Hlavní obsah
Názory a úvahy

Atentát na Roberta Fica jako obraz moderní demokratické společnosti? Klesli jsme opravdu hluboko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: MGlen, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Moderní demokratická společnost, vrchol lidstva. Skutečně? Atentát na Roberta Fica ukazuje spíše opak.

Článek

Standardně se k politice a stavu ve společnosti nevyjadřuji, ale atentát na Roberta Fica, ke kterému došlo 15. května 2024, mi nedá nezamyslet se nad tím, kam jsme po více než 30 letech demokracie skutečně došli.

Příklon na západ jako výhra společnosti?

Celé porevoluční roky se snažíme přiklonit k západu. Toužíme po maximální svobodě, demokracii, volnosti. Nepřekročili už jsme ale všechny meze? Společnost rozdělená na dva tábory, které mezi sebou nesmiřitelně bojují. Kdo nehlásá totožný názor, je zavržen. Jedna pravda, neuznávání názorů jiných… A atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je odrazem toho, kam až jsme to nechali zajít. Opravdu se teď budeme za odlišné názory vraždit? Budeme se za chvíli bát vyjít na ulici? Budeme se bát vyjádřit svůj vlastní názor, když bude odlišný od ostatních? Opravdu je toto ta tolik chtěná demokracie?

Nemusím souhlasit, nebudu kvůli tomu ale vraždit

Doma jsme vždy byli vedeni ke komunikaci. Nikdo se nevysmíval tomu, že máme jiný názor než ten druhý, nikdo nás neponižoval, nezesměšňoval, neútočil na nás jen proto, že jsme se snažili obhájit něco jiného než druzí. Byli jsme vedeni k tomu, abychom debatovali, vysvětlovali, proč to vidíme tak, jak to vidíme, naslouchali druhému, akceptovali odlišné názory a snažili se najít shodu. To už dneska neplatí? Opravdu už budeme podporovat jen A, nebo Z, a vše mezi tím už neplatí? Opravdu je svět už jen černo-bílý?

Nechápu, kam až jsme to nechali zajít. Nerozumím tomu, proč lidé nejsou schopni akceptovat rozdílnost, proč nejsou ochotni konstruktivně hovořit. Nechápu, kde se bere tolik zloby, nenávisti a násilí. Přeci si nemůžeme vyřizovat naše názorové neshody tím, že na druhého vytasíme nůž, zbijeme ho do bezvědomí, nebo ho rovnou zastřelíme.

Není načase zvolit jiný směr?

Je mi smutno z toho, co se kolem děje. Je mi smutno, že jsme sice dosáhli vrcholu v technologiích, necháme za sebe pracovat umělou inteligenci, ale sami nejsme schopni používat selský rozum a žít vedle sebe v míru. Kam až bude všechno toto pokračovat. Kam až to necháme zajít? Nějak jsme zapomněli na to, že nenávist plodí jen nenávist, zlo plodí zlo… Co kdybychom místo toho začali svět zaplavovat tím dobrým? Zastavme se a udělejme výhybku, dokud je ještě čas…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz