Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zneužívají ukrajinští uprchlíci sociální dávky, doplácíme na ně?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Luděk Nerad, vygenerováno postřednictvím chatgpt

Po internetu aktuálně koluje materiál, který tvrdí, že ukrajinští uprchlíci dostávají od našeho sociálního systému velmi štědré dávky, které dosahují výše dost slušné české výplaty.

Článek

Kdo trochu přemýšlí, musí mu být na první pohled jasné, že se jedná o nesmysl, přinejmenším to, že by to bylo částka pro jednu osobu. Pokud si někdo myslí, že takto vysoký příspěvek reálně může pobírat jeden člověk (jednalo se o 36 tis.Kč a v posledních měsících ještě víc), tak mu závist zcela zatemnila mozek. Mě osobně to přijde jako falzum, ale odborník na to nejsem, abych věděl, jaké přesně dokumenty a v jaké podobě na úřadě vznikají. Každopádně v dnešní době fakt není těžké vyrobit podobný dokument a zvládne to i většina laiků, co má přístup na internet a má alespoň základy počítačové gramotnosti. Já si třeba říkám, proč by si někdo nechal vystavovat dokument o tom, jaké sumy na dávkách v posledních měsících čerpal? A též mi připadá krajně podezřelé to malé písmeno v názvu oddělení.

Myslím ale, že je v tomto případě spíš zajímavá motivace toho, kdo tyto věci posílá do světa. Na začátku toho řetězce bude jistě někdo, kdo chce šířit nenávist a závist mezi lidmi a nejspíš též uškodit aktuálně vládnoucím stranám. Ne, že by si mnohdy kritiku nezasloužily, dokonalí tedy opravdu nejsou. Ale to neznamená, že je v pořádku, když někdo kvůli tomu rozšiřuje kdejaký nesmysl. Protože vždy se najde dost ochotných troubů, kteří žijí v zajetí různých konspirací, jsou zklamáni životem, jsou ublížení a zapšklí. Jak to tak ale bývá, za jejich neúspěchy může vždy někdo jiný. A tak si rádi vylijí zlost a naslouchají těm, kteří živí v lidech ty nejnižší pudy.

Když se tak člověk zamyslí nad tím, z jakých kruhů tak mohl tento materiál přijít, tak si třeba stačí vzpomenout na výroky členů SPD nebo na ubohý billboard této strany s naprosto zavádějícím kontextem, který se snaží šířit strach a nenávist upozorňováním na nebezpečí, které v Česku neexistuje.

Dá se tedy celkem snadno odvodit, že zmíněná aktivita bude mít své kořeny někde mezi sympatizanty této strany nebo podobně smýšlející partičky. Ale bohužel je dost lidí, u kterých to dopadá na úrodnou půdu. Jejich uvažování je často bizarní, jak je třeba vidět v diskuzích pod články na toto téma.

Například jeden takový příspěvek k Ukrajincům:

Víte … pokud je tu lidé vídají poměrně často v luxusních autech jak jsou celé dny v aqaparcích, nedivte se že to nebudí důvěru ale jen zlost… a  nějaká prolhaná prohlášení politiků jsou jen k smíchu…

Co nám to o diskutujícím říká? Z toho, jak je to napsáno, tak je zřejmé, že sám to neviděl, ale přebírá tuto informaci jen zprostředkovaně od někoho jiného, patrně si to někde přečetl (jedná se ostatně o jednu z rozšířených dezinformací). Přesto tuto informaci bere autor jako důvěryhodnou, je to pro něj fakt. Zatímco politik je pro něj automaticky prolhaný bez ohledu na to, co říká. Opravdu pozoruhodné uvažování.

Sítěmi je šířena také variace se sociálkou, ke které prý Ukrajinci najíždějí luxusními vozy pro dávky, mimochodem to už známe v souvislosti s Romy, o nichž se to též říkalo. Ti, kteří si to čtou a věří tomu, by se měli zamyslet nad tím, kdo může mít takový přehled, aby toto mohl tvrdit. Vědět to může jen ten, kdo tam sám tráví coby konzument dávek dostatek času. Ono to ale bude spíš tak, že to šíří ti, kteří tu situaci sami nikdy nezaznamenali a jen si to někde přečetli nebo to bylo typu „jedna paní povídala“.

Další zajímavý příspěvek, velmi empatický…

Hnus je ten že Ukrajinci kteří nejsou z oblastí zasažených konfliktem vůbec nějaké dávky dostávají. A průměr přes 7 tis. který Jurečka udává je jako málo? Ty peníze prostě někde chybí. České zdravotnictví, školství atd. Už aby ti přivandrovalci táhli. Darmojedi.

Typický volič SPD, plný nenávisti. Opět argumentační faul, že konfliktem je zasažená pouze část Ukrajiny a jinde na Ukrajině se žije normálním životem a odtamtud nebylo vůbec přece třeba utíkat. Samozřejmě to tak není, zasažena konfliktem je zásadním způsobem celá Ukrajina. Moc rád bych znal jeho reakci, pokud by se takto bojovalo na druhém konci republiky než on žije. Taky by zůstával doma a poklidně by tam žil normálním životem nebo by se stal darmojedem třeba někde v Německu? Možná by tomuto pánovi slušelo alespoň elementární cítění s těmi, jejichž zemi zasáhla válka.

Další skvost:

Když vidím, v čem jezdí, a jak se chovají ( už dokonce i prodavačky v  Albertu v HK jsou drzé ), tak mi jeho výkřik, že sem nepřijeli sosat dávky, přijde trošku mimo mísu. Třeba je to v jiných městech jiné, to nepopírám..

Já osobně znám několik ukrajinských pracujících, ale nezaznamenal jsem, že by s nimi byli nějaké problémy. Vesměs u nich nejde o žádné lukrativní posty, buď pomocné dělnické profese, uklízečky, lidi ve službách, ve zdravotnictví apod. Mimochodem, zrovna post prodavačky v Albertu, to není zrovna job snů. A jestli byly drzé, to neumím posoudit. Vyloučit se to ovšem nedá, jak se říká - v každém stádě se najde černá ovce. V každém národě tedy najdete grázly, ale to neznamená, že nám to dává právo generalizovat.

Pak tu máme skutečné odborníky na pravost dokumentů:

Ten dokument je opravdu skutečný . Úřednice bude díky tomu , že to zveřejnila bez místa . Mají zákaz o tom mluvit .

Taky hezký příklad - nějaký dojem je vydáván jako jistota, navíc to je krásně zabaleno do konspirace.

Pak se tu objevují zhusta odborníci na finance, jeden takový příklad:

Tak to je trochu přehnané na konci článku 6,4 mld. odvedli na daních a  odvodech t.j. asi 30 % asi 1/3 ze mzdy je od 122 tis. pracujících Ukrajinců za I.čtvrtletí l.r. t.j. 6,4 mld. : 122 tis. = 52 459,- Kč : 3 = 17.486,- Kč za měsíc odvedou . Slušná hrubá mzda cca 52 tis.Kč. Tak aspoň , že si u nás slušně vydělávají, dříve tomu tak nebylo. A to dokonce na nich vydělávají.

Jen škoda, že tato paní nechápe, že za zaměstnance má povinnost odvodů i zaměstnavatel a že tento odvod je o 35 procent vyšší než výdělek zaměstnance, takže na každých 10 tisíc výdělku připadá cca dalších 13,5 tisíce na odvodech od zaměstnavatele. Z těchto příspěvků čiší finanční negramotnost, a že jich je požehnaně. Bohužel zde ovšem platí rovnice, že čím méně znám, tím suverénnější soudy vynáším.

Navíc, když už jsme u těch financí, není na škodu si přečíst tento článek:

Vyplývá z něj, že jsme sice ze solidárnosti přispěli na Ukrajinu a něco nás to stálo, ale jen sebestřední tvorové to dokáží rozporovat. Nicméně je zjevné, že se nám to postupně vrací. Na Ukrajincích v Čechách už vyděláváme a je jasné, že ty nůžky ve prospěch příjmů se budou v dalších měsících nadále rozevírat. A tak do dvou let to budeme mít zpátky a tak tyto prostředky můžeme vnímat jako investici. A to nemluvím o tom, že nám to pomůže i demograficky při současných slabých populačních ročnících. Navíc je logické, že řada z těchto uprchlíků tu zapustí kořeny a i když bude po válce, už tu zůstanou. A že budou do budoucna víc státu dávat než z něj brát, je jisté.

Pak tu jsou příspěvky, které mají závist ještě prohloubit a jsou zjevně vylhané:

Osobně jsem zažil, jak občan UN zaparkoval u Globusu v Liberci Audi Q7, vyskákalo sedm dětí včetně maminky. Ta šla nakoupit a taťka přede mnou na poště vybíral 74000 na dávkách. Teď už tam poštu zrušili, tak chodí asi někam jinam.

Autor se za prvé ani nenamáhal zjistit si, jakou má Ukrajina státní poznávací značku na autech a za druhé mu v té povídačce poněkud nesedí ten výběr dávek na poště, což v České republice zkrátka není možné, tuto kompetenci má pouze Úřad práce. Tento pán se tak zařadil na stejnou úroveň jako autor předmětného materiálu, jedná se o zjevnou lež.

Ty nejhorší slátaniny raději ani nebudu uveřejňovat, ale je příznačné, že v průměru je daleko více hrubek a potíží s vyjadřováním na straně odpůrců pomoci uprchlíkům. Však taky většinou absence sociální inteligence souvisí zpravidla s inteligencí jako takovou.

Záměrně jsem zde vynechal jména autorů těchto klenotů, ostudu už si ostatně stihli udělat sami v diskuzi pod článkem, ze kterého jsem čerpal. Je mi ale smutno z té lidské hlouposti a nenávisti, často nulové empatie a sobectví. Naštěstí jsou i lidé, kteří to vidí jinak, je to zhruba tak 50 na 50, tak snad není česká společnost ještě zcela ztracená.

Jinak těm, kteří váhají, na jakou stranu se přiklonit, bych doporučil, aby si představili, že se válčí v Česku. A co oni by v takové situaci dělali a co by očekávali od okolních zemí, kdyby bylo zle a báli se o život svůj nebo vlastní rodiny.

zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-uprchlici-nedostavaji-desetitisicove-castky-reaguje-ministerstvo-na-fotku-sirici-se-po-internetu-40487064

https://www.echo24.cz/a/HWdeR/zpravy-domaci-kampan-spd-nejen-rasisticka-ale-podvodna-okamura-pospisil

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz