než 7 000 Kč do Vánoc

Kouření stojí nejen zdraví, ale i nemalé peníze. Pokud kouříte jednu krabičku denně, která stojí v průměru 120 Kč, a zbývá přibližně 63 dní do Vánoc, můžete ušetřit:

  • 120 Kč × 63 = 7 560 Kč

Téměř 7 600 Kč by se dalo využít mnohem efektivněji — na nákup vánočních dárků, příspěvek na dovolenou nebo prostě jako finanční rezerva pro budoucnost.

Jak se vymanit z kruhu závislosti?

Přestat kouřit není jednoduché, ale je to krok, který může přinést obrovské pozitivní změny. Kromě fyzických zdravotních výhod přestanete být otrokem nikotinu a pocítíte větší mentální svobodu. Zkuste nahradit kouření jinými, zdravějšími aktivitami, které mohou pomoci při stresu a úzkosti: meditací, pohybem nebo jen procházkou na čerstvém vzduchu. Mnoha lidem také pomáhá vyhledat podporu u terapeuta nebo podpůrné skupiny. Není to jen o vůli, ale také o získání správných nástrojů a podpory pro zvládání emocí a stresu.

Rozhodnutí, které může změnit život

Pokud se rozhodnete přestat kouřit, nejste na to sami. Existuje mnoho zdrojů, které vám mohou pomoci — od nikotinových náhrad po odbornou podporu. Každý den bez cigarety je krokem k lepšímu zdraví a spokojenějšímu životu. Navíc můžete před Vánoci potěšit sebe i své blízké a využít peníze, které by jinak „vyhořely“, na něco smysluplného.

Přeji hodně sil na vaší cestě za zdravějším a šťastnějším životem!

Zdroje: JAMA Psychiatry, The Lancet Psychiatry, „Nicotine Addiction: Principles and Management“ (C. Everett Koop), „The Neurobiology of Addiction“ (George F. Koob), „Drugs, Society, and Human Behavior“ (Carl L. Hart, Charles Ksir)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz