Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Co dělat při srážce se zvěří? Policii volejte vždy, i když nemáte poškozené vozidlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alex Rerh / Unsplash

Srážka se zvěří může potkat každého. Obzvláště před východem a po západu slunce je zvěř nejvíce aktivní a přechází přes komunikace, takže zabránit střetu je mnohdy nemožné. Důležité ale je správně zareagovat. Co dělat, pokud se se zvěří střetnete?

Článek

Srážka se zvěří: důležitá je vaše bezpečnost i kontaktování policie

Při každém střetu především dbejte na svou bezpečnost. Zastavte vozidlo na kraji silnice, zapněte výstražná světla, oblečte si reflexní vestu a běžte obhlédnout situaci, co se stalo. Následně zavolejte policii na lince 158 nebo 156 a nahlaste nehodu. To je třeba udělat i tehdy, pokud nemáte výraznou škodu na vozidle a zvěř po srážce odběhla – ze zákona jste povinni oznámit tuto událost policii, jelikož došlo ke škodě na majetku třetí osoby. Policie následně uvědomí majitele zvěře, tedy standardně místní myslivecké sdružení, aby se o usmrcené či zraněné zvíře postaral.

Ke zvěři se nepřibližujte, ani si ji nepřivlastňujte

V žádném případě se nepokoušejte přibližovat ke sražené zvěři a jakýmkoliv způsobem ji zachraňovat. Zvěř je ve velkém šoku (pokud ještě žije), a pokud se k ní budete přibližovat, její přirozená divoká plachost může vést k tomu, že vás poraní. Tuto záchrannou akci proto přenechte přivolanému myslivci, který je patřičně vybavený na tyto účely a jako jediný má právo manipulovat se zvěří.

Bohužel většina sražených kusů zvěře se musí usmrtit, což může provést pouze myslivec nebo myslivecká stráž užívající na daném katastru honitbu. Tento úkon nemůže dle zákona provést ani policie – ta pouze danou skutečnost mysliveckému spolku nahlásí. Přivolaný myslivec dokáže díky svému vybavení najít sražený kus i v noci a zvěř humánně usmrtit. Pokud byste o této srážce nikoho neinformovali, poraněná zvěř by se mohla dlouho trápit a po nějaké době by v bolestech uhynula.

Je-li zvěř usmrcena srážkou na místě nehody, v žádném případě si ji nepřivlastňujte! Ponechání si usmrcené zvěře totiž může být kvalifikováno jako přestupek proti majetku, či jako přečin krádeže. V takovém případě vám pak hrozí pokuta až 20 tisíc korun, či trest odnětí svobody až na dva roky.

Našli jste sražený kus? Zavolejte policii

Pokud nejste účastníky nehody, ale přesto vidíte někde u silnice nebo na poli sražený kus zvěře, taktéž zavolejte na policii a nahlaste přibližné místo, kde tento kus leží. Policie následně informuje místní myslivecký spolek a vy uděláte velmi dobrou věc, která vás nic nestojí.

Přeji vám hodně šťastných kilometrů bez nehod!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz