Hlavní obsah
Zdraví

Vyzvednutí léků na eRecept v Polsku? Nereálné!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ArtPhoto_studio/Freepik

Chystáte se na dovolenou v Polsku? Pak si raději dvakrát zkontrolujte, zda máte všechny své léky s sebou. Pokud totiž budete spoléhat na to, že si budete moci vyzvednout léky na český eRecept v polské lékárně, můžete tvrdě narazit.

Článek

Na základě souhlasného stanoviska vydaného Evropskou komisí prostřednictvím eHealth Network mohla Česká republika spustit v červnu loňského roku přeshraniční elektronickou preskripci s Polskem. Měl se tak změnit dosavadní způsob výdeje léků, kdy bylo možné vyzvedávat medikaci pouze na základě listinného receptu. Realita je však odlišná.

Jak má fungovat vyzvednutí léků na eRecept v Polsku

Od 12. června 2023 by mělo být v Polsku možné vyzvednout léky, které předepíše český lékař, po předložení identifikátoru eReceptu a občanského průkazu či cestovního pasu. Lékárník by pak měl prověřit kromě samotné identity dané osoby také platnost a vydatelnost elektronického receptu, přičemž zohlednit musí zejména obsahové látky daného léku, jelikož název daného léčiva může být v Polsku odlišný. Za vydání léků má daná osoba zaplatit plnou cenu léku platnou v zahraničí a následně po návratu může kontaktovat svou zdravotní pojišťovnu s žádostí o náhradu nákladů, která výdaje refunduje.

K žádosti o náhradu nákladů je třeba předložit kopii lékařského předpisu nebo jiný doklad, z nějž je zřejmé, že byl daný léčivý přípravek předepsán, a doklad o zaplacení prokazující úhradu předepsaného léčivého přípravku pojištěncem. O schválení této žádosti rozhoduje zdravotní pojišťovna v souladu se správním řádem – zákon č. 500/2004 Sb. ve správním řízení, a to nejpozději do 30 dnů od zahájení řízení, resp. do 60 dnů od zahájení řízení, pokud se jedná o obzvláště složitý případ. Důležité je však upozornit, že výše náhrady nemusí plně pokrýt reálné výdaje, jelikož ceny léčivých přípravků mohou být v jednotlivých státech odlišné a české zdravotní pojišťovny vám refundují částku na základě cen platných v ČR.

Jaká je realita při vyzvedávání eReceptu v Polsku

Při naší nedávné dovolené v Polsku jsme měli možnost ověřit, jak vyzvedávání eReceptů v zahraničí funguje. Po příjezdu jsme zjistili, že jsme s sebou opomněli vzít jedny léky. Ihned jsme proto kontaktovali obvodního lékaře s žádostí o vystavení eReceptu a věřili tomu, že během chvíle lék vyzvedneme v lékárně. Jelikož jsme si byli vědomi toho, že vstup do systému přeshraničního eReceptu byl pro lékárny dobrovolný, rozhodli jsme se vyhledat lékárnu, která má rozsáhlou síť poboček i u nás. Předpokládali jsme, že zde by neměl být problém. Bohužel byl. Byli jsme informováni, že nám zde léky na český eRecept vydat neumí.

Vydali jsme se proto do dalších lékáren v okolí, ale všude byla situace stejná – pokud nemáte polský recept, neumíme vám lék vydat. Bylo už na nás asi vidět velké zoufalství, proto nám v jedné z lékáren doporučili navštívit místního lékaře, aby nám napsal recept on. Vydali jsme se proto k prvnímu doporučenému, který nám ale řekl, že pokud nejsme obyvateli Polska, neumí nám pomoci. Stejná situace se opakovala i ve druhé ordinaci, odkud jsme byli odesláni do nemocnice. Zde nám bylo řečeno, že jediný, kdo to může udělat, je primář, který ale operuje, takže musíme počkat. Zoufale jsme proto hledali dalšího lékaře a naštěstí při čtvrtém pokusu pochodili v soukromé ordinaci. Zde nám lékař předepsal na základě předloženého českého eReceptu polský recept, na jehož základě už jsme lék vyzvedli.

Zkušenost k nezaplacení

Pokud se ptáte, proč jsme se neobrátili o pomoc na fundované osoby, pak vás zklameme – snažili jsme se využít pomoc po telefonu prostřednictvím hotlinky, kterou radí SÚKL, ale na volání na uvedené telefonní číslo nikdo nereagoval. Museli jsme si tak pomoci sami.

Jestliže se tedy chystáte letos na dovolenou do Polska, doporučuji vám zásobit se všemi potřebnými léky a ještě před odjezdem dvakrát ověřit, že máte vše, co pravidelně užíváte. Možná někde poblíž hranic s Českou republikou či ve vnitrozemí byste pochodili lépe, ale u Baltu jsme bohužel narazili…

Zdroje: vlastní zkušenosti, dále epreskripce.cz, mzv.gov.cz, sukl.cz, vzp.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz