Hlavní obsah
Aktuální dění

Transformace pobytových sociálních služeb: Jdeme konečně správným směrem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Jehličková

V současné době prochází pobytové sociální služby transformací na služby komunitního typu. Díky podpoře Evropské unie by se dosud pomalé tempo přechodu mělo rapidně zrychlit.

Článek

Na podzim minulého roku schválila vláda dokument s názvem Akční plán k přechodu sociálních služeb k péči poskytované na komunitní bázi a k větší individualizaci péče a k podpoře deinstitucionalizace sociálních služeb pro období 2023–2025Tento třicetistránkový dokument z dílny MPSV má za cíl nastavit vhodnou strategii pro přechod od velkých zařízení pobytových sociálních služeb k výše zmíněným službám komunitního typu.

Podle MPSV by tak v následujících letech mělo konečně zrychlit tempo deinstitucionalizace. Pomoci by s tím měla finanční podpora z Evropské unie a Národního plánu obnovy. Vzniknout by měla celá řada nových zařízení pro seniory a osoby zdravotně postižené. Ministr Jurečka hovořil až o pěti tisících nových lůžek.

Proces transformace pobytových sociálních služeb započal v ČR v roce 2007. Ačkoli vyrůstají nová zařízení komunitního typu, naši zákonodárci je dosud legislativně neukotvily. To by se mělo v dohledné době také změnit.

A jak taková sociální služba komunitního typu vypadá?

  • je poskytována v přirozeném prostředí člověka
  • není soustředěna dohromady s dalšími službami
  • je omezena maximálním počtem uživatelů v jednom místě
  • nevylučuje místně ani způsobem jejího poskytování člověka ze společnosti
  • podporuje člověka ve využití všech jeho schopností
  • podporuje člověka při navazování a udržování běžných společenských vztahů a rolí.

Že bychom šli v rámci sociální péče konečně správným směrem, odpovídajícím 21. století?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám