Hlavní obsah

Mrazivý dokument o Tureckém zemětřesení. Mohlo být obětí míň? Ano!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: LukaasMoody

Dokument vytvořený dobrovolníky o zemětřesení v Turecku je doslova děsivým snímkem, zachycujícím realitu dnešní spotřebitelské doby. V 21. století nedokážeme vytvořit efektivní a účinná řešení!

Článek

Na platformě Tvořivá společnost minulý týden odvysílali světovou konferenci Globální krize: Východisko existuje, kterou simultánně překládali do 150 světových jazyků. Konferenci doporučuji všem shlédnout už jenom proto, že všechny současné klimatické katastrofy na planetě se odehrávají podle jejich v minulosti uveřejněném modelu vývoje klimatu, takže Vám z toho běhá mráz po zádech. Říkáte si: „Jak to, že při klimatických (úderech) umírají lidé, když před nimi tahle skupina neustále varuje?“

V počátku konference byl uveřejněn dokument o Tureckém zemětřesení. Při jeho sledování mi na zádech vyrazil pot. Proběhla mnou strašná, svíravá hrůza, která nezmizela. Nechala po sobě stopy nepříjemného neklidu. No posuďte sami.

V dokumentu svědci této tragické události s vtisknutým zármutkem ve tvářích popisují, jak během dvou minut se jim změnil život. Mnoho jejich členů rodiny, přátel a známých zemřelo. Ti, kteří měli štěstí a přežili, museli svůj život začít znovu od nuly.

Byl tam otec, který popisoval smrt svých dětí v důsledku zimy pod závalem. Lidé se dělili, jak požadovali pomoc s vyproštěním zavalených, ale ta pouze přijela, místo nafotografovala a odjela. Ostatní sdělovali, že pět dnů záchranáře neviděli. Všichni předávali jasnou a alarmující zprávu: „Po zemětřesení mnoho lidí bylo uvězněno pod závaly betonu. Byl tam děti, maminky, otcové, lidé v pokročilém věku a většina z nich zemřela v důsledku neposkytnutí záchranné pomoci.“

Mnoho uvězněných pod troskami natáčeli videa ve kterých se dělili s pocity přičemž popisovali lokality svého zavalení s úmyslem zrychlit a zlehčit práci záchranným týmům. Sociální síť jim však jejich videa z neznámých důvodů mazala.

Jeden ze svědků se dělil s tím, že pod sutinami jednoho z domu bylo uvězněno dvě stě lidí, kteří křičeli mnoho dní, ale záchranáři se k nim nemohli dostat.

Ahmed Erkan (seismolog) uvedl, že pod troskami zůstalo sto osmdesát tisíc uvězněných. Byli to lidé s různými zraněními. Měli vnitřní krvácení, potrhané orgány, končetiny jim drtily tuny betonu. Mnozí přeživší sdělili, že záviděli mrtvím.

Statistika zničených domů, pod kterými mnohdy bylo uvězněno až dvě stě lidí a počtu nasazených záchranářů byla v poměru jeden ku jedné. Jak jeden záchranář dokáže odstranit sutiny jednoho spadlého domu? Směšné, že.

Neštěstí nikdy nechodí samo. Představte si situaci ve zničených městech, ve kterých nefunguje právní pořádek, policie, polikliniky, není tam voda a potraviny. Jsou to skvělé podmínky pro vznik rabujících skupin. Snímek zachytil výpovědi lidí, kteří byli okradeny jinými. Bylo zmapováno mnoho případů rabování.

Dokument se nesnažil urážet lidi, kteří přiletěli a poskytli pomoc, to v žádném případě. Ale nastavoval zrcadlo jedinému vážnému faktu. Nás lidí na planetě je bezmála osm miliard. I přes výdobytky moderní techniky, které mezi jednotlivými kontinenty a zeměmi zkracují vzdálenosti se mezi sebou nedokážeme domluvit, semknout a efektivně poskytnou pomoc v místě, kde je to nejvíce zapotřebí.

Zato velmi dobře nám jde vymyslet termovizi která odhalí odstřelovače na vzdálenost patnácti kilometrů, supermoderní roboty schopné dopravit těžký materiál do těžce přístupných míst, tanky, stíhačky, rakety a jiné zbraně k usmrcení lidí.

Takový vývoj je typický pro spotřebitelsky smýšlející civilizaci – tu naší, ve které jsme vytvořili systém, kde na prvním místě jsou peníze a moc. Zkrátka osobní profit. Těmto hodnotám jsme upravili i své smýšlení a nějakou dobu to vše fungovalo. Ale vše má svůj konec. Na obzoru jsou klimatické změny, ekonomické krize spojeny s masovou nezaměstnaností, válečné konflikty a energetický nedostatek.

Přirozeně vzniká otázka: Dokážeme přežít v kataklyzmatických změnách které na Zemi udeří?

Dokument vysílá jasný signál – nepřežijeme!!! Ve společnosti, ve které vládne spotřebitelské myšlení nepřežije nikdo, protože takto nastavení lidé nejsou schopni přijmout účinná, rychlá a nezbytná opatření, která by tomu zabránila. Důkazem tomu je zemětřesení v Turecku a Sírii ve kterém zahynulo padesát tisíc lidí. Je to jako by například všichni lidé v Děčíně zemřeli. No není to šílené?

Dokument, jako celá konference si zaslouží pozornost ze strany veřejnosti. Protože obsahuje zajímavé poznatky a fakta o stavu naší planety, ale nabízí i funkční a efektivní řešení vedoucí nejen k překonání všech krizových situací, ale nastartování i obrovského technologického rozvoje naší civilizace.

Nejmrazivější na všem je fakt, že to, co bylo odvysíláno na konferenci je pravda, kterou v televizi ani v jiných médiích nenaleznete. Proč?

Každý, kdo v sobě cítí, že by druzí lidé neměli zbytečně umírat, ať se připojí k projektu Tvořivá společnost, byť tím, že si nalepí samolepku na auto a bude informovat o podstatě projektu své blízké, lidi v okolí, kamarády. Udělejme vše proto, abychom zachránil životy těch, kteří jsou ještě na živu. Klimatické změny se blíží a lidé se musí spojit a vybudovat Tvořivou společnost. Vlády to za nás neudělají

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám