Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Chystá se novela pro ochranu opylovačů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Téměř 90 % volně rostoucích rostlin je částečně závislých na opylovačích, 50% je závislých úplně.

Článek

Vzájemnou interakci hmyzu a rostlin nelze ničím nahradit, přestvo opylovačů napříč EU ubývá. Některé druhy jsou na pokraji vymření. V lednu letošního roku se proto sešli zástupci vědců a ochránců přírody, aby společně diskutovali své výsledky, zkušenosti a doporučení pro úspěšnější ochranu těchto živočichů.

V posledních desetiletích celosvětově ubývá opylovačů a více než 40 % druhům hrozí vyhubení. Příčinou je kombinace změn ve využívání půdy, intenzivní hospodaření, používání pesticidů, environmentální a světelné znečištění, invazní druhy, patogeny a změna klimatu. Podle slov Michala Knappa z Katedry ekologie České zemědělské univerzity v Praze „je důležité si také uvědomit i nepřímé faktory, které přispívají k poklesu biodiverzity, tj. širší systémové otázky, jako je nárůst světové populace, ekonomický posun a technologický pokrok.“

Úplná ztráta opylovačů by snížila celosvětovou produkci ovoce o 23 %, zeleniny o 16 % a u ořechů asi o 22 %. Rostliny jsou závislé na přítomnosti hmyzu ve svém prostředí a jejich schopnost přežití by byla výrazně ohrožena, pokud by došlo k narušení této vzájemné interakce.

Do spolupráce o ochraně opylovačů se zapojili také zástupci včelařů, kteří pracují na tématech péče o biotopy a osvětě veřejnosti. V rámci toho se významně podílejí na ochraně před invazí sršně asijské, která bude předmětem online konference plánované ministerstvem životního prostředí. Včelaři se rovněž snaží o rovnoměrnější rozložené včelých úlů po České republice, s cílem snížit koncentraci včelstev v lokálním měřítku.

Na základě těchto poznatků ministerstvo životního prostředí připravuje novelu, která má zajistit ochranu opylovačů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám