Hlavní obsah
Sport

Fotbalový skandál na olympiádě ještě před jejím oficiálním začátkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vikash Jasani, Flickr.com

Tak tohle se opravdu organizátorům moc nepovedlo. Hned první den olympijských soutěží, ještě v předprogramu, došlo na fotbalovém turnaji k politováníhodnému excesu, jaký by se neměl stávat.

Článek

Šlo vlastně o úplně první sportovní akci na celé olympiádě, fotbalové utkání ve skupině mezi Argentinou a Marokem. Zápas měl překvapivý průběh a Maroko se dostalo do dvoubrankového vedení. Argentina pak dokázala snížit na 1:2 a v dalších minutách se snažila o dobytí marocké branky. Afričtí fotbalisté se pokoušeli co nejvíc zdržovat, aby udrželi výhru. Rozhodčí na to po skončení normální hrací doby reagoval tak, že nechal nastavit 15 minut.

Maročtí fanoušci vnímali jako křivdu, že se nastavuje takový dlouhý čas, brali to tak, že je v plánu hrát tak dlouho, dokud Argentina nevyrovná. A když se to v 16. minutě nastavení opravdu stalo, situace se vyhrotila.

Na hrací plochu začaly létat plastové lahve, světlice, kelímky, někteří rozzlobení fanoušci marockých fotbalistů dokonce vtrhli na hřiště.

Rozhodčí poté poslal oba týmy do kabin, stadión byl vyklizen od diváků. Všichni počítali s tím, že zápas skončil remízou, tento výsledek už odešel do světa jako konečný a dokonce oficiální pořadatelský web měl u tohoto utkání status ukončeno, který pak po chvíli změnil na přerušeno.

Asi hodinu po incidentu pořadatelé oznámili, že zápas ještě oficiálně neskončil a že vyrovnávací branka Argentiny ještě bude prozkoumávána a kontrolována přes VAR. Branka nakonec nebyla uznána pro těsný ofsajd, to celé bylo vyhlášeno až 2 hodiny po přerušení duelu. Hráči byli s obrovským zpožděním vráceni na hrací plochu a před vyprázdněným stadiónem pak dohrávali ještě cca 3 minuty zápasu, kdy se už nic nestalo.

Především je zarážející, jak je možné, že francouzští pořadatelé dopustili, aby se něco takového vůbec mohlo stát. A vzbuzuje to otázky, jak mají pořadatelé zajištěnu bezpečnost, když hned při první příležitosti takto fatálně selžou. Jak je možné, že tam mohli mít diváci dělobuchy a že se mohli dostat na hrací plochu? A to se nestalo jen jednou, opakovaně se na trávníku objevovali diváci, něco takového jsem ještě neviděl. Jedná se o jasné selhání pořadatelských a bezpečnostních složek na stadiónu.

Zvláštní je také zmatek okolo ukončení zápasu, na který to dlouho vypadalo, stejně jako vůči hráčům utajované zkoumání srovnávací branky Argentiny. Svůj díl viny nese tedy i rozhodčí, který situaci nezvládl. Mimochodem, v podobných situacích bývá běžné, že se zápas ukončí a výsledek se kontumuje v neprospěch týmu, jehož fanoušci ukončení utkání způsobí.

Rozhodně se vůbec nedivím velmi roztrpčených reakcí ze strany argentinského týmu ani titulkům jejich médií, které označily podle této události Francii za zemi třetího světa. Ty organizační zmatky a pořadatelská nepřipravenost je zarážející.

Doufám, že v dalších dnech už bude jen lépe a že se pořadatelská země z této neblahé události poučí.

zdroje:

přenos na Max

https://www.idnes.cz/oh/pariz-2024/start-her-fotbalovy-turnaj.A240724_153146_olympiada-paris-2024_rou

https://sport.aktualne.cz/oh-2024-fotbal-argentina-maroko-ohlasy/r~3e5164de49fc11efb589ac1f6b220ee8/

https://sport.aktualne.cz/horor-francie-je-jako-zeme-tretiho-sveta-argentinci-zuri-po/r~c7f38f1e4a8811ef801c0cc47ab5f122/

https://isport.blesk.cz/fotbal/oh-fotbal-oh-fotbal-muzi-2024-2025/argentina-maroko/online-prenos?match=354442

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz