Hlavní obsah
Lidé a společnost

Moje první Tříkrálová sbírka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Jehličková

Tříkrálová sbírka v Duchcově

Jmenuji se Lucie a do neziskové organizace Charita Most jsem nastoupila minulý rok na jaře. Letošní Tříkrálová sbírka tak byla mou první – a doufám, že ne poslední.

Článek

Na poli veřejných sbírek nejsem žádným nováčkem, za svých studentských let jsem absolvovala celou řadu veřejných sbírek na dobročinné účely. „Tříkrálovka“ mezi nimi ale k mojí škodě nikdy nebyla. Až letos.

A čím mě Tříkrálová sbírka doslova nadchla?

Jednoznačně atmosférou, které koledování společně s dětmi má. Jejich dobrá vůle, radost a nadšení, které do koledování vkládají, je neuvěřitelná. Obdivuji jejich energii, s níž chodí ulicemi i v nevlídném zimním počasí. V průběhu sbírky nachodí pěknou řádku kilometrů. A ještě u toho dárcům zpívají s úsměvem na rtech. Klobouk dolů!

Je třeba připomenout, že děti chodí koledovat ve svém volném čase. Nedostávají za to žádnou hmotnou odměnu (výjimkou jsou občasné sladkosti, které dostanou přímo od štědrých přispěvatelů). Odměnou je jim např. účast na Tříkrálovém koncertě nebo koláč, který jim upečou pracovnice v nízkoprahovém zařízení.

A co mě během koledování překvapilo?

Jednoznačně obrovský zájem lidí o naše malé krále a chuť občanů přispět na dobročinné účely. Takřka jsme se nesetkali s negativní reakcí. Pokud lidé nechtěli přímo přispět, alespoň si vyslechli koledu a vzájemně jsme si popřáli pěkný den. I to je účel Tříkrálové sbírky – šířit mezi lidmi radostné poselství, dobro a lásku k bližnímu.

Na závěr bych chtěla poděkovat všem, kdo se na organizaci Tříkrálové sbírky v letošním roce podílel – pracovníkům Charity Česká republika, kolegům z Charity Most, a především všem dobrovolníkům, kteří se do koledování zapojili.

Anketa

Přispěli jste letos do Tříkrálové sbírky?
Ano
50 %
Ne
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám