Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyšší odvody na důchod pro bezdětné starší 35 let? Hodně špatný vtip lidovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: montypeter/Freepik

KDU-ČSL přišla s návrhem zvýšit sociální pojištění, ze kterého je hrazena penze, pro bezdětné osoby starší 35 let. Opravdu budeme trestat ženy za to, že budují kariéru, nečerpají dávky od státu a odvádějí daně?

Článek

Musím říct, že lidovecká novinka, o které jsem se dnes dočetla, mi mírně hnula žlučí. Jedna část – prosadit vyšší daňovou slevu na děti – mi přijde v pořádku. Ale ta druhá, tedy to, že by bezdětní starší 35 let měli platit vyšší odvody na důchod, mi přijde opravdu jako výsměch.

Co KDU-ČSL plánuje

Dle návrhu KDU-ČSL by měli lidé se třemi a více dětmi odvádět 5,1 %, lidé se dvěma dětmi 6,1 % a bezdětní starší 35 let 9,1 % na důchod. Lidovci tím chtějí podporovat rodiny s dětmi, které mají vysoké náklady na jejich výchovu.

Uvědomují si ale, že tím podkopávají nohy těm, kteří se snaží vybudovat si kariéru, kteří poctivě pracují, odvádějí daně, nečerpají od státu žádné dávky, ale přesto budou biti tím, že si dovolili nepořídit si zatím žádného potomka?

A jak to bude v případě, že žena vychovává děti svého partnera, ale není jejich matkou? Pracuje, odvádí daně, platí odvody na důchod, kupuje třeba i zmiňovaný sunar, platí kroužky, ale děti jednoduše neporodila. I ta pak bude platit vyšší odvody, byť má stejné povinnosti jako žena, která děti porodila. A ta matka, která tyto děti porodila, ale nestará se o ně, bude zvýhodněna?

Proč je hranice stanovena na 35 let

Další otázku, kterou si kladu, je to, proč je tato hranice stanovena na 35 let. Pokud vezmu v potaz, že žena dostuduje vysokou školu běžně ve 25 nebo 26 letech, potřebuje pak čas na to získat nějakou praxi, nikoliv hned běžet na mateřskou. Je proto normální, že ženy budují kariéru a rodí děti teprve kolem čtyřicítky. Proč tedy byla hranice pro vyšší odvody stanovena na 35 let? Proč ne až na později? Však nikde přeci není psáno, že když žena nemá děti ve 35 letech, nemůže je mít o pár let později…

Lepší rodit a nevydělávat

Otázkou tedy zůstává, jestli není výhodnější dát vale kariéře a raději rodit více dětí a čerpat dávky, rodičovský příspěvek, přídavky na děti atd. od státu. Bylo by to možná spravedlivější a pro ženy výhodnější…

Zdroj: novinky.cz, vlastní úvaha autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz