Hlavní obsah
Sport

Fotbal Česko vs. Ukrajina - nezasloužená výhra

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vienna Reyes, Unsplash.com

Češi sice po propadáku s Gruzií tentokrát vyhráli, ale vzhledem k předvedené hře rozhodně nemají být na co hrdí. Ostatně, Ukrajina rozhodně není žádným fotbalovým gigantem.

Článek

Hašek oproti zápasu s Gruzií vyměnil hned šest hráčů. Nevím ale, jestli mu už došlo, že stavět do zápasu nerozehrané fotbalisty není dobrým nápadem, spíš to vypadá, že ne. Copak sám neví, že i sebelepší hráč bez herní praxe se potřebuje rozehrát a je sotva poloviční? Prosím vás, někdo mu to řekněte, ať alespoň jednu věc konečně udělá správně.

Celkový obraz hry byl rozhodně tentokrát lepší, právě především díky tomu, že většina zahřívačů laviček tentokrát na nich zůstala i v reprezentaci. A taky alespoň byla z české strany vidět snaha hrát a bojovat, což je třeba bohužel zdůraznit. Bohužel proto, že to by měli být automatické vlastnosti reprezentantů vždy, ale v zápase s Gruzií to rozhodně neplatilo.

Kdo uspěl a kdo zklamal v českém týmu?

Když to vezmeme po pořádku, tak vzadu byl nejhorší Krejčí. Jeden z nejslabších hráčů už proti Gruzii, předvedl žalostný výkon i proti Ukrajině. Nechápu, na základě čeho byl do zápasu nominován. Byl nejhorším hráčem na hřišti, ostatně taky hráč, který nehraje v klubu, podle toho to pak vypadalo. Byl nejistý, ztrácel míče, ostatní to za něj museli často hasit, neměl na hřišti co dělat. Jeho nominace do zápasu byla jen dalším Haškovým kiksem do sbírky.

Zelený s Coufalem byli o něco lepší, ale i oni byli nejistí a nevyvarovali se chyb. A především pak přes Zeleného se dost přecházelo, situaci moc nezvládal. Ale i Coufal byl jen velmi průměrný, stejně jako v X posledních zápasech v reprezentaci podal dost matný výkon.

Nejlepším v obraně byl celkem jasně Vitík, který mimochodem často hasil i problémy, které vyrobili druzí. Jak je vidět, tak vůbec není podstatné, kolik má kdo zkušeností, ale co kdo umí a jak dokáže bojovat.

V záloze je na tom Souček podobně jako Coufal v obraně. I on podává jeden nevýrazný výkon za druhým, přesto, že by měl patřit mezi hlavní osobnosti týmu. Ano, bojuje, to ano, ale že by byl schopen nějak tvořit hru, vtisknout jí myšlenku, předvést nějaký nadstandard, to se rozhodně říct nedá. Na to, že je kapitánem týmu, mi to přijde opravdu málo. Na druhou stranu, koho jiného na post kapitána? Většina ostatních jsou buď obdobně průměrní nebo ještě horší. A nebo toho sami v reprezentaci odehráli zatím jen minimum.

Naopak mnohem lépe si vedlo plzeňské duo Šulc a Červ, kteří zatím v nároďáku šance moc nedostávali, rozhodně neprávem, ale ve hře dopředu byli tím nejlepším, co bylo v našem týmu k vidění. Oba byli také velmi běhaví a chtěli se předvést. Vždycky je to i o tom zapálení do hry.

K podobnému hodnocení měl našlápnuto i Provod, ale už poněkolikáté se mu stalo, že patřil k tomu nejlepšímu v úvodu zápasu, řekněme ještě v prvním poločase, ale pak jakoby zmizí. To už asi nebude žádná náhoda a prostě Provodovi poněkud chybí fyzička. Černý sice dokázal směrem dopředu něco vymyslet a v tomto smyslu byl platným hráčem, ale v defenzívních činnostech pro změnu dost hořel. Není tedy úplně komplexním hráčem, což by na svém postu být měl.

Tým měl jen jednoho klasického útočníka, ale Chorý se nedokázal prosadit, souboje většinou prohrával. Přinejmenším opět potvrdil, že žádným rozdílovým hráčem není a že pro Slavii jeho nákup na prahu třicítky, byly vyhozené peníze, rozhodně s perspektivou příštích let.

Celkově lze říct, že Hašek opět nepřekročil svůj stín, jak nominací na zápas, tak tím, že stále nenašel nějaký herní systém, přinejmenším nebyl rozpoznatelný ve hře mužstva. Reprezentanti tak hrají spíše na náhodu, na to, jestli jim shodou okolností něco vyjde.

Hra týmu byla snaživější, ale stále plná chyb, nejistot a nedorazů, jak v defenzívě, tak i v ofenzívě. Upřímně řečeno, zápas jsme si nezasloužili vyhrát, protože jsme byli spíš horším týmem, jen se k nám přiklonilo štěstí. Ovšem tlak, pod jaký se náš národní tým v druhé půli dostal od průměrných Ukrajinců, je hodně špatnou vizitkou českého fotbalu.

Nevím, jestli je úplně dobře, že to nakonec bylo výsledkově za tři body. Pro FAČR to tím pádem může být argument k tomu, aby nic nedělali, což je zjevně jejich hlavním cílem. Přitom je ovšem jasně vidět, že Hašek na pozici reprezentačního kouče hoří a jeho setrváváním ve funkci se pouze bude prodlužovat agónie českého fotbalu.

zdroje:

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-liga-narodu-nerozehrany-krejci-v-zakladu-hrube-chyby-nastesti-to-dopadlo-dobre-rika-jarolim-5036347

https://www.livesport.cz/zpravy/fotbal-liga-narodu-uefa-postrehy-z-utkani-cesko-ukrajina-sulc-osvezil-tym-prechod-na-ctyrku-i-potize-s-mudrykem/WIGkq6Wr/

https://www.idnes.cz/fotbal/reprezentace/liga-narodu-b-cesko-ukrajina-ctenari-hodnoceni-znamky.A240911_144532_fot_reprez_tals

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz